Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WELKE SOORTEN SUBSTRAAT ZIJN ER VOOR HET KWEKEN VAN PADDO´S

WELKE SOORTEN SUBSTRAAT ZIJN ER VOOR HET KWEKEN VAN PADDO´S

Welkom bij deze blog over het maken van een substraat voor de paddokweek, waarin alle benodigde informatie over de verschillende substraten voor je paddokweek en hoe je deze kunt (voor)bereiden, wordt besproken. We helpen je een geschikt substraat uit te kiezen en nog veel meer. Als je paddo’s wilt gaat kweken is het namelijk van groot belang dat je het juiste substraat kiest. Als je geen kant-en-klare kweekset (grow kit) gebruikt, zal je het medium (voedingsbodem) zelf moeten voorbereiden. Het kweken van paddo’s is heel anders dan het kweken van (wiet)planten, waarbij aarde uit een tuincentrum vaak al voldoende is. Paddo’s zijn namelijk geen planten, maar behoren tot de schimmelfamilie. Hierdoor hebben ze logischerwijs ook specifieke kweekomstandigheden nodig, waarbij met name het juiste substraat een heel belangrijke rol speelt. 

Wat is een Paddo Substraat?

De meesten van jullie zullen wel bekend zijn met de term fotosynthese. Fotosynthese is het proces waarbij planten water en koolstofdioxide, onder invloed van energie uit zonlicht, omzetten in zuurstof en voedingsstoffen (koolhydraten, zoals glucose). Paddenstoelen zijn echter geen planten, maar schimmels en vereisen geen licht om te kunnen groeien. Paddo’s voeden zich met ontbindend materiaal uit de natuur. Het substraat wordt daarbij door het mycelium gebruikt voor energie en voeding. Het Mycelium is het deel van de schimmel dat zich onder de grond bevindt. Dit is een netwerk van schimmeldraden (ook wel hyfen genoemd) van de bewuste paddosoort die je wilt gaan kweken. Een mycelium kan al ontstaan uit een enkele spore. In de vrije natuur kunnen mycelia zich onder de grond vormen of in een voedingsbodem zoals een rotte boomstam. Het mycelium zal zich normaal gesproken steeds verder verspreiden via lange draden.

Uit het mycelium groeien uiteindelijk boven de grond de vruchtlichamen, oftewel de paddo´s. Een gezond mycelium is van groot belang bij het kweken van paddo's. Heb je een grow kit gekocht? Dan hoef je je geen zorgen te maken, daar zit namelijk al een uiterst geschikt substraat in. Na wat simpele handelingen, zal het mycelium dan ook vanzelf in de grow kit gaan groeien. De paddo’s die hieruit voortkomen, zullen kort daarop volgen. Wil je echter een behoorlijk aantal paddo’s kweken of juist geen kweekset gaan gebruiken voor de kweek van je eigen paddo´s? Dan zul je dus zelf aan de slag moeten gaan en je eigen substraat te maken. Dit substraat zou je moeten enten met paddosporen of mengen met 'mushroom spawn'. Het mycelium groeit vervolgens vanaf het substraat omhoog en na een tijdje verschijnen er dan paddo’s. De paddo’s zijn dus eigenlijk de bovengrondse vruchtlichamen van de schimmel. Er zijn tal van substraten om uit te kiezen voor je paddo's. Enkele bekende voorbeelden zijn: stro, zaagsel van hardhout en/of een mix van kokosvezels met vermiculiet. Zelfs koffiedik en mest zijn soms nog inzetbaar als een geschikt substraat voor je paddokweek.



Het voorbereiden van het Paddo Substraat

Anders dan bij aarde, voor het kweken van planten, moet je het substraat altijd voorbereiden voor gebruik! Zo moet je onder andere vocht (water) toevoegen en mogelijk ook voedingsstoffen. Nog meer van belang is dat je het substraat pasteuriseert of steriliseert. De meeste substraten zoals stro, hout, mest, etc. bevatten tal van organische stoffen die de paddo’s gebruiken voor hun ontwikkeling. Naast deze goede en belangrijke stoffen, bevatten substraten jammer genoeg soms echter ook schimmels, bacteriën en andere ongewenste stoffen. Deze indringers groeien vaak nog sneller dan je paddo’s! Dit kan een groot gevaar vormen voor je gehele paddokweek en dus ook voor je oogst. Dit wil natuurlijk niemand hebben! Je moet er dan ook voor zorgen dat je deze besmettingen te allen tijde voorkomt, zodat je gezonde paddo's zichzelf optimaal kunnen ontwikkelen. Dit is dus de hoofdreden dat je het substraat pasteuriseert en/of steriliseert voordat je het kunt gaan enten met de paddenstoelensporen.

Sterilisatie

Om je substraat te steriliseren, moet je het onder hoge druk (snelkookpan) verhitten op een temperatuur van 120 °C of hoger. Hierdoor zullen alle levende organismen volledig worden vernietigd. Als je dit niet doet, geef je schadelijke organismen de kans om de strijd aan te gaan met je paddo's. Deze schadelijke organismen zouden je paddokweek kunnen aantasten of, in het ergste geval, zelfs volledig vernietigen!

Pasteurisatie

Bij pasteurisatie verwarm je het substraat enkele uren op een temperatuur van 65–85°C. Je gebruikt hiervoor een warm bad van water en/of stoom. Hiermee zul je niet niet alle schadelijke microben doden, maar je biedt de paddo's zo op z´n minst wél een goede voorsprong. Het kan soms zelfs goed zijn als er bepaalde micro-organismen in het substraat achterblijven.

De keuze tussen pasteuriseren of steriliseren, hangt sterk af van welk soort substraat je voor je paddokweek wilt gaan gebruiken. Substraten met weinig voedingsstoffen, zoals stro, kun je klaar maken met pasteurisatie alleen. Er bestaan echter ook substraten, zoals het zaagsel van hardhout, die te veel voedingsstoffen bevatten. Deze substraten moet je wel steriliseren want het komt geregeld voor dat ze besmet zijn met schimmels en andere schadelijke microbacteriën.



Geschikte Substraten voor de Paddokweek

Tot een goed substraat behoren niet alleen de biologische voedingsstoffen die je paddo's nodig hebben voor hun ontwikkeling. Je wilt namelijk ook een type substraat waar je met gemak mee kunt werken. Daarbij zul je bij de keuze voor het soort substraat uiteraard ook de kosten in overweging moeten nemen. Belangrijk om te weten is, dat er niet een ideaal substraatsoort is voor de kweek van alle paddenstoelensoorten. Vandaar dat sommige paddotelers experimenteren met verschillende substraatsoorten om er achter te komen welk type substraat de beste resultaten oplevert bij een bepaald paddosoort.

Rijstebloem en vermiculiet

Dit is verreweg de simpelste en bekendste manier om een substraat te realiseren. Substraat van bruine rijstebloem met daaraan toegevoegd vermiculiet. Vermiculiet is een mineraal dat zorgt voor een goede luchtcirculatie en het vochtig houden van het substraat. Dit is bovendien een goedkope manier om een substraat te creëren. Meestal gebruikt men glazen potten om hier het substraat in te doen alvorens deze met paddosporen te injecteren. Bedenk wel dat ook dit substraat eerst gesteriliseerd (snelkookpan) dient te worden voordat je het met de sporen gaat injecteren. De ideale mengverhouding voor dit type substraat is twee delen vermiculiet, één deel bruine rijstebloem en één deel water. Deze methode heeft de PF-Tek methode, simpel te bereiden maar een tweede en derde oogst op dit substraat is moeilijk te bewerkstelligen. Subtraatmenghouding 2:1:1, Twee delen vermiculiet, één deel bruine rijstmeel en één deel water.

Kokosvezel en vermiculiet

De mix van kokosvezel en vermiculiet is razend populair onder paddokwekers en niet voor niets! De mix van kokosvezel en vermiculiet is een uiterst geschikt substraat voor het kweken van paddo´s. Vermiculiet is een mineraal dat onder enorme hitte enorm uitzet en als het ware opgeblazen wordt. Na een hittebehandeling is vermiculiet zeer goed in staat om water op te nemen (en ook weer af te staan), waardoor je substraat goed vochtig blijft. Kokosvezel zit in de pulplaag tussen de harde kern van de kokosnoot en de buitenste de schil. De standaardverhouding voor het mengen van kokosvezel en het mineraal vermiculiet is 1:1. Deze combinatie is niet bepaald erg voedzaam voor planten, maar de mix van kokosvezel en vermiculiet bevat vaak voldoende voedingsstoffen om meerdere paddosoorten te kunnen kweken. Zorg er wel altijd voor dat je dit type substraat pasteuriseert voordat je er paddenstoelensporen aan toevoegt.

Stro

Stro is een geweldig substraat voor de paddokweek. Het is niet alleen heel effectief als substraat, het is ook nog eens behoorlijk goedkoop, daar het een afvalproduct uit de landbouw betreft. Paddo's zelf zijn gek op stro, maar als kweker moet je je wel beseffen dat het werken met stro veel extra werk met zich mee brengt. Je moet het namelijk prepareren door het niet alleen te snijden, maar ook nog eens te reinigen én te pasteuriseren. Het is dus aan te raden om gewoon een zakje geprepareerde en gereinigde stro in de kweekshop te kopen. Om de stro vervolgens te pasteuriseren, stop je het in een grote bak en giet je heet water over de stro heen.

Koffiedik

Veel plantenkwekers onder ons zullen maar al te goed weten dat koffiedik meerdere nuttige toepassingen heeft. Koffiedik is ideaal om aarde mee te verrijken, daar het een grote hoeveelheid stikstof bevat. Koffiedik wordt niet alleen geregeld gebruikt door menig tuinder, maar kan ook dienen als substraat voor de paddokweek, al zou het niet onze voorkeur genieten. Het is namelijk dusdanig rijk aan biologische verbindingen, waardoor er een reële kans op besmetting van je paddokweek bestaat. Het is om die reden aan te raden om niet een substraat te maken dat alleen uit koffiedik bestaat, maar het te gebruiken als toevoeging aan andere substraten om ze te verrijken. Zo kun je koffiedik vaak met succes toevoegen aan substraten bestaande uit kokos of zaagsel. Sterilisatie is bij koffiedik de beste optie, maar je zou ook voor pasteurisatie kunnen kiezen.

Mest

Bijna alle paddenstoelensoorten, en voornamelijk de Psilocybe Cubensis (Psilocybine paddo´s), hebben een grote voorkeur voor mest. Dit substraat wordt dan ook vaak in de commerciële teelt van met name culinaire paddenstoelen gebruikt. Het kweken van paddo´s met mest kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Om je substraat geschikt te maken, moet de mest eerst gecomposteerd worden. Om mest te composteren moet je een mix van mest en stro verhitten tot 72 °C. Dit verhittingsproces vernietigt alle slechte microbacteriën, terwijl de goede juist van deze hitte profiteren. Na het verhitten van de mest en stro, ga je de ontstaande compost opnieuw pasteuriseren om de overgebleven verontreiniging te verwijderen. Mest wordt dan wel commercieel enorm vaak gebruikt, zoals bij de teelt van culinaire paddenstoelen, maar voor de thuiskweker van paddo´s is mest als substraat niet echt praktisch. 

Houtblokken

Het is geen geheim dat paddo's graag rot organisch materiaal, en dus ook dood hout, eten. Iedereen heeft weleens paddenstoelen op een afgestorven boomstam of boomstronk in het bos zien groeien, dus zo gek is het niet om op een houtblok je paddo´s te gaan kweken, alhoewel dit echter nog lang niet zo makkelijk is. Niet alle paddosoorten groeien namelijk op houtblokken en sommige soorten verorberen alleen maar bepaalde houtsoorten. Een bijkomstig nadeel is dat het bovendien soms erg lang duurt voordat de eerste flush te voorschijn komt. Dit kan makkelijk een aantal maanden duren en soms zelf wel een jaar! Het is echter wel een mooie uitdaging en met deze manier van kweken, kun je wel volop genieten van een schitterend natuurverschijnsel. Nadat je een houtblok eenmaal met sporen geënt hebt, kun je er soms wel jarenlang flushes uit halen! Het mooie ervan is dat je het niet hoeft te onderhouden en ook sterilisatie is niet nodig.

Levende Bomen

Schimmels leven vaak in natuurlijke harmonie samen met andere organismen, een natuurlijk fenomeen dat ook wel mycorrhizale associatie genoemd wordt. Wanneer je in het bos wandelt zie je weleens bomen waarop vanzelf paddenstoelen zijn gaan groeien, oftewel paddenstoelgroei op levende bomen. Wat het kleinschalig kweken van paddo's betreft, is het uiteraard niet zo praktisch om een hele boom met paddosporen te moeten gaan enten. Alhoewel dit wel mogelijk zou zijn. Voor de paddokweek bij jezelf thuis is het uiteraard raadzamer om voor een houtblok (dood hout) als substraat te kiezen.

Sojahullen

Je eigen paddo´s kweken met sojahullen is ook een goede optie. Je kunt bovendien erg goede kweekresultaten behalen als je ze combineert met het zaagsel van hardhout. Afhankelijk van het type paddo dat je wilt gaan kweken, moet je dan wel soms wat uit proberen om de juiste verhouding sojahullen/hardhoutzaagsel te zien vinden. Je kunt het beste met een doorgaans veilige verhouding van 1:1 beginnen en vervolgens bekijken met welke verhouding je het beste resultaat behaalt.

Zaagsel en/of Houtsnippers

Hardhoutzaagsel is, naast het mengsel van kokos en vermiculiet, een zeer populair substraat voor de paddokweek. Het is namelijk makkelijk verkrijgbaar en ook nog eens erg goedkoop. Zaagsel alleen wordt echter niet veel als substraat gebruikt. Het wordt vaak vermengd met houtsnippers wat de structuur en kolonisatiesnelheid van de paddosporen en het mycelium ten goede komt. Wel is het belangrijk om te weten dat niet elk soort zaagsel is geschikt voor het kweken van Magic Mushrooms. Zachte houtsoorten zijn bijvoorbeeld helemaal niet geschikt als substraat voor het kweken van paddo´s. Kies verstandig en dus voor de optie van hardhout, zoals ahorn of eik. Een goed alternatief voor hardhoutzaagsel, zijn de welbekende houtpellets. Deze zijn bovendien makkelijk verkrijgbaar. Voor het enten met paddosporen moet je de pellets wel eerst in water weken en er dus zelf zaagsel van maken.



Wat is nou dus het beste substraat voor het kweken van Magic Mushrooms?

Uit ervaring kunnen we je vertellen dat de mix van kokosvezel en vermiculiet voor het kweken van paddo´s erg goede resultaten opleveren. Als je kokosvezel en vermiculiet in een verhouding van 1:1 mengt, krijg je een ideaal substraat met een ruime hoeveelheid voedingsstoffen en de juiste structuur voor de paddokweek. Er zijn echter ook goede resultaten te behalen met stro en mest, maar de mix van kokosvezel en vermiculiet heeft absoluut onze voorkeur! Dit betekent echter niet dat de andere genoemde substraten niet goed zijn, maar ze zijn wel vaak lastig te verkrijgen en je moet ze zelf ook nog eens gaan bereiden door ze te mengen met andere voedingsbodems.

Als je thuis je eigen paddo’s kweekt hoef je overigens niets weg te gooien, doordat je het overgebleven substraat gewoonweg als compost kunt gebruiken. Je hebt vast wel een plekje in je tuin voor een afvalberg. Deze afvalhoop zal in de loop der tijd veranderen in goede compost. Zo heb je aan het einde van je paddokweek niet alleen maar de gewilde paddo’s, maar ook nog eens een mooie aanvulling voor je aarde, waar je vervolgens van alles in kunt gaan kweken! Wij wensen je veel succes met je paddokweek! 

Auteur: TheStonedGrower op Instagram