Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAAROM ZIJN ER DESIGNERDRUGS?

WAAROM ZIJN ER DESIGNERDRUGS?

Designerdrugs is iets waar we veel over horen in de media en op feestjes. Maar wat zijn designerdrugs nu eigenlijk? Waarom zijn ze vaak nog legaal? Wat doet ze met je? En waarom kan het gebruik van deze drugs zo gevaarlijk zijn? Wij nemen je mee in de wereld van de designerdrugs en vertellen je er alles over. Lees je mee?

Wat zijn designerdrugs?

Designer drugs of NPS (nieuwe psychoactieve stoffen) worden ook wel research chemicals, RC’s of legal highs genoemd. Designer drugs lijken vaak op klassieke drugs zoals coke, speed, MDMA of XTC. Een groot deel van de designer drugs is (nog) niet illegaal.

Designerdrugs heten zo omdat ze speciaal zijn ontworpen in een laboratorium. Deze drugs designers kunnen de drugs zo ontwerpen dat ze nét iets anders zijn en dus niet verboden zijn. Zo omzeilen ontwerpers de wet en kunnen ze de drugs gewoon verkopen. Deze drugs zijn vaak ook nog goedkoper en kan je het overal op internet bestellen. Je hebt je designerdrugs soms al de volgende dag op de deurmat liggen.

designerdrugs

De wetten omzeilen

In de Opiumwet staan producten die hier niet verkocht mogen worden – zoals de normale drugs, dit is illegaal. Maar in designer drugs labs worden er constant nieuwe chemische varianten nagebootst op de klassieke drugs. Op deze manier wordt de Opiumwet constant omzeild. Want deze chemische varianten staan niet in de Opiumwet. Mochten ze erop komen, dan zijn de designer drugs ontwerpers alweer 10 stappen verder en liggen de nieuwe designerdrugs alweer op de loer.

De drugs worden in vaak kleine en geheime laboratoriums gemaakt. Deze voldoen niet aan de veiligheidseisen van de wet. Het doel is hier om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk designerdrugs te produceren. Hierbij wordt niet gedacht aan hygiëne en veiligheid. Daarom kan dit ook ontzettend gevaarlijk zijn. Je weet niet wat je inneemt, welke stoffen en hoe dit is geproduceerd.

Bijna alle designerdrugs krijgen het label “niet voor menselijke consumptie geschikt” op de verpakking. Zo wordt ook de Warenwet omzeild. Ook hier hebben de designerdrugs ontwerpers weer allemaal trucjes voor. Ook de Warenwet kan hier niet tegenop boxen.

law on drugs

Zijn designerdrugs gevaarlijk?

Zoals we hierboven al beschreven zijn designerdrugs best gevaarlijk vanwege de werkwijze in de laboratoriums. Daarnaast weet je niet wat voor grondstoffen er zijn gebruikt, wat dit met je lijf doet en zijn er nog weinig ervaringen mee.

Drugs innemen is natuurlijk vrijwel nooit zonder risico. Laat daarom altijd je drugs testen. Maar over de klassieke drugs is online wel veel info te vinden over innames, hoeveelheden, ervaringen en effecten. Met designerdrugs neem je een extra groot risico omdat er eigenlijk helemaal niets over bekend is. Pas dus extra goed op met wat je inneemt.

Designerdrugs zijn vooral onder jongeren erg populair. Dit omdat je het makkelijk kan bestellen en het vaak ook nog een stuk goedkoper is.

Soorten designerdrugs

Er zijn ontelbaar veel designerdrugs. De ontwerpers proberen in alle soorten en maten de klassieke drugs na te boosten. Dit met verschillende chemicaliën en stoffen. En het bizarre is, terwijl je dit artikel leest, zijn er alweer talloze nieuwe designerdrugs in ontwikkeling. Dit is een blijvend proces waar de wet voorlopig niets aan kan doen. De voorkomendste designerdrugs zijn:

3-MMC

Dit is misschien wel de meest bekende designerdrug. Het lijkt op een combinatie van speed en coke. Dit wordt grootschalig gebruik onder jongeren en is veel in de media geweest. In 2021 is 3-MMC dan ook op lijst II van de Opiumwet gezet. Zoals hierboven al aangegeven, is er waarschijnlijk alweer een nieuwe 3-MMC variant onderweg.

Het kabinet verbiedt 3-MMC omdat ze het middel te gevaarlijk vindt. Uit onderzoek bleek dat de klachten na deze drug heel ernstig zijn. Gebruikers kregen bijvoorbeeld ernstige psychische klachten, hartproblemen, een verhoogde bloeddruk of een verhoogde lichaamstemperatuur. Daarnaast is 3-MMC ontzettend verslavend.

4-MMC

Deze drug wordt ook wel ‘miauw miauw’ genoemd. Het zou een effect geven tussen MDMA, XTC en coke. Ook dit is een zeer bekende partydrug. Inmiddels is ook deze drug verboden.

Cannabinoïden

Dit zijn synthetische stoffen met een vergelijkbaar effect als THC. Deze stof kan je vinden in hasj en wiet. Het verschil is dat dit een hele sterke werking heeft. De trips kunnen als zeer ernstig ervaren worden. Ook omdat je niet weet hoeveel je in moet nemen en wat precies de effecten ervan zijn. 

4-FA of F-FMP

Deze drug wordt vaak op festivals gebruikt. Het geeft je energie, en een warm gevoel. Het lijkt met meest op een combinatie van XTC en speed. Al een aantal jaren is deze drug erg populair. Het laatste jaar zien we afnames, omdat de bijwerkingen en nasleep heel ernstig kan zijn. Het zou bijvoorbeeld heel sterk je hersenen aantasten.

GBL

Misschien heb je weleens van GHB gehoord. Een vloeibare stof met onder andere schoonmaakmiddelen erin verwerkt. GBL is afgeleid van GHB. Dit is een zeer verslavende stof, je lichaam gaat namelijk denken dat je het nodig hebt en blijft om meer vragen. Ook kan je heel snel bewusteloos raken en zijn er mensen die stikken in hun eigen braaksel. Deze drug wordt ook als zeer gevaarlijk gemarkeerd.

2C-B

Dit is een drug om te hallucineren en ook deze drug is erg populair. De drug geeft net als paddo’s en truffels je zintuigen een boost.

say no to designer drugs

Verslaving ligt snel op de loer

Zoals hierboven beschreven zijn sommige drugs extreem verslavend. Denk aan GBL en 3-MMC. Gelukkig komt dit steeds vaker in het nieuws en proberen andere gebruikers je te waarschuwen voor de vreselijke effecten.

Bijkomend is dat verslavingsklinieken soms niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Dit komt doordat de stoffen nog zo onbekend zijn en de nabehandeling hierop aangepast moet worden. Ook blijkt dat het terugvalpercentage in verslaving na een behandeling aan deze drugs zeer hoog is.

Tip van onze redactie: hou het bij de klassieke drugs. Wil je bijvoorbeeld trippen? Ga voor truffels of kweek je eigen paddo’s. Wel zo veilig en wel zo verstandig.