IN 5 STAPPEN NAAR EEN GEZONDE SPIJSVERTERING
De gezondheid van onze spijsvertering staat momenteel in het midden van de belangstelling. En dat is geen wonder, want veel mensen hebben spijsverteringsklachten. Daarnaast komen we steeds meer te weten over het belang van de darmflora voor onze algehele gezondheid. In deze blog lees je hoe je in 5 simpele stappen een gezonde spijsvertering krijgt.
Gezonde darmen in een gezond lijf
Gezond eten doe je natuurlijk om voldoende energie te hebben en gezond te blijven. Maar wat je eet, heeft ook invloed op je darmflora. En die darmflora is enorm belangrijk voor je gezondheid. Het is dit microbioom (de goede bacteriën in je darmen) die niet alleen het voedsel helpen verteren, maar ook je immuunsysteem ondersteunen en de darmwand gezond houden.
Een gezonde spijsvertering ligt dus aan de basis van je algehele gezondheid. Hoe zorg je er nu voor dat jouw spijsvertering optimaal is? Bekijk de 5 stappen hieronder en pas ze toe. Misschien hoef je ze niet alle 5 te gebruiken, maar hoe meer hoe beter.
1. Tijd voor ontspanning
We weten allemaal dat stress slecht is voor je lichaam. Maar wist je ook dat er een verband is tussen je spijsvertering en je hersenen? Uit onderzoek komt naar voren dat psychologische stress de micro-organismes in onze darmen kan verstoren, zelfs als het gaat om kortdurende stress. Er bestaan verschillende soorten stress, zoals psychologische, stress door slaaptekort en stressoren uit de omgeving.
Het is belangrijk om al deze verstoringen aan te pakken om de schadelijke invloeden op je darmflora te beperken. Door voor je brein te zorgen, zorg je dus ook voor je spijsvertering. Hoe kun je beter omgaan met stress? Probeer tussendoor vaker te ontspannen, door bijvoorbeeld wat stretch oefeningen te doen, een mindfulness meditatie of een wandeling in de natuur. Ook het schrijven in een dagboek kan helpen stress te verwerken. Zoek de manier die je past en werk hiermee aan een gezonde spijsvertering.
2. Eet meer vezels
Meestal wordt het eten van meer vezels niet gezien als een erg aantrekkelijke manier om je darmgezondheid te bevorderen. Maar veel mensen onderschatten het belang van vezels en wat ze voor je kunnen doen. Dat is ook de reden dat meer dan de helft van de mensen te weinig vezels eten. Aangeraden wordt om elke dag ten minste 30 gram vezels binnen te krijgen. En dat is echt niet zo moeilijk.
Vezels zitten in noten, zaden, groente, fruit en hele granen. Zo kun je meer vezels eten door bijvoorbeeld regelmatig bananen, wortels, appels en volkoren brood op je menu te zetten. Het is eveneens aan te raden minder suiker te eten. Uit onderzoek blijkt dat suiker slecht is voor de goede bacteriën en juist de groei stimuleert van slechte bacteriën. Eet je minder suiker en juist veel gezonde vezels (de onoplosbare vezels) dan vormt dit een goede voedingsbodem voor de bacteriën die jouw spijsvertering gezond houden.
Hier een relevante bron over de rol van voedingsvezels in de darmgezondheid:
Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F.
The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease.
Cell Host Microbe. 2018 May 9;23(6):705-715.
PUBMED
3. Ga voor gefermenteerde producten
Ben jij al bekend met de kracht van gefermenteerd voedsel? Ook dit is geweldig om in te zetten voor een gezonde spijsvertering. Tijdens het fermentatieproces komt deze voeding vol te zitten met levende bacteriën. Dat klinkt misschien onaantrekkelijk, maar het gaat om goede bacteriën, die helpen je microbioom aan te vullen. De slechte bacteriën krijgen hierdoor steeds minder ruimte.
Het is belangrijk dit soort voeding regelmatig te blijven eten, anders verdwijnen de bacteriën na verloop van tijd weer. Maar dat is geen probleem, want er zijn genoeg gefermenteerde producten die erg lekker zijn. Voorbeelden zijn:
- Yoghurt
- Kefir
- Zuurkool
- Kombucha
- Tempeh
- Kimchi
Let op dat je producten kiest zonder suiker of te veel zout.
4. Supplementen gebruiken
Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij spijsverteringsproblemen en om de gezondheid van je darmen te ondersteunen.
Reishi is een medicinale paddenstoel met prebiotische eigenschappen. De vezels hierin dienen als voeding voor de goede bacteriën in de darmen. Daarnaast werkt Reishi ontstekingsremmend, waardoor het ook ingezet kan worden bij chronische darmontsteking.
Lion's Mane heeft antibacteriële eigenschappen. Dit is vooral belangrijk voor mensen last hebben van maagzweren of zweren in de darmen. Deze worden vaak veroorzaakt door de bacterie H. Pylori. Deze tast de beschermlaag van de maag en darmen aan. Lion's Mane bevat stoffen die de groei van H. Pylor kunnen remmen en ze helpen het slijmvlies van maag en darmen beschermen.
Ook acai is een supplement dat je kunt gebruiken voor een gezonde spijsvertering. De bessen kunnen helpen het lichaam te detoxen, ze werken sterk ontgiftend. Daarbij komt dat ze een anti-schimmelwerking hebben en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Verder zijn acaibessen ook heel vezelrijk en vormen de vezels een voedingsbodem voor de gezonde bacteriën in je darmen.
5. Gezonde leefstijl
Voor een goede darmgezondheid is het van belang dat je goed voor jezelf zorgt. Dat betekent dat je voldoende beweegt (je hoeft niet aan topsport te doen, maar beweging stimuleert de darmen, bevordert de doorbloeding en ondersteunt de aanmaak van hormonen). Het is dan ook aan te raden om elke dag wat aan beweging te doen, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of een indoor workout te doen. Verder is ook een goede nachtrust heel belangrijk voor je spijsvertering.
Zoals je ziet, kun je zelf veel doen aan een gezonde spijsvertering. Met enkele kleine aanpassingen in je dagelijks leven, kun jij je darmflora gezond houden en je eigen gezondheid een boost geven.
Medische Disclaimer
De informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Hoewel we ons best doen om correcte en actuele informatie te bieden, is gezondheidssituaties persoonlijk en kunnen adviezen per individu verschillen.
Bij spijsverteringsproblemen, gezondheidsklachten of twijfel over het gebruik van supplementen, raden we ten zeerste aan om een arts, diëtist of gecertificeerde voedingsdeskundige te raadplegen.
Gebruik van supplementen, zoals Reishi, Lion’s Mane en Acai, kan effecten hebben op de gezondheid en interacties veroorzaken met medicatie of bestaande aandoeningen. Raadpleeg altijd een medisch specialist voordat je nieuwe supplementen toevoegt aan je dieet.
De auteurs en uitgevers van deze blog aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen die voortvloeien uit het toepassen van de informatie in dit artikel. Gezondheid en welzijn zijn persoonlijk; neem altijd een weloverwogen beslissing.