Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS EEN CACAO CEREMONIE?

WAT IS EEN CACAO CEREMONIE?

Dat je van chocolade gelukkig wordt, weten we allemaal. Toch heeft de chocoladereep zoals wij die kennen niks te maken met een cacao ceremonie. Tijdens zo’n bijeenkomst gebruik je namelijk rauwe cacao in een spirituele setting. De werkzame stoffen van de cacaoplant komen dan maximaal tot hun recht en hebben een genezende en versterkende werking op het mentale en fysieke lichaam. Ben je benieuwd hoe zo’n ceremonie precies werkt? In dit blog vertellen we je graag alles over wat je van een cacao ceremonie kunt verwachten, wat de effecten zijn en hoe je zelf zo’n bijeenkomst kunt organiseren en begeleiden.

Wat is een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie is een rituele bijeenkomst afkomstig van eeuwenoude culturen waar het drinken van ceremoniële cacao centraal staat. Tijdens de bijeenkomst wordt de puurste vorm van cacao in de vorm van een chocolademelk drankje gebruikt. Pure cacao is, net zoals cafeïne, een onopvallende drug. Cacao bevat namelijk niet alleen tal van vitamines en ijzers, maar stimuleert ook de doorbloeding naar je hersenen en het stofje tryptofaan zorgt ervoor dat je serotoninegehalte een boost krijgt. Je kunt in een staat van extase komen en een ware spirituele reis maken.

Hoe zo’n sessie precies gaat, hangt af van de ceremoniemeester (ook wel sjamaan genoemd). Vaak zitten mensen in een cirkel, spreken zij bepaalde intenties uit en komen ze tot rust en nader tot zichzelf tijdens een geleide meditatie. De sessie duurt doorgaans 2 tot 2,5 uur. Het exacte verloop is voor iedereen anders en moeilijk te voorspellen. Een cacao ceremonie is een opbeurende ervaring in een veilige omgeving. Stel je geest open en laat je verrassen door de magie van de rauwe cacao!

Bekijk onze cacao producten >>Wat je kunt ervaren

De inhoud van een cacao ceremonie kan sterk variëren en ook jouw eigen intenties hebben direct invloed op de uitwerking van de sessie. De sterke werkzame stof van de cacao zorgt echter gegarandeerd voor een unieke ervaring en heeft meerdere gezondheidsvoordelen (zowel op fysiek als mentaal vlak), zoals: 

  • Positief effect op de gemoedstoestand. Je voelt je rustiger en rondvliegende gedachten komen tot rust;
  • Verbeterde creativiteit;
  • Een gevoel van extase en verbinding;
  • Het ritueel helpt je in verbinding te brengen met je onderbewustzijn en innerlijke kracht;
  • De antioxidanten in de cacao geven je immuunsysteem een boost en zorgen dat je lichaam gezond blijft.

Om tijdens de ceremonie het maximale effect te bereiken, word je vaak aangeraden om twee tot drie uur van tevoren niet meer te eten, geen cafeïne te drinken en alleen licht verteerbaar voedsel (zoals groente en fruit) te eten. Zo gaat er zo min mogelijk energie naar het verteren van voedsel en kan de werkzame stof van cacao makkelijker een weg vinden in je lichaam en geest. Verder heeft cacao een dehydraterende werking en kan je flinke dorst krijgen. Om hoofdpijn te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende water of theedrinkt.

Zelf een cacao bijeenkomst organiseren

Heb je al vaker een cacao ceremonie bijgewoond en ben je op spiritueel vlak goed ontwikkeld? Dan kan je in je eigen vertrouwde omgeving een cacao bijeenkomst organiseren en begeleiden. Zet van tevoren de juiste intenties en communiceer deze met de overige deelnemers. Creëer vervolgens een warme en gemoedelijke sfeer en zorg dat iedereen comfortabel bij elkaar kan zitten.

Informeer onervaren deelnemers over de krachtige fysieke en spirituele effecten van cacao en moedig iedereen aan voldoende te drinken. Ondanks dat cacao zeer onschuldig klinkt, kan het effect zowel mentaal als fysiek intens zijn. Bereid je deelnemers daarop voor door goede communicatie en geniet daarna volop van deze prachtige belevenis.

Het bereiden van de ceremoniële cacao

Natuurlijk moet je bij een thuis ceremonie ook zorgen dat het magische chocoladedrankje gereserveerd wordt. Ga respectvol om met de cacao en bereid het als volgt voor:

Gebruik per ceremoniële dosis ongeveer 35 tot 40 gram rauwe cacao (stel de hoeveelheid naar boven of beneden af op basis van de persoonlijke behoeftes en gevoeligheid) en meng deze met een snufje cayennepeper in 150 ml water op 70 graden.

Hierbij willen we nog even benadrukken dat het gebruik van rauwe cacao essentieel is voor het succes. We noemen het rauwe cacao, omdat deze variant van de cacaoboon onbewerkt is en op een lage temperatuur is gemalen (nooit boven de 42 graden). Daardoor behoudt rauwe cacao een veel hogere voedingswaarde dan gebrande cacao wat gebruikt wordt voor de chocoladerepen die je in de supermarkt kunt kopen.

Bijzondere ervaring

Kortom, het bijwonen van een cacao ceremonie klinkt misschien wat zweverig, maar de positieve effecten ervan zijn al vanuit de geschiedenis van eeuwenoude stammen bevestigd. Daarnaast is het een mooie manier om even aan het dagelijkse leven te ontsnappen en draagt het direct bij aan jouw spirituele ontwaking.