Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

CEREMONIËLE CACAO: WAT IS HET?

CEREMONIËLE CACAO: WAT IS HET?

Cacao wordt al eeuwen gebruikt in ceremoniële context. Lokale culturen in de America’s gebruiken het al eeuwenlang voor spirituele en persoonlijke doelen. Dit is (helaas voor de chocoladeliefhebbers) geen zoet snoepfestijn, want je nuttigt pure en rauwe cacao. Dit is lang niet zo lekker als een bewerkte chocoladereep, maar wel vele malen gezonder. Ook heeft het spirituele effecten. Ceremoniële cacao zou je bijvoorbeeld in contact brengen met je ware zelf. Maar bovenal is een cacaoceremonie bedoeld om in groepsverband te doen. Je kunt hiervoor afreizen naar sjamanen die diep in de jungle wonen, maar zelf kun je ook prima aan de slag met ceremoniële cacao. Lees hier alles over dit magische drankje.

Wat is ceremoniële cacao en waar komt het vandaan?

Eerst even naar de basis: cacao. Dit is natuurlijk het ingrediënt dat ons die o zo verslavende chocolade heeft gegeven. Het is geen toeval dat zowel cacaoceremonies en gewone cacao afkomstig zijn uit dezelfde regio: het land van de Azteken en Maya’s. Wist je dat de Maya’s het woord ‘chocol’ gebruikten voor het gezamenlijk chocolade drinken? Waarschijnlijk ontstond de cacaoboom ooit ergens in Venezuela en verspreidde deze zich via de rivieren over Midden- en Zuid-Amerika. Dit is ook de regio waar je heen kunt voor cacaoceremonies, waar ze deze speciale ceremoniële cacao gebruiken.

Ceremoniële cacao is rauw en onbewerkt. Van minstens 30 gram van die cacao wordt een soort thee getrokken. Die lijkt qua smaak niet bepaald op Chocomel, want dit drankje is vrij bitter. Gelukkig draait het bij een ceremonie niet om de smaakbeleving, maar alles eromheen. En de effecten op je lichaam en ziel natuurlijk.Wat doe je tijdens een cacaoceremonie?

Ceremoniële cacao wordt gebruikt tijdens -je raadt het al- cacaoceremonies. Dit zijn spirituele bijeenkomsten waarbij je volgens bepaalde rituelen cacaodrank nuttigt. In groepsverband welteverstaan. Dit groepselement is eigenlijk het belangrijkste van zo’n ceremonie, naast jouw intentie. Die intentie is jouw ‘waarom’: wat is de achterliggende reden om aan een ceremonie mee te doen? Vervolgens zal de sjamaan de ceremonie in de juiste banen leiden. Ceremonies kunnen verschillen, maar vaak wordt erbij gemediteerd en muziek gemaakt met bijvoorbeeld klankschalen of drums.

Ceremoniële cacao: goed voor geest én lijf

Ceremoniële cacao is trouwens niet alleen goed voor je geestelijke ontwikkeling, maar ook voor je lichaam. Cacao is namelijk een bron van gezonde stoffen. En zeker onbewerkte cacao, waar geen vet en suiker aan is toegevoegd. Zo zit rauwe cacao vol antioxidanten, veel meer dan bewerkte cacao. Dit komt doordat bij de bewerking juist die gezonde voedingsstoffen deels verloren gaan. Die gezonde stofjes kunnen onder andere ontstekingen remmen, bloeddruk verlagen, je hart- en breingezondheid verbeteren en zelfs depressie verminderen.

Bereiding van ceremoniële cacao

Hoe je jouw cacao precies bereidt, vind je op de verpakking van het product dat je hebt gekozen. Volg die instructies vooral op, om jezelf een optimale cacaobeleving te bezorgen. Hieronder hebben we nog een paar extra tips.

Poeder, nibs, brokken of bonen

Bepaal allereerst of je cacaobonen, cacaopastabrokken of cacaopoeder wilt gebruiken. Kies je voor onze ceremoniële rauwe cacaobonen, dan heb je verschillende opties: van bonen uit Guatemala tot Boliviaanse cacaoboontjes. Je kunt ook gaan voor ceremoniële cacaonibs uit Peru.

Mixen

Met een molinillo kun je de ceremoniële cacao opschuimen. Deze houten mixer is hier speciaal voor gemaakt. Je rolt de staaf van deze roerder tussen je handpalmen, waardoor de cacaodrank luchtig wordt. De Maya’s en Azteken gebruikten heel vroeger al zo’n molinillo. Houd je zelf geregeld een ceremonie, dan is zo’n chocoladeroller een mooie toevoeging.

Instrumenten en gezelschap

Bepaal van tevoren met wie je de ceremoniële cacao gaat nuttigen en wat je gaat doen. Stem dit wel even met je gezelschap af, zodat je de flow erin houdt én iedereen doet waar ‘ie zich prettig bij voelt.

Intentie

Vergeet je intentie niet. Elke spirituele ceremonie begint hiermee, maar ook een psychedelische trip wordt er extra waardevol van. Lees meer over het gebruiken van een intentie in deze blog: Leveling up met elke trip: verbeter jouw spirituele ervaring met leren en reflecteren.