Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS EEN BONG OF WATERPIJP?

WAT IS EEN BONG OF WATERPIJP?

Een bong wordt vaak ook wel een waterpijp genoemd, of een waterpijp een bong. Het is maar net hoe je het bekijkt. Ze lijken in ieder geval erg veel op elkaar en vaak bedoelen we ook hetzelfde, maar tóch zijn er wel degelijk verschillen tussen beide. Qua uiterlijk verschillen ze van elkaar, maar ook de manier waarop beide bedoeld zijn om te gebruiken verschillen. Om hier voor eens en voor altijd duidelijkheid over te geven, vertellen we je in dit artikel meer over wat een bong of waterpijp is.

Wat is een bong?

Laten we beginnen bij de bong, want wat is dit precies? Een bong is vaak een rechte buis of heeft de vorm van een bekerglas, zoals je vaak in het laboratorium ziet, met water onderin. Er zijn veel verschillende varianten verkrijgbaar, met ieder weer zo zijn eigen functionaliteiten. Maar in alle gevallen wordt een bong gebruikt om hasj, cannabis of andere geestverruimende middelen mee te roken.

Ben je op zoek naar een goede bong? Er zijn zoveel verschillende vormen, formaten en materialen, en het is logisch dat je niet precies weet welke keuze het beste is. In een ander artikel vertellen we je alles over waar je op moet letten als je een bong gaat kopen.

Hoe gebruik je een bong?

Een bong gebruik je om pure hasj of wiet te roken, dus niet met tabak zoals bij een waterpijp wel het geval is. Om de bong te gebruiken moet je eerst wat water toevoegen in de bong. Daarna kun je de bowl vullen met wiet, hasj of ander materiaal. Vervolgens zet je je mond aan het mondstuk van de bong, plaats je jouw vinger op het luchtgat en steek je het rookwaar aan. Door te zuigen aan de bong kun je de rook inademen. De rook die de bong produceert wordt gekoeld en gefilterd door het water wat in de bong zit.

waterpijp

Wat is een waterpijp?

Een waterpijp wordt ook wel een shisha, hookah of nagila genoemd. Deze bestaat uit een vaas met water erin en bevat minstens één slang waar je het tabak mee kunt roken. De waterpijp is bedoeld om er kruiden of (waterpijp)tabak mee te roken, dus geen wiet of ander vergelijkbaar materiaal.

De kruiden die je rookt met een waterpijp hoeven echter geen tabak te bevatten. Er zijn veel speciale kruidenmengsels of zelfs vruchtenmengsel voor verkrijgbaar. De waterpijp vind je tegenwoordig veel in restaurants en shisha lounges over de hele wereld.

Hoe gebruik je een waterpijp?

Het gebruik van een waterpijp of shisha ziet er misschien ingewikkeld uit, maar dit is het totaal niet. Je kunt het rookwaar op een speciaal kommetje met gaatjes erin leggen. Over het schaaltje doe je aluminiumfolie en daarbovenop plaats je een verhittingsbron. In het geval van een waterpijp gaat het om een kooltje die je er bovenop legt. Daarna kun je aan het mondstuk zuigen en ontstaat er rook die je middels een slang kunt inademen.

shisha

De geschiedenis van de bong en waterpijp

De waterpijp komt oorspronkelijk uit India en wordt al eeuwenlang gebruikt. Voor zover wij weten werd de waterpijp rond het jaar 1500 ontdekt. Rond dit jaar is er een gedicht ontdekt van een Perzische schrijver die over de waterpijp schreef. Later verspreidde het gebruik zich naar het Midden-Oosten. Uit een ander onderzoek is gebleken dat de waterpijp al rond het jaar 1100 voor Christus werd gebruikt. De eerste exemplaren die uit opgravingen werden gevonden kwamen uit Ethiopië, maar uit latere opgravingen bleek de waterpijp in de hele wereld bekend te zijn.

De bong vindt zijn oorsprong in Thailand en stamt af van het woord “baung”. Dit betekent letterlijk “waterpijp van bamboe”. Destijds werd de baung veel gebruikt tijdens de Vietnam oorlog om er cannabis mee te roken. De veteranen hebben de baung hoogstwaarschijnlijk geïntroduceerd in de VS. Een andere theorie is dat de hippies het gebruik van de rookpijp in de jaren ‘60 hebben overgebracht naar het westen. Waar de trend ook vandaan komt, de rookpijp staat vandaag de dag beter bekend als de “bong”.

baung

Wat is het verschil tussen een bong en waterpijp?

Een waterpijp wordt doorgaans gebruikt om (shisha)tabak mee te roken. Met een bong rook je meestal wiet of hasj. Dat wil overigens niet zeggen dat je met een waterpijp geen wiet kunt roken, of met een bong geen tabak. Het is er alleen minder geschikt voor en eigenlijk niet voor bedoeld, maar het kán wel. Met een bong rook je de stof puur, zonder dat je gebruik maakt van tabak. Bij een waterpijp maak je juist wel gebruik van tabak. Je kunt je voorstellen dat het rook wat uit een bong komt vele malen sterker is dan uit een waterpijp. Bij beide gebruik je dus ander rookwaar en ook andere hoeveelheden.

Een ander belangrijk verschil is het verbrandingsproces. Een bong steek je direct aan, waarna je de rook kunt inademen. Bij een waterpijp maak je gebruik van kooltjes om het tabak te verhitten, en adem je de rook via een slang in.