Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS DE BESTE TIJD OM BUITEN WIET TE KWEKEN?

WAT IS DE BESTE TIJD OM BUITEN WIET TE KWEKEN?

Misschien wel de mooiste tijd van het jaar, het voorjaar. De tijd wanneer de natuur weer tot leven komt, de dagen langer worden en de weersomstandigheden verbeteren. De lentekriebels gieren ons door het lijf, niet alleen vanwege het mooie weer, maar ook omdat het de ideale tijd is om planten en gewassen te kweken. Om specifieker te zijn, de perfecte tijd om buiten wiet te kweken! In welke maand je dit het beste kunt doen en waar je op moet letten wanneer je buiten wiet gaat kweken, lees je in dit artikel.

Wat heeft de buiten wietplant nodig?

Puur natuur wiet kweken in de tuin of op het balkon, hoe leuk is dat! Wanneer je dit artikel leest ben je dit hoogstwaarschijnlijk van plan. Wel adviseren we dat je vooraf kennis op doet, want het buiten kweken van wiet vergt een hele andere benadering dan een binnenkweek. We hebben een geweldig boek dat alles uitlegt over de buitenkweek. Buiten doet de zon namelijk veel werk voor je, en scheelt het je een hoge stroomrekening. Maar je krijgt ook te maken met de weergoden en de beestjes die loeren op jouw wietplant.

Basisbehoeften wietplant

Een wietplant heeft een aantal basisbehoeften: licht, lucht, water en voedingsstoffen. Wanneer je buiten wiet plant zorgt de zon voor het licht. Zorg er wel voor dat je wietplant tijdens de groei wat meer zonlicht krijgt dan tijdens de bloei; dan heeft het meer behoefte aan nachtrust.

Moeder Natuur regelt de lucht voor je wietplant: de plant haalt namelijk kooldioxide uit de lucht via de bladeren en zuurstof via de wortels. Om de wortels genoeg zuurstof te geven is het belangrijk dat de aarde niet te compact is of dat de pot waarin de plant staat een goede drainage heeft.

Water komt in Nederland regelmatig uit de lucht vallen, maar lang niet altijd. Daarom is het belangrijk om je wietplant regelmatig water te geven. Wanneer je jouw duim tot aan het kootje in de aarde steekt, en de aarde blijft plakken, dan heeft je plant nog genoeg water. Voelt het niet vochtig aan? Dan geef je extra water.

De laatste basisbehoefte is de voedingsstoffen die de wietplant buiten nodig heeft. Naast rijke potgrond of tuinaarde is het belangrijk dat je jouw wietplant aanvullende voeding geeft. Sterker nog, dit is noodzakelijk voor een goede kweek. Deze voedingsstoffen kun je meestal toevoegen aan het water en dit zal de groei van de plant bevorderen.

PH-waarde van het water

Voor een goede groei van jouw buitenwiet plant moet je hem regelmatig water geven met af en toe wat extra voedingsstoffen. Hiervoor is het wel van belang dat het water een gunstige pH-waarde heeft. Een ideale pH-waarde zit tussen de 5,8 en 6,3 en kun je eenvoudig meten met een PH-meter. Als de waarde hier niet tussen zit kan de wietplant de voedingsstoffen moeilijk opnemen. Zit de waarde hoger? Dan kun je hem eenvoudig verlagen met de pH Plagron. De waarde verhogen is in de praktijk eigenlijk nooit nodig.

Buiten wietzaadjes uitkiezen

Tegenwoordig kun je uit allerlei verschillende soorten wietzaadjes kiezen voor je binnen- of buitenkweek. Wij hebben speciaal voor onze wietkwekers een top 20 samengesteld met de beste wietzaadjes voor buiten. Wanneer je een beginner bent raden we je aan om te kiezen voor autoflower wietzaadjes. Dit zijn wietzaden die automatisch bloeien en waarbij je geen rekening hoeft te houden met het beste groeiseizoen. Ze worden alleen niet zo groot, dus je oogst is ook minder. Bij alle andere wietzaadjes buiten de autoflowers om, moet je rekening houden met het beste groeiseizoen.

Beste seizoen voor buiten wiet kweken

Heb je een aantal wietzaadjes uitgekozen? Dan is het tijd om buiten wiet te kweken! In principe kun je beginnen met je buitenkweek op het moment dat het buiten niet meer vriest. Jonge wietplanten kunnen niet tegen nachtvorst en kunnen hen fataal zijn. Het voorjaar is een ideale tijd om planten en gewassen te kweken. Let alleen wel op dat er geen nachtvorst meer is!

De beste maand om je buiten wiet te kweken is in de maand mei. In deze maand is er vaak geen nachtvorst meer. Dit is na de Ijsheiligen (11 tot 15 mei), wanneer er volgens de volksweerkunde nihil kans is op nachtvorst. Op dat moment kunnen je wietplanten veilig naar buiten. De tweede helft van mei is ideaal om je wietzaden te laten ontkiemen, want dan krijg je in augustus de beste oogst. Overigens geldt ook voor autoflower zaadjes dat de maand mei de beste tijd is om ze te kweken.

Waar moet ik op letten bij het buiten kweken van wiet?

Bij het buiten kweken van wiet krijg je te maken met de weergoden en een tal van beestjes die je wietplant heerlijk vinden. Zorg daarom voor een geschikte plek in je tuin om de wietplant te kweken. Een plek waar veel zon is, weinig schaduw en geen mos. Mos is een teken van een vochtige omgeving en hierdoor komt de plant gegarandeerd in problemen.

Buiten wiet kweken in een pot

Het kweken van je wietplant in een pot heeft een super groot voordeel: je kan de pot altijd verplaatsen. Je kunt de plant hierdoor de hele dag door zoveel mogelijk zonlicht geven. Het nadeel is echter dat je de groei beperkt, doordat de plant in een pot staat. Hoe groter de pot, hoe beter de oogst.

Buiten wiet kweken in de volle grond

Als je buiten in de volle grond je wietplant gaat kweken, komt de omgeving veel preciezer. Een ideale plek is bijvoorbeeld in een moestuin, het liefst waar andere gewassen hebben gegroeid. Of op een plek waar veel brandnetels groeien. Deze grond is rijk aan allerlei voedingsstoffen. Op een andere plek is de kans groot dat je de wietplant regelmatig moet voeden.