Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

8 BIJZONDERE FEITEN OVER MAGIC MUSHROOMS DIE JE NOG NIET KENDE

8 BIJZONDERE FEITEN OVER MAGIC MUSHROOMS DIE JE NOG NIET KENDE

Magic mushrooms worden al duizenden jaren gebruikt. Het feit dat ze je geest kunnen openen en je meenemen op een ongekende trip is al bijzonder genoeg. Maar er zijn nog veel meer buitengewoon interessante feiten over magic mushrooms te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat er een soort paddo is die net als mensen serotonine aan kan maken? Dat er behalve psilocybine nog meer psychoactieve stoffen in paddo’s gevonden zijn? Hieronder vind je 8 fascinerende feiten over magic mushrooms, om je over te verwonderen.

Wat je nog niet wist over paddo’s

Overal op de wereld gebruiken mensen paddo’s. Het gebruik kan je leven verrijken: een trip kan je helpen over angsten heen te komen en je meer inzicht geven in jezelf en anderen. Wat je redenen ook zijn om paddo’s te gebruiken, je zult waarschijnlijk al van mening zijn dat deze prachtige schimmels echt bijzonder zijn. Maar dat zijn ze niet alleen vanwege hun psychoactieve effecten.  Lees hieronder wat voor bijzondere feiten er nog meer bekend zijn over magic mushrooms.

8 Feiten over magic mushrooms

1. Enorm veel paddenstoelen, maar weinig zijn er “magic”

Magic mushrooms zijn bijzonder: er zijn op de hele aardbol meer dan 5 miljoen soorten paddenstoelen, maar slechts 200 hiervan bevatten de geestverruimende stof psilocybine. Het is nog niet duidelijk waarom paddo’s deze stof eigenlijk produceren. Waarschijnlijk niet om ons blij te maken. Het zal voor de paddenstoel aannemelijk ook iets opleveren, maar wat, dat weten we dus nog niet.

2. Paddo met serotonine receptoren

Panaeolus is een paddosoort die geen magic mushroom is, maar eigenlijk ook wel. Want hoewel deze soort geen psilocybine aanmaakt, produceert hij serotonine. Dit is een neurotransmitter, die wij zelf ook aanmaken. Deze heeft invloed op onze stemming en een tekort aan deze stof kan een achterliggende oorzaak zijn van depressie. Serotonine is wat chemische opmaak betreft vergelijkbaar met psilocybine. Het serotonine systeem is evolutionair gezien erg oud. Mogelijk hebben deze paddenstoelen ook serotonine receptoren op hun cellen en gebruiken ze deze stoffen ook voor communicatie tussen de cellen, net als wij. Dit is echter nog niet onderzocht.

3. Andere psychoactieve stoffen in paddo’s

Een van de andere interessante feiten over magic mushrooms is dat psilocybine wel de bekendste psychoactieve stof is, maar er zijn ook nog andere. Zo maakt Inocybe aeruginascens, een tabakskleurige paddosoort met groen-blauwe vlekken, drie hallucinogene stoffen aan: behalve psilocybine, produceert hij ook nog baeocystine en aeruginascine. Inocybea aeruginascens, in het Nederlands Groenverkleurende vezelkop genaamd, is de enige paddo, voor zover bekend, die aeruginascine aanmaakt. Wetenschappers denken dat deze stof misschien wel meer therapeutische toepassingen kan hebben dan psilocybine. Uit ervaringen van mensen die de paddenstoel per ongeluk hadden gegeten, is op te maken dat de effecten plezierig zijn: mensen voelden zich kalm, euforisch en hadden kleurige, mystieke ervaringen.

4. Paddo gebruik sinds de dageraad van de mensheid

Paddo’s zijn al sinds mensenheugenis onderdeel van ons leven. De inheemse stammen in Noord-Afrika gebruikten al zo’n 11000 jaar geleden magic mushrooms. Er zijn schilderingen op rotsen te vinden die het gebruik van paddo’s en hun effecten lijken weer te geven.

5. Er zijn ook nog onbekende magic mushrooms

We kennen zo’n 200 verschillende magic mushrooms, Maar er zijn er ook nog heel wat die nog niet onderzocht zijn. Zo zijn er in Australië ongeveer 30 soorten psychedelische paddenstoelen, waar nog nauwelijks iets over bekend is. Mycoloog Dr. McTaggart, verbonden aan de University of Queensland, gaat onderzoek doen naar deze paddo’s, om uit te vinden of deze eetbaar of giftig zijn en of ze een geneeskrachtige werking hebben.

6. Feiten over magic mushrooms: Ook dieren kunnen trippen

Zie je in het bos magic mushrooms groeien, dan hebben niet alleen mensen toegang tot deze paddo’s. Ook dieren nemen wel eens een hapje. In 2010 verscheen er bericht in de Britse roddelbladen dat drie dwerggeitjes in een dierenopvang een paar wilde magic mushrooms hadden gegeten. De geitjes leken er niet al te vrolijk van te worden: ze reageerden lethargisch, braakten en strompelden moeizaam rond. Ze hadden twee dagen nodig om te herstellen. Dus ondanks dat dieren wel eens paddo’s eten, is het voor hen geen plezierige ervaring. Geef dus geen paddo’s aan je hond, kat of andere huisdieren!

7. Paddo’s kunnen neurogenese stimuleren

Magic mushrooms kunnen de groei van nieuwe hersencellen stimuleren (dat wordt neurogenese genoemd). Men dacht altijd dat neurogenese niet mogelijk was als je eenmaal volwassen was. Uit recent onderzoek blijkt dat psilocybine een positief effect kan hebben op de groei van nieuwe hersencellen en dat kan nuttig zijn in het onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer’s.


(Amanita Muscaria)

8. De boeiende voortplantingstechnieken van paddo’s

Hoewel de effecten van magic mushrooms fascinerend zijn, is hun groei dat ook. Paddo’s hebben wind nodig om hun sporen te kunnen verspreiden. Maar ze groeien natuurlijk vaak midden in het bos, op beschutte plekjes. Daar is meestal niet veel wind. Paddo’s hebben een bijzondere manier gevonden om dat probleem op te lossen. Ze doen dit door zelf wind te veroorzaken (ook de hallucinogene Amanita Muscaria doet dit) waardoor de sporen geholpen worden met het verspreiden. De paddo’s verhogen de snelheid waarmee water van hun hoed af verdampt, waardoor er meer waterdamp in de lucht om de paddenstoel heen komt. De waterdamp en de koelere lucht, die door de verdamping is ontstaan, zorgen ervoor dat sporen makkelijker de lucht in kunnen zweven. Deze techniek helpt om sporen tot wel 10 cm boven de paddenstoel te krijgen.

Zoals je ziet zijn paddo’s fascinerend. Gelukkig kun je nu zelf ook makkelijk paddo’s thuis kweken, met een kweekset van Fresh Mushrooms, Mondo of All in One. Deze zijn eenvoudig in gebruik, je hebt er geen kennis of speciale vaardigheden voor nodig. Duik in de fascinerende wereld van de paddo’s en ervaar wat deze voor je kunnen doen.

Lees hier in onze blog meer over: Hoe je met een growkit paddo's kunt kweken.