Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HET KWEKEN VAN CANNABIS - DEEL 3

HET KWEKEN VAN CANNABIS - DEEL 3

Welkom bij mijn derde blog over het kweken van cannabis. Ik heb verder ook een paar blogs op de site staan over mijn eigen outdoor cannabiskweek van dit jaar. In deze blog geef ik jullie allerlei kweekinformatie. Eerst gaan we het hebben over de groeifase van de cannabisplant en de verschillende kweekmethoden, snoei- en trainingstechnieken die men tijdens deze fase gebruiken kan. Verder gaan we kort praten over alle kweekmediums en de keuze tussen het kweken in volle grond of in potten. Kortom, genoeg leesvoer en informatie dus laten we snel beginnen!

De Groeifase van de Cannabisplant

De groeifase, groeiperiode of ook wel de vegetatieve fase van de cannabisplant begint direct na de ontkieming en zaailingfase van de plant. De cannabisplant blijft in de groeifase zolang het in een tijdsbestek van 24 uur,  18 uur licht en 6 uur donker is. Wanneer de nachten buiten of de donkere uren in de kweekruimte langer worden (14 uur licht en 10 donker), zou de plant de bloei al kunnen beginnen in te zetten. Bij 12 uur licht en 12 uur donkerte echter, bloeit de cannabisplant pas echt volledig. De groeifase is net als alle andere fases erg belangrijk en cruciaal voor de fase die daarop volgt, namelijk de bloeifase. Tijdens de groeifase groeit de jonge zaailing vaak ongekend snel uit tot een volwaardige plant zonder bloemen of toppen. De groei van bloemen en toppen gebeurt namelijk pas tijdens de bloeifase van de cannabisplant.

Afhankelijk van omstandigheden duurt de groeifase vaak 3-16 weken en soms zelfs langer. Tijdens de groeiperiode is het erg belangrijk dat je cannabisplant de juiste (hoeveelheid) voedingstoffen, ook wel ‘nutriënten’ krijgt. In deze fase geef je de cannabis dus groeivoeding en een wortelstimulator. Tijdens de groeifase is het juiste moment om te beginnen met de kweek of trainingstechnieken op je (jonge) planten toe te passen. Zie hieronder de verschillende levensfases van de Cannabisplant Cannabiszaadje, Zaailing, Vegetatieve/Groeifase, Bloeifase en Oogstfase. Voor de plant stopt het dan, na deze fases, en is de cyclus compleet. Voor de kweker zijn er hierna echter nog 2 fases in het proces, te weten: de droogfase en de curefase.

 

Verschillende Kweektechnieken (tijdens de Groeifase)

Dan zou ik het nu graag even willen hebben over de verschillende kweektechnieken en het juist toepassen van al deze technieken. Cannabis word al lange tijd gecultiveerd door de mensheid en hierdoor zijn er allerlei (handige) kweektechnieken ontstaan om onder andere je oogst te vergroten, bredere cannabisplanten te krijgen en je plant er zo uit te laten zien zoals jij dat zelf wilt. Dit is zeker mogelijk met allerlei kweek- en snoeitechnieken. Ten eerste heb je ‘’Low Stress Technieken’’, afgekort met LST, en dan zijn er ook nog de ‘’High Stress technieken’’ (HST). De eerste (LST) kun je in elke levensfase van de plant toepassen, de andere (HST) alleen tijdens de groeifase. Ik zal eerst even een opsomming maken van de meest bekende kweektechnieken, te weten:  LST (Low Stress Technieken), HST (High Stress technieken), SOG (Sea of Green), SCROG (Screen of Green), Caging (Wietkooi), Toppen (Snoeitechniek), Fimmen (Snoeitechniek) en, de laatste tecnieken, Dieven en Lolipoppen. De laatste twee technieken zal ik verder niet bespreken in deze blog, aangezien deze alleen tijdens de bloeifase van de cannabisplant gedaan (kunnen) worden.

Laat ik beginnen met de LST-tecniek, Low Stress Training dus. Deze techniek kun je het beste toepassen bij ontwikkelende zaailingen en/of jonge vegetatieve planten, op die manier heeft de LTS-techniek het meeste effect. Deze techniek kun je in principe in elke fase toepassen, zolang het je het nog lukt de stelen van de cannabisplanten om te buigen. LST is in principe vaak niets anders dan het ‘vastbinden’ of omlaag en/of uit elkaar trekken van de ‘Canopy’ (= bladerdek) van je cannabisplant, zodat er meer (zon)licht in en op de plant komt. Bij deze techniek wordt er vaak flexibel tuindraad gebruikt, alhoewel het materiaal niet heel erg uitmaakt, zolang het niet snijdt en een beetje meegeeft (een beetje elastisch materiaal dus).

En dan nu de SOG-techniek. SOG is de afkorting van ‘’See of Green’’. Waarschijnlijk heb je al een vermoeden wat dit is, zo niet, niks aan de hand, ik leg het je nu graag uit. Bij een SOG zorg je ervoor dat er zo veel mogelijk planten op zo min mogelijk ruimte staan. Dit betekent dus dat je hele kweekruimte mooi groen is en uiteindelijk volledig benut zal worden, efficiënter kan (bijna) niet! Het is voor een binnenkweker van cannabis zelfs mogelijk bij een SOG de groeifase van de cannabisplanten helemaal over te slaan en nog steeds goede oogsten te behalen. 



We zijn nu aangekomen bij de SCROG-tecniek (Screen of Green). Bij een SCROG focus je voornamelijk op de groei in de breedte van de cannabis. Hier staan dan vaak ook minder cannabisplanten (per m2) dan een bij een SOG. Het kan echter wel net zo lucratief zijn. Houd er wel rekening mee dat in tegenstelling tot een SOG, een SCROG niet zonder groeifase kan. Zoals hierboven verteld, komt de groei van de cannabis bij deze kweektechniek uit de breedte en hiervoor is dus wél een groeiperiode nodig of zelfs noodzakelijk. Bij ´SCROGGEN´ plaats je een gaas of rek boven/op je bladerdek (Canopy) van je cannabis, met als doel alle (hoofd)toppen op gelijke hoogte te krijgen en het gaas of net vol te laten groeien. De meeste kwekers kiezen ervoor de bloeifase in te laten gaan als ongeveer 60-80% van het gaas is opgevuld.

De SOG-tecniek en de SCROG-techniek, zijn beide cannabis kweektechnieken die op elkaar lijken. Het belangrijkste verschil tussen SOG (Sea of Green) en SCROG (Screen of Green) is dat er bij de SOG-methode veel kleine(re) cannabisplanten dicht op elkaar in een kleine(re) ruimte staan en bij de SCROG-methode minder planten met meer ruimte tussen de planten. Bij een SOG wordt het bladerdek egaal gehouden door veel cannabisplanten per vierkante meter te plaatsen. Bij een SCROG wordt een egaal en vol bladerdek behaald met een klein(er) aantal planten en met behulp van een gaas of rek zodat ze gelijk (kunnen) uitgroeien. Bij een SOG zou je de bloeifase (binnenkweek) kunnen overslaan, bij een SCROG kan dit niet en wordt dit dan ook zeker niet aanbevolen.

En dan nu de Caging/Trellising-tecniek, oftewel het plaatsen van een wietkooi of wietscherm om de planten. Deze techniek lijkt op de SCROG-techniek, maar deze techniek is toch net wat anders. In tegenstelling tot de meeste en hierboven genoemde  kweektechnieken wordt deze juist weer voornamelijk door outdoor kwekers toegepast. De hoofdreden van het plaatsen van een wietkooi om de cannabisplant is de algehele ondersteuning van de plant in zowel de groei- als de bloeifase. Voornamelijk de takken en tijdens de bloeifase ook en vooral de toppen worden met een wietkooi ondersteund. En dat is zeker geen overbodige ´luxe´ en al helemaal niet wanneer de toppen ‘topzwaar’ worden gedurende de bloeifase. Een wietkooi zorgt altijd voor meer houvast voor de cannabisplant en helpt verder eventuele windschade te voorkomen. Het helpt ook om (wilde) dieren op afstand te houden en het vergemakkelijkt bovendien ook aanzienlijk het trainen/snoeien van de wietplanten.

Het Toppen en Fimmen (HST-snoeitecnieken) van je Cannabisplanten

Dan zijn we aangekomen bij twee HST-snoeitechnieken: het Toppen en het Fimmen. Dit zijn eigenlijk in feite (bijna) alle andere mogelijke snoei- of trainingsmogelijkheden. Naar mijn weten, zijn dit ook de meest gebruikte en oudste kweektechnieken voor (cannabisplanten. Beide technieken worden toegepast voor het inkorten of afknippen, en snoeien van de (hoofd)top(pen).

Dit wordt overigens ALTIJD en ALLEEN in de groeifase van de cannabisplant gedaan. Pas vanaf het moment dat er meerdere vertakkingen zijn en ten minste het eerste 5 of 7 vingerige blad tevoorschijn is gekomen, omdat het Toppen en het Fimmen beide HTS-methoden zijn en veel extra (groei)hormonen opleveren. Dit is dan ook één van de redenen waarom deze snoei- en trainingstechnieken tijdens de groeifase zo effectief zijn. Zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien, is het verschil tussen Toppen en Fimmen niet bijster groot. Bij het Toppen wordt de hele bovenste top (hoofdtop) van de cannabisplant verwijderd en afgesnoeid, terwijl bij het Fimmen dit slechts gedeeltelijk gebeurd, waardoor de hoofdtop (net) niet helemaal verwijderd wordt.

Bij Toppen kan er een verdubbeling van je hoofdtoppen ontstaan en bij Fimmen ten minste een verdubbeling. Dit kan dus zelfs nog meer dan een verdubbeling zijn, afhankelijk van de uitvoering van de snoeitechniek, genetica van de cannabis en nog veel meer factoren. Welke van de twee snoei- en trainingstechnieken je ook besluit toe te passen, je kunt ze beide alleen maar in de vegetatieve fase (groeifase) doen. Het is ook belangrijk dat je na het toepassen van het Toppen of het Fimmen de cannabisplanten ook genoeg ‘hersteltijd’ gunt, minimaal 2-4 weken. Dit waren een hoop verschillende kweektechnieken, probeer ze (allemaal) eens uit, zou ik zeggen! Je kunt sommige kweektechnieken zelfs uitstekend combineren en zodoende de opbrengst per cannabisplant dus aanzienlijk verhogen.

De verschillende Kweekmediums

Er zijn enorm veel verschillende cannabis kweekmediums, zoveel dat je er een boek over zou kunnen schrijven. Ik hou het echter iets wat beknopt en blijf bij de drie meest gebruikte cannabis kweekmediums, te weten: Aarde (geschikt voor alle cannabis kwekers), Kokos (geschikt voor de wat meer ervaren cannabis kweker) en Hydro of Watercultuur (voor de gevorderde cannabis kweker). Kweek je cannabis in de volle grond dan heb je (vaak) geen keus en moet je dus wel voor de aarde als kweekmedium gaan.

 

Aarde

Uiteraard is aarde, zoals Moedertje Natuur het bedoeld heeft, het meest gebruikte cannabis kweekmedium. Het betreft vaak echter niet ‘zomaar’ aarde. De aarde die gebruikt wordt voor het kweken van cannabis moet namelijk goed luchtig zijn, veel zuurstof bevatten en dus ook niet te nat zijn/worden. Bij het kweken in aarde wordt er vaak gebruik gemaakt van ‘perliet’ of een (ander) natuursteen om meer zuurstof aan het substraat toe te voegen. Je kunt kiezen tussen aarde dat (zwaar) voorbemest is, aarde dat wat lichter voorbemest is en aarde dat helemaal niet voorbemest is. Het grootste verschil is dat je bij de zwaar voorbemeste aarde, voornamelijk in het begin, de cannabis geen tot (veel) minder voeding hoeft te geven totdat de voedingsstoffen in de aarde door de cannabisplant ‘opgebruikt’ zijn. Bij de meeste cannabisplanten is dit na ongeveer 4-8 weken. 

In licht bemeste aarde zitten minder voedingsstoffen en gaan de voedingsstoffen dus ook minder lang mee. Je zult de aarde dus sneller zelf moet aanvullen met voeding. Bij niet bemeste aarde zul je logischerwijs vanaf het begin, dus bij wijze van spreken vanaf dag één, zelf voeding aan de cannabisplanten moeten geven. De ene soort aarde is niet beter dan de andere soort aarde, het is meer een kwestie van de voorkeur van de kweker zelf. Met alle kwalitatief goede soorten aarde kunnen er prima resultaten behaald worden. Aarde is dé manier om cannabis te kweken als je de natuur wil nabootsen, biologisch en/of 100% natuurlijk cannabis wilt kweken. Of je nou een beginnende cannabis kweker of juist een gevorderde kweker bent, in principe zou iedereen het kweken van cannabis in aarde moeten kunnen. Vergeet niet dat cannabis een soort onkruid is en dus een sterke plant, die het zeker in aarde goed zal doen.

Kokos

Cannabis kweken in kokos is ook een veelgebruikte kweekmethode. Simpel gezegd wordt met dit kweekmedium de ‘traditionele’ aarde vervangen door kokos. Kokos bevat meer zuurstof dan aarde en de wortels blijken dit aangenamer te vinden dan ‘aarde/potgrond’. Ook zijn de voedingsstoffen bij het kweken van cannabis in kokos wat preciezer en directer te doseren. Kokos neemt minder water op en is dus moeilijker om over te bewateren. Kokos is een klein stapje omhoog qua moeilijkheidsgraad, maar uiteindelijk voor de meeste kwekers en zij die het voor het eerst proberen gaan zeker de moeite waard! Meestal wordt er met kokos meer oogst behaald en soms een sterker eindproduct. Wil je ook proberen om je eigen cannabis in kokos te kweken? Verdiep je van tevoren dan goed in de materie.

Hydrocultuur en Water 

Hydrocultuur is kort gezegd het kweken in niets anders dan water (&de juiste voeding) als kweekmedium, oftewel het kweken van cannabis zonder grond. Dit kan zijn in/met: hydrokorrels, perliet, steenwol en/of mapito en de spectaculairste van allemaal, water (H2O). Voornamelijk die laatste als kweekmedium ziet er erg spectaculair uit. De voordelen van deze manier van growen is dat de cannabisplanten sneller alle voedingsstoffen opnemen, daarbij dus groter worden en uiteimdelijk ook meer opleveren. De grote kanttekening daarentegen is dat het veel kost aan investeringen en dat meestal alleen ervaren kwekers dit succesvol in de praktijk kunnen toepassen. Dit is namelijk de meest gevoelige manier van growen, echter als het je lukt dan heb je een spectaculair eindproduct en een plant die er soms zelfs ‘alienachtig’ uitziet.



Volle Grond of Potten

Bij het kweken met aarde heb je de keuze tussen volle grond of potten. In deze alinea zou ik van beiden de voor- en nadelen bespreken. Laat voorop staan dat er geen goede of foute van die twee is, het is puur een kwestie van persoonlijke voorkeur van de kweker en/of de kweekomstandigheden. Laten we beginnen bij de volle grond oftewel een cannabisplant die met zijn wortels direct in de grond staat en in principe dus onbeperkt de ruimte heeft zijn wortels uit te spreiden. Het gevolg is uiteraard dat deze manier van kweken veruit de grootse cannabisplanten oplevert en er soms zelfs ‘wietbomen’ gekweekt kunnen worden. De wietplanten zijn vaak niet alleen groter maar ook sterker. Ze krijgen verder veel regenwater en zouden niet snel met tekorten te maken hebben. Ook is de kans groter dat er bij het kweken in volle grond al een (biologisch) bodemleven aanwezig is. Het is dus puur natuur, dat erg goed kan zijn voor je cannabisplant. Er zijn echter ook ‘wat’ nadelen. Zo zijn de cannabisplanten onmogelijk te verplaatsen en als er één ziek wordt, dan is de kans groter dat de andere planten ook besmet raken. Verder kan bij het kweken in volle grond de bloeiperiode van de cannabisplanten iets langer duren. Conclusie: al met al is kweken in de volle grond de minst intensieve cannabis kweekmethode en ook vanwege de soms enorme opbrengsten en lage (op)startkosten, terecht nog steeds enorm populair.

Dan gaan we naar de andere optie: kweken in potten. Deze zijn er in allerlei vormen en maten en ook met of zonder gaten. Neem altijd potten met minimaal een aantal gaten in de bodem. Zuurstoftoevoer en een juiste waterafvoer is bij het kweken in potten (nog meer) noodzakelijk. Zelf ben ik enorm te spreken over ‘Air-Pots, AirRaps, en Smart-Pots. Deze potten lijken iets op de ‘traditionele potten’, maar hebben overal, en dus niet alleen aan de onderkant van de pot, luchtgaten. Aan de zijkanten en onderin hebben deze potten luchtgaten voor extra zuurstoftoevoer en vochtafvoer. Dit vinden de wortels van de cannabisplant heerlijk, (extra) veel zuurstof, en dit merk je in groei! Enige nadeel van deze potten dat ik weet, is dat je de planten iets vaker moet bewateren dan je met traditionele potten gewend bent. Ook het kweken in (Air)potten heeft, net als het kweken in volle grond, veel voordelen en enkele nadelen. We beginnen met de voordelen. De potten en planten zijn afzonderlijk van elkaar verplaatsbaar en kunnen dus ook, indien nodig, makkelijker ‘verduisterd’ worden. Ook krijgen de cannabisplanten wellicht wat meer en beter afgestemde (individuele) aandacht en voeding. Bij een kweekprobleem kun je dit vaak per plant bekijken en oplossen, mits je er snel genoeg bij bent. Indien nodig kun je de planten altijd over potten. Er zijn ook wat nadelen te noemen. De cannabisplanten worden en blijven wat kleiner dan in de volle grond en leveren dus ook minder oogst op. Verder kost kweken in potten meer tijd en waarschijnlijk ook meer geld, voornamelijk aan voeding, substraat (aarde) en de potten zelf. Het formaat hoeft niet altijd een nadeel te zijn, zeker niet als je geen of een kleine tuin hebt. Dan zijn (kleine) potten eventueel in combinatie met Autoflowers u uitermate geschikt.

Conclusie: doe vooral aan de hand van deze kennis wat jij denkt dat het beste voor jouw situatie is. Zoals meermaals is aangegeven, zijn er heel veel kweekmogelijkheden. Denk hierbij aan alle kweekmethoden, snoei- en trainingstechnieken, verschillende kweekmediums (substraten) etc. Alle kwekers beginnen met het verzamelen van informatie en vervolgens baseer je daarop je eigen keuzes. Rest alleen nog de juiste wietzaadjes en andere kweekbenodigdheden te halen en het kweken van je eigen cannabis kan beginnen! 

Bij 24High kunnen we je aan de beste wietzaden helpen voor zowel de buiten- als de binnenkweek. Bekijk ons ruime aanbod van Feminized en/of Autoflowers cannabiszaden van de bekendste en beste zadenbanken bij 24High Seedshop. Tot dusver mijn blog. Ik wil jullie lezers graag bedanken voor jullie aandacht en tijd. Tot mijn volgende blog! Wil je nog meer interessante blogs lezen? Check dan al onze andere blogs: 24hHigh Blogs