ALLES OVER VERDUISTEREN: HET VERSNELLEN VAN DE BLOEI VAN WIETPLANTEN
Je kunt de bloei van fotoperiode wietplanten versnellen door te gaan verduisteren. Dat betekent dat je ervoor zorgt dat je planten minder dan 12 uur daglicht per dag krijgen. Hierdoor kun je eerder oogsten en voorkom je dat je oogst in slecht herfstweer terechtkomt. Hoe je verduisteren aanpakt, leggen we uit in deze blog.
Wat is verduisteren om de bloei te versnellen?
Normaal gesproken gaan fotoperiode wietplanten vanzelf over in de bloeifase als het meer dan 10 uur per dag donker is. Dat gebeurt logischerwijs als de dagen weer korter worden aan het eind van de zomer, eind augustus. Dat het minder lang licht is, betekent voor de plant dat het tijd is om toppen aan te maken.
Wiet binnen en buiten kweken tips
Wanneer je binnen kweekt, kun je makkelijk zelf invloed uitoefenen op de hoeveelheid licht die je planten krijgen. Bij de buitenkweek is dit lastiger, maar niet onmogelijk. Je gebruikt dan een techniek die verduisteren wordt genoemd. Hiermee kun je je wietplanten forceren eerder over te gaan naar de bloeifase, door ze als het ware in het donker te zetten. Hierdoor gaan ze een paar weken eerder bloeien. Verduisteren is niet moeilijk, maar kost wel veel tijd. Je kunt het namelijk niet een dagje overslaan.
Waarom zou je verduisteren?
Zoals gezegd gaan fotoperiode wietplanten zo'n beetje eind augustus over naar de bloeifase. In Nederland betekent dat dat de herfst al begint in te zetten en dat je planten te maken krijgen met wind, regen en grauwe, grijze dagen. Het slechtere weer vergroot het risico op schimmels, zoals meeldauw of toprot, de toppen kunnen in kwaliteit achteruit gaan en de planten kunnen beschadigd raken door harde wind. Daarom kan het voordelig zijn om de bloeifase naar voren te halen. En dat kan door te verduisteren. Als je wiet eerder gaat bloeien (bloei forceren), profiteert de plant nog volop van het goede weer, van krachtige zon en warmte. En als alles goed gaat, kun jij in de herfst al genieten van je prachtige oogst.
Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar er zitten toch ook wel wat nadelen aan verduisteren. Door je plant te stimuleren om eerder te gaan bloeien, betekent dit wel dat hij minder lang kan groeien. Daardoor kan het zijn dat het wortelstelsel minder goed ontwikkeld is en dat de plant kleiner blijft dan deze had kunnen worden. Langer groeien betekent natuurlijk ook dat je plant sterker en groter wordt. Let er dus wel op dat je pas gaat verduisteren als je planten groot genoeg zijn, anders kan het zijn dat je met een lagere opbrengst komt te zitten.
Daarnaast is verduisteren ook een behoorlijk tijdrovende techniek. Elke dag moet je je planten op hetzelfde tijdstip in het donker zetten. En de volgende dag moet je op de juiste tijd het licht weer binnenlaten. Daar moet je tijd voor hebben en niet iedereen zal dat hebben.
Versnellen van de bloei: hoe pak je dat aan?
Er zijn verschillende manieren waar op je je wietplanten in het donker kunt zetten.
- Verduisteringstent: Deze kun je zelf maken, door een geraamte te maken waar je je planten onder kunt zetten. Bedek het geraamte met dik folie, met een zwarte en witte kant. Zorg dat de zwarte kant aan de binnenkant zit. Bevestig het folie zo dat er geen enkel licht meer naar binnen kan komen.
- Zakken (zoals vuilniszakken): Doe een grote plastic zak over een enkele wietplant, zodat er geen licht meer binnen kan komen. Gebruik je een vuilniszak, dan is één waarschijnlijk niet genoeg.
- Staan je wietplanten in potten, zet ze dan elke avond binnen in een schuur of slaapkamer die je verduistert.
- Kweek je in een kas, dan kun je die ook goed verduisteren met behulp van zwart-wit folie. Bedek de kas hiermee tot deze goed lichtdicht is.
Wanneer begin je nu met verduisteren? Dit kun je het beste midden juli doen. De zomerzon schijnt dan nog krachtig en eind augustus stop je met verduisteren. In Noordwest-Europa zijn de nachten dan lang genoeg dat je planten zelf zullen doorgaan met bloeien. Op welk tijdstip je het verduisteren begint, kun je zelf het beste bepalen. Over het algemeen is tussen 20.00 en 22.00 uur het handigste. Ze moeten in ieder geval ten minste 12 uur in het donker staan. Dus dat betekent, dat als je 20.00 uur 's avonds kiest om te verduisteren, je ze om 8 uur 's ochtends weer in het licht zet.
Wat is belangrijk bij verduisteren?
Er zijn een aantal punten die je goed in de gaten moet houden als je buiten wiet kweekt en gaat verduisteren. Voorkom lichtlekkage. Wanneer er ook maar een beetje licht naar binnen sijpelt, kan dit je hele project verpesten. Je verduistert zodat je planten rust krijgen. Maar komt er toch licht binnen, dan veroorzaakt dit stress en dat zal de bloei flink verstoren. In het ergste geval kunnen je vrouwelijke planten hermafrodiet worden en zullen ze niet overgaan tot bloei.
Zorg ook voor een vast ritme. Houd je aan je geplande tijden vast. Je planten gaan wennen aan dit ritme en dat zal de stress zo laag mogelijk houden. Ook hier geldt weer, als er sprake is van stress, kan dat de bloei verstoren. Verder is het goed om je planten te controleren op schimmelvorming, waar je meer kans op hebt als je ze afdekt met plastic. Let ook op dat je voorzichtig bent met het verduisteren. De plastic hoezen, zakken en het verplaatsen kunnen zorgen voor beschadigingen.
Wel of niet cannabis verduisteren?
Zoals je ziet, heeft het verduisteren van je wietplanten best wat voordelen. Maar het is ook een tijdrovend klusje. Is het de moeite waard? Dat kan alleen jij bepalen. Je kunt het een keer proberen. Zie je het niet zitten om zoveel moeite te doen om te bloei te versnellen, dan kun je natuurlijk ook altijd voor gemak kiezen en voor een autoflower strain gaan. Deze gaan, onafhankelijk van het licht, automatisch na een aantal weken over op de bloeifase. Ze beginnen al half juli te bloeien, waardoor je ook eind augustus kunt oogsten. Kijk in onze shop voor het grote aanbod van autoflower strains. Wil je meer weten over buiten wiet kweken, lees dan dit kweekverslag!
Bronnen:
Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die de relatie tussen lichtcycli en de bloei van cannabisplanten onderzoeken. Hier zijn enkele relevante artikelen:
- "A Study of Two High-THC Cultivars Grown under 12 h vs. 13 h Days"
Samenvatting: Deze studie onderzocht het effect van een 12-uurs versus een 13-uurs lichtperiode op de bloei en opbrengst van twee THC-rijke cannabisvariëteiten. De resultaten toonden aan dat sommige binnen gekweekte cannabisvariëteiten een sterke bloeirespons kunnen vertonen onder dagelijkse lichtperiodes langer dan 12 uur, wat kan leiden tot een verhoogde groei en opbrengst. PMC - "Moving Away from 12:12; the Effect of Different Photoperiods on Biomass Yield and Cannabinoid Concentration in Cannabis sativa L."
Samenvatting: Deze studie onderzocht het effect van verschillende bloeifotoperioden op de biomassa-opbrengst en cannabinoïdeconcentratie van drie medicinale cannabisvariëteiten. De resultaten suggereren dat fotoperioden langer dan 12 uur de bloei kunnen vertragen, maar mogelijk de opbrengst en cannabinoïdeprofielen beïnvloeden. PUBMED - "Optimizing Photoperiod Switch to Maximize Floral Biomass and Cannabinoid Content in Cannabis sativa L."
Samenvatting: Deze studie onderzocht hoe de overgang tussen lange en korte daglengtes de opbrengst van C. sativa beïnvloedt. De resultaten toonden aan dat de bloemige biomassa werd gemaximaliseerd wanneer de lange daglichtfotoperiode werd geminimaliseerd (d.w.z. 14 dagen), terwijl THC- en CBD-potentie werd gemaximaliseerd onder langere daglichtfotoperiodes. PUBMED
Deze studies bieden inzicht in hoe variaties in lichtcycli de bloei en opbrengst van cannabisplanten kunnen beïnvloeden. Let op bij het kweken van cannabis dat je vooraf altijd de lokale wet- en regelgeving controleert op legaliteit.