Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

DEZE SCHIMMELS VEROORZAKEN SCHIMMELBESMETTING OP JE PADDO KWEEKSET

DEZE SCHIMMELS VEROORZAKEN SCHIMMELBESMETTING OP JE PADDO KWEEKSET

Zie jij op je paddo kweekset vreemde kleuren en texturen? Het kan zijn dat je last hebt van een schimmelbesmetting op het substraat of de paddo’s. Het substraat waar je paddo’s zo goed in groeien is ook een aantrekkelijke voedingsbodem voor andere schimmels. Maar heb je eenmaal last van zo’n besmetting, dan kan dat vervelende problemen veroorzaken.

Helaas kan een schimmelbesmetting een heuse bedreiging vormen voor je paddo kweekset. Zit er een schimmel in of op het mycelium in de kiemfase, dan kan dat ervoor zorgen dat de paddo’s niet gaan groeien. Tijdens de vrucht-vormende fase kan een besmetting er de oorzaak van zijn dat de paddo’s hun hoedjes laten vallen. Het is dus zaak snel in te grijpen als er sprake is van een schimmelbesmetting.

Help! Ik zie schimmels op mijn kweekset!

Wanneer je vreemde kleuren op je paddo kweekset ziet, zakt de moed je misschien in de schoenen. Dit is namelijk een duidelijk teken van een besmetting. Echter, als je snel ingrijpt, kun je mogelijk je paddo’s nog redden. Het is dus belangrijk het mycelium en je paddo’s goed in de gaten te houden.

Let daarvoor op verkleuring, zoals groene, grijze of zwarte vlekken. Deze duiden op schimmels. Sommige schimmels zijn helaas niet zo goed te zien. Ze vallen weg tegen het mycelium omdat ze te klein zijn of dezelfde kleur hebben. Om ze waar te nemen heb je een microscoop nodig. Een ander teken dat je last hebt van een schimmel is een stoffig laagje, dat eruit ziet als een soort poeder. Dit is eveneens niet met het blote oog te zien, maar wel met een vergrootglas. Hieronder lees je meer over schimmels die mogelijk je paddo kweekset kunnen besmetten.

De meest voorkomende schimmels

Aspergillus (Zwarte Schimmel en andere kleuren)

Aspergillus schimmels komen veel voor en sommige soorten zijn zelfs giftig. De toxines die ze produceren kunnen ook voor mensen en dieren schadelijk zijn. Ze zijn kankerverwekkend en kunnen de lever beschadigen. Aspergilllus geeft de voorkeur aan een omgeving met een neutrale of licht basisch pH. Een besmetting kun je makkelijk over het hoofd zien, omdat de sommige soorten schimmel lichtgrijs zijn. Ze kunnen echter ook zwart, geel, groen, blauw of bruin zijn. Vanwege de giftige stoffen zul je een besmette kweekset met zorg moeten opruimen.

(Aspergillus-schimmel)

Trichoderma Harzianum

Deze schimmel met een ingewikkelde naam kun je herkennen aan het feit dat het het mycelium eerst wit kleurt. In korte tijd zal het de hele kweekset en je paddo’s bedekken. De groene schimmel veroorzaakt zachte rot en maakt vervolgens groene sporen aan. Over het algemeen ligt de oorzaak van het voorkomen van Trichoderma Harzianum in onhygiënisch werken, anaërobe omstandigheden in de kweekset (te weinig zuurstof) en vliegen. Om deze schimmel tegen te werken zou je dus altijd alles goed moeten reinigen, zowel de oppervlaktes als je gereedschap.

Verticillium

Besmetting met de Verticillium schimmel veroorzaakt de Verwelkingsziekte. Wanneer je paddo’s met deze schimmel besmet raken, zie je dat aan misvormde hoedjes (als de besmetting vroeg in de ontwikkeling plaats heeft) of aan een vreemde groei met gekantelde hoedjes. Verticillium produceert kleverige sporen, die zich makkelijk verspreiden via stofdeeltjes.

Neurospora (Roze Schimmel)

Neurospora (ook wel roze schimmel of rode broodschimmel genoemd) komt veel voor in de natuur en ook in kunstmatige voedingsbodems. Dat is een van de redenen dat hij in de biologie ook veel gebruikt wordt. Hij groeit enorm snel en heeft slechts weinig tijd nodig om zich te verspreiden. Ook laat hij zich niet makkelijk tegenhouden, zo weten sporen door katoenstoppers en filters te komen. Neurospora is een schimmel die veel voorkomt op granen en agar. Heb je eenmaal een besmetting, dan is deze niet makkelijk kwijt te raken. Over het algemeen geldt, wanneer je roze schimmel hebt, moet je de verontreinigde kweekset vernietigen en je hele werkomgeving goed reinigen.

(Neurospora, Aspergillus, Trichoderma)
 

Dactylium (Meeldauw)

Meeldauw is een van de voorkomendste besmettingen. Deze schimmel groeit zeer snel en kan binnen twee dagen de hele kweekset bedekken. Het ziet eruit als spinrag (wat ook een veel gebruikte benaming) en veroorzaakt rot in de paddo’s. In de beginfase is Meeldauw moeilijk te herkennen, omdat de kleur lijkt op die van het mycelium. Meeldauw houdt erg van een hoge luchtvochtigheid, dus wil je deze schimmel bestrijden, dan moet je zo snel mogelijk de luchtvochtigheid verlagen. Het verhogen van de luchtcirculatie kan eveneens helpen.

Blauwgroene Schimmel

Er zijn veel verschillende schimmels die een blauwgroene kleur hebben, vaak zijn het schimmels uit de Penicillium familie. Ze komen vaak voor op paddenstoelen en de sporen zweven overal door de lucht. Op die manier komen ze ook op je kweekset terecht waar ze het substraat besmetten. In eerste instantie is de kleur wit, waardoor je een besmetting niet zo snel ziet. Een besmetting met Penicillium kun je hoogstwaarschijnlijk ook ruiken: de kweekset krijgt een muffe schimmelige lucht.

Zoals je ziet kan een schimmelbesmetting in je paddo kweekset behoorlijk wat problemen opleveren. Het kan lastig zijn om van de schimmels af te komen. Hoewel je in sommige gevallen je paddo’s nog kunt redden na een schimmelbesmetting in de kweekset, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Lees daarom hier meer over waar je op moet letten bij een besmetting en hoe je die kunt voorkomen.