Ben je 18 jaar of ouder?

Wij gebruiken cookies om de website persoonlijker te maken en om uw internetgedrag
op deze website te monitoren. Uw gegevens worden niet verkocht of voor andere doeleinden
gebruikt. Indien u ouder bent dan 18 en besluit om de website te bezoeken dan gaat u akkoord
met het gebruik van de cookies zoals hierboven is omschreven.

U dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken. Bevestig dit hieronder.

JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar
 Nu Shoppen en Achteraf Betalen  Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd  Chat Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00  Prijs = Altijd Goedkoop
Chat Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00
Nu Shoppen en Achteraf Betalen

DE STERKE ANTIOXIDANT VITAMINE C

DE STERKE ANTIOXIDANT VITAMINE C

Het is één van de bekendste vitamines die er is, de vitamine C. Het is een essentiële vitamine om ons lichaam in goede gezondheid te houden en te krijgen. Dit is vaak algemeen bekend, maar tegenwoordig krijgen we lang niet meer voldoende nutriënten binnen. Voornamelijk vanwege ons voedingspatroon, mineraalarme grond en onze gestreste leefwijze. En dat is zonde! Want de sterke antioxidant vitamine C brengt vele voordelen met zich mee.

Wat is vitamine C?

Iedereen kent vitamine C (ascorbinezuur), maar wat is het precies? Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die je in fruit, groente en aardappelen kunt vinden. Met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Het is een essentiële vitamine voor de mens om goed te kunnen functioneren, maar het menselijk lichaam kan het niet zelf aanmaken. Om gezond te blijven is het daarom van belang om dagelijks vitamine C rijke producten te eten of de vitamine binnen te krijgen met supplementen.

vitamine c

De ontdekking van vitamine C

De ziekte scheurbuik gaat ver terug in de geschiedenis, maar zo rond de 16e eeuw ontdekten de scheepslieden een oplossing om de ziekte tegen te gaan. De oplossing raad je waarschijnlijk al: vitamine C. Wat bleek? Zeelui die dagelijks citrusvruchten en verse groente aten, kregen geen scheurbuik meer. Pas veel later werd bekend dat deze ziekte verband hield met een ernstig tekort aan vitamine C, maar sindsdien weten we wel hoe belangrijk het is voor ons lichaam.

Wat doet vitamine C in je lichaam?

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen, maar vitamine C is zeer belangrijk voor een goed immuunsysteem. Vitamine C is een sterke antioxidant die het lichaam ondersteunt bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Het brengt je zenuwstelsel in balans en helpt je energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten.

Onvoldoende vitamine C in ons lichaam veroorzaakt een verminderde weerstand. Denk aan wonden die minder snel genezen, een schilferige huid, pijnlijke gewrichten, cellulitis en ontstekingen. Maar een teveel aan vitamine C kan weer leiden tot darmklachten of diarree. Een juiste balans is daarom belangrijk: de aanbevolen hoeveelheid is gemiddeld 75 milligram.

Vitamine C speelt daarnaast ook nog een zeer belangrijke rol als co-factor in het lichaam. Een co-factor zorgt ervoor dat een vitamine of een mineraal andere stoffen in ons lichaam goed laat samenwerken, zodat ze zo efficiënt mogelijk hun werk kunnen doen. Als je te weinig vitamine C binnenkrijgt, worden andere vitamines en mineralen ook slecht door je lichaam opgenomen.

vitamine c capsules

De sterke antioxidant vitamine C en kanker

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat vitamine C de groei van kankercellen doet remmen. Voornamelijk bij mondkanker en kanker in je spijsverteringsorganen, claimt Jane Hidgon, een voedingswetenschapper aan de Oregon State University. Vitamine C is namelijk een sterke antioxidant die instabiele zuurstofmoleculen kan stabiliseren. En hoe zuurstofrijker ons lichaam is, hoe kleiner de kans dat schadelijke bacteriën, parasieten en virussen zich kunnen ontwikkelen.

Vitamine C en stress

Tegenwoordig leven velen onder ons een stressvol leven. En stress, in welke vorm dan ook, verhoogt de behoefte aan vitamine C. Dieren produceren zelf vitamine C als ze gestrest raken, maar ons lichaam kan dat helaas niet. Als je dagelijks stress ervaart, is het daarom belangrijk om vitamine C bij de slikken als je het niet uit je voeding kunt halen.

vitamine supllementen

Wetenschappelijk bewezen voordelen vitamine C

Dat vitamine C belangrijk is voor een goede gezondheid is, is wel duidelijk. De sterke antioxidant brengt vele voordelen met zich mee:

  • Het beschermt je tegen oxidatieve schade
  • Het is goed voor je bloedvaten, botten en kraakbeen.
  • Goed voor je ijzergehalte in je bloed
  • Goed voor je immuunsysteem
  • Het is goed voor je huid, mond en gebit.
  • Het is goed voor je zenuwstelsel
  • Ondersteunt je energieniveau en helpt bij vermoeidheid
  • Zorgt ervoor dat andere vitamine en mineralen ook goed opgenomen worden