Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAAROM WORDEN MAGISCHE PADDO’S BLAUW?

WAAROM WORDEN MAGISCHE PADDO’S BLAUW?

Wanneer je zelf paddo’s gaat kweken met een growkit kun je veel verschillende kleuren tegenkomen. Soms kleuren je paddenstoelen blauw en dat levert nogal wat vragen op. Waar komt die blauwe kleur vandaan? Zijn de blauwe vlekken schadelijk voor je shrooms? Wat doet die blauwe kleur met de sterkte van je paddo? We leggen het je uit in dit artikel.

Blauwe vlekken door Psilocybine

Hoewel er nog een heleboel onduidelijkheid is over de blauwe kleur van magische paddenstoelen, bleek uit recent onderzoek dat de voornaamste reden kneuzing is. Na het plukken van je paddenstoelen zul je vaak blauwe vlekken zien op de plekken waar je ze hebt aangeraakt. Telkens wanneer je ze oppakt, verplaatst of opbergt ontstaan deze kleine kneuzinkjes. Verwacht geen neon-blauwe vlekken (die zie je waarschijnlijk tijdens je trip wel) maar wel indigo of een beetje jeans-blauwachtige kleuren.

De blauw kleur komt door de stof psilocybine, dezelfde werkzame stof die het psychedelische effect geeft. Bij kneuzing van de paddenstoel komt er een chemische reactie vrij tussen verschillende chemische stoffen die voor de blauwe kleur zorgen. Je weet dus bij blauwe vlekken op jouw mushrooms in ieder geval zeker dat je een magische hebt.

Ook het mycelium kan licht blauw kleuren. Dat betekent niet direct dat het een schimmelbesmetting heeft. Het is wel belangrijk om te checken of het ook daadwerkelijk blauw is of dat het een schimmelreactie is. Dat kun je doen met een wattenstaafje. Kleurt dat ook blauw? Dan heb je waarschijnlijk met een schimmel te maken.

Zijn blauwe paddo’s sterker?

Over het algemeen geldt dat hoe blauwer de vlek op de paddenstoel kleurt, hoe meer psilocybine er aanwezig is of was. Toch zegt dat niet direct iets over de sterkte van de paddenstoel. De reactie en blauwe kleur ontstaat namelijk door een verbinding tussen verschillende stoffen. Gemiddeld zijn er wel zes aanwezige stoffen nodig om de blauwe kleur op een shroom te krijgen. Er zijn veel soorten paddo’s die helemaal geen blauwe vlekken krijgen omdat de combinatie van stoffen niet aanwezig is, maar wel geweldige effecten geven. Een mooi voorbeeld is de Panaeolus Cambodginiensis oftewel Copelandia Cambodginiensis. Deze paddenstoel wordt heel snel blauw. Hoewel deze shroom tot een van de sterkere behoort, is deze lang niet zo sterk als bijvoorbeeld de Copelandia Cyanescens Hawaiian. Die trouwens momenteel wordt beschouwd als de krachtigste paddenstoel!




Andere kleuren op je paddenstoelen

Er kunnen ook andere kleuren ontstaan in je growkit. Het is belangrijk om te weten wat iedere kleur betekent. Denk aan kleuren als zwart, groen, geel of zelfs roze. In sommige gevallen zijn je paddo’s niet meer veilig voor gebruik en dat kan wel eens serieus gevaarlijk zijn. Als paddenstoelen bijvoorbeeld zwarte vlekken krijgen die onprettig ruiken, dan wijst dat vaak op schimmel. Soms kan dat betekenen dat je paddo's niet meer veilig zijn voor consumptie. Wanneer je de paddo’s goed in de gaten houdt en er op tijd bij bent, kun je ze wel nog redden van het ontwikkelen van de schimmelbesmetting.

Zorgvuldig oogsten van je paddo’s

De blauwe vlekken op paddo’s ontstaan met name door kneuzing. Het is dus belangrijk om je shrooms zo voorzichtig mogelijk te oogsten en dit te voorkomen. Denk daarbij aan het dragen van steriele handschoenen en een mondmasker. Mochten er schimmels en giftige toxines voorkomen in je kit dan wil je die echt niet inademen. Zorgvuldig omgaan met je growkit is dus heel belangrijk. Niet alleen om te voorkomen dat je paddo’s kneuzen, maar ook om schimmelbesmetting van je groeibodem te voorkomen. Een gezonde groeikit met een verzorgd mycelium kan zorgen voor niet één, maar wel meerdere oogsten.

Het is belangrijk om je growkit goed te observeren en op tijd te oogsten. Voordat je dat doet, is het belangrijk om je goed in te lezen over hoe je de paddo’s gaat oogsten. Je kunt namelijk een voorraadje aanleggen van de moeilijkere verkrijgbare soorten paddenstoelen. Dat doe je bijvoorbeeld door de paddo’s te drogen.

Paddo’s kweken

Je eigen magische paddenstoelen kweken in bijvoorbeeld een B+ growkit is een zorgvuldig maar makkelijk proces. In zo’n drie weken heb je ze op voorraad en zijn ze klaar voor gebruik. Niet alleen is het kweken van je eigen paddo’s een mooie manier om aan je producten te komen, het is ook nog eens ontzettend leuk. Het voordeel van zelf je paddo’s kweken is dat je veel controle hebt over de sterkte en dosering ervan. Omdat we snappen als je als onervaren kweker misschien twijfels hebt over de dosering, hebben we deze handige mushroom calculator voor je gemaakt.