Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

DE ONTDEKKING VAN PSYCHEDELICA

DE ONTDEKKING VAN PSYCHEDELICA

Dankzij een toevallige uitvinding konden de vrije geesten van de jaren ‘60 volop genieten van psychedelische drugs als LSD. In 1943 werd de hallucinogene werking van het middel LSD per ongeluk ontdekt door scheikundige Albert Hofmann. Echter, als we de theorie van Terence McKenna mogen geloven, vond de ontdekking van psychedelica al véél eerder plaats. Volgens de “stoned ape theory” hielpen paddo's ons ruim 55 miljoen jaar geleden al bij de ontwikkeling van onze taal, cultuur en de evolutie van de mens.

De geschiedenis van psychedelica

Rond de jaren ‘40 ontdekte Albert Hofmann het middel LSD. Tijdens een test met een gerelateerde stof in 1943 ontdekte Hofmann de sterke werking van het middel op de menselijke psyche. Zijn trip vormde het startpunt van een roemruchte geschiedenis. De mogelijkheden van psychedelica bleken namelijk enorm te zijn. Niet alleen voor het verruimen van de geest, maar ook voor het behandelen van psychische stoornissen.

De psychedelische drug trok al snel de aandacht van het grote publiek. In de jaren ‘60 konden de mensen volop genieten van psychedelische drugs. Echter bereikte de populariteit van psychedelica al snel zijn hoogtepunt. De drug raakte in opspraak in de media door een aantal negatieve ervaringen van gebruikers. De overheid besloot uiteindelijk om psychedelica te verbieden in de Opiumwet van 1966. 

 

De ontdekking van psychedelica in de wetenschap

Kort na de ontdekking van LSD door Hofmann in 1943, stortte de medische wereld zich op het onderzoeken van psychedelica. Wetenschappers ontdekten hoe de symptomen bij het gebruik van LSD veel op die van een psychose van een schizofreniepatiënt lijken. Deze ontdekking stimuleerde veel wetenschappers om meer onderzoek te verrichten naar de biologische oorsprong van allerlei psychologische aandoeningen.

De ontdekking van psychedelica veroorzaakte een revolutie in de psychotherapie. Zo werd LSD bijvoorbeeld gebruikt om oorlogstrauma’s en het concentratiesyndroom te behandelen. Maar met het verbod van psychedelica in de Opiumwet, kwam er helaas ook snel een einde aan de therapeutische toepassing van psychedelische drugs.

De stoned ape theory

De “stoned ape theory” van Terence McKenna gaat verder terug in de tijd. Zijn theorie gaat er namelijk vanuit dat de ontdekking van psychedelica al veel eerder plaatsvond, maar liefst 55 miljoen jaar geleden. Als je al eens stappen hebt gezet op het psychedelische pad, dan ben je de naam Terence McKenna ongetwijfeld tegengekomen. Terence was een echte pionier en verkenner van de menselijke geest. Hij wijdde zijn leven aan het ontrafelen van psychedelica en de mysteries van het universum.

Terence McKenna veronderstelde met zijn theorie dat de Psilocybe-paddenstoelen (oftewel paddo’s) een cruciale rol speelden bij de ontwikkeling van onze taal, cultuur en de evolutie van de mens. Deze drug zou namelijk onze voorouders hebben geholpen met het verruimen van hun geest en zo de manieren van ons denken en voelen hebben beïnvloed. Of zijn theorieën ooit bewijsbaar zullen zijn is nog onzeker. Wat wel vaststaat, is dat hij een schat aan informatie en kennis heeft achtergelaten. Hij zocht graag de grenzen van de geest op en omarmde deze mysteries als oplosbare raadsels. In Nederland werd zijn gedachtegoed ook gepropageerd door ondernemer en publicist Luc Sala.



De terugkeer van psychedelica in de wetenschap

Na de ingang van de Opiumwet in 1966 verdween niet alleen het gebruik van psychedelische drugs, ook de onderzoeken naar psychedelica verdwenen naar de achtergrond. Maar sinds kort komt psychedelica weer prominenter voor in de wetenschap. Zo werd er in 2007 in Nederland een stichting opgericht genaamd OPEN, die wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica stimuleert. Ook worden er diverse onderzoeken uitgevoerd over wat psychedelica ons zouden kunnen leren over het leven, sterven, bewustzijn, verslaving, depressie en spiritualiteit. Daarnaast zijn er ook diverse onderzoeken te vinden over de werkzaamheid van psychedelica over het verminderen van angst- en depressieve klachten, alcoholverslavingen en psychotische klachten.

Verwachtingen van psychedelica

De aandacht groeit voor de therapeutische potentie van psychedelica. Ook in Nederland groeit de interesse. Eric Vermetten leidt het eerste Nederlandse onderzoek naar het gebruik van MDMA bij de behandeling van Post Traumatisch Stress Syndroom bij militairen. De resultaten uit eerder onderzoek in Amerika lijken veelbelovend te zijn. Zonder al te veel sturing van de therapeut keren patiënten met behulp van MDMA terug naar de traumatische gebeurtenis. Het Nederlandse onderzoek moet bijdragen aan een officiële erkenning van de therapie. Vooralsnog duurt het nog even voordat therapie met MDMA, LSD of andere drugs daadwerkelijk door therapeuten aangeboden gaan worden. Maar de resultaten zijn tot nu toe zeer positief en de belangstelling bij therapeuten en patiënten is groot.

Wil je meer weten over psychedelica en spiritualiteit? Klik, hier!