Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

SPIRITUEEL ONTWAKEN: WAT IS HET?

SPIRITUEEL ONTWAKEN: WAT IS HET?

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig het gevoel dat ze spiritueel aan het ontwaken zijn. En met spiritueel ontwaken bedoelen we dat jij je aandacht intuïtief verlegt van buiten naar binnen. Zodat je lichaam en geest met elkaar in balans komen en je weer leert om van jezelf te houden. Sommige omschrijven dit proces ook wel alsof ze ineens ‘het licht zien’ of als een heldere bliksemschicht. Zit jij ook middenin een spirituele ontwaking of hoor je dit steeds vaker om je heen? En ben je benieuwd wat spiritueel ontwaken is, wat de symptomen zijn en hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Lees dan snel verder!

Wat is spiritueel ontwaken?

Wanneer je tegenwoordig werkt aan je persoonlijke ontwikkeling kun je niet meer om spiritualiteit heen. Net zoals bij persoonlijke ontwikkeling, draait het bij spiritueel ontwaken ook om bewustwording. Spiritueel ontwaken betekent dat je bewust wordt van jezelf door van buiten naar binnen te keren: je gaat ontdekken wie je écht bent en dat alles met elkaar in verbinding staat. We noemen dit ook wel spiritueel wakker worden, of zoals sommige mensen het verklaren: het licht zien.

Proces van spirituele ontwaking

Het proces van spiritueel ontwaken leidt altijd tot veranderingen. Voor sommigen kan het proces heel langzaam en geleidelijk gaan, terwijl het voor anderen zo voorbij is. Als het proces heel snel gaat, is de kans groot dat je spirituele ontwaking getriggerd werd door een gebeurtenis dat veel impact op je heeft gehad, bijvoorbeeld een ongeluk. Maar of je ontwaking nou snel of langzaam verloopt, het gaat altijd gepaard met weerstand. Soms kan het zelfs voelen alsof je jezelf verliest. Niet zo gek, want het spiritueel ontwaken brengt vaak grote, innerlijke veranderingen met zich mee. Psychedelica zoals psilocybine kunnen helpen bij een spirituele ontwaking.

SPIRITUEEL ONTWAKEN
 

Symptomen van spiritueel ontwaken

Spirituele ontwaking gebeurt niet in één keer, het is een proces waarbij je meerdere fases doorloopt. Het is geen proces met een duidelijk begin- en eindpunt. Wel kun je als graadmeter jezelf de vraag stellen hoeveel je van jezelf houdt. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe dichter je bij een spirituele ontwaking zit. Dit betekent eigenlijk dat je luistert naar je eigen wensen, niets doet wat je niet wilt en niet tegen je gevoel ingaat.

Het spiritueel ontwaken ziet er voor iedereen anders uit, maar er zijn wel een aantal symptomen waaraan je kunt merken dat je middenin een spirituele ontwaking zit:

 • Je hebt meer de behoefte om alleen te zijn of je wilt graag de natuur in. Je geniet van de stilte om je heen.
 • Je hecht minder waarde aan materie, statussen en meningen van anderen. Je kiest liever voor eenvoud en je wilt veel minder dingen in het leven.
 • Behoefte om los te breken van bepaalde normen, labels en structuren.
 • Lichamelijke klachten, zoals moeheid, hoofdpijn, oorsuizen of een lager libido.
 • Je staat er voor open om intieme gedachten en gevoelens te delen met anderen, zonder dat je je beschaamd voelt.
 • Je durft steeds meer op je eigen gevoel te vertrouwen en je intuïtie ontwikkelt zich.
 • Gevoelens van eenzaamheid, stemmingswisselingen of last van een depressie of burn-out.
 • Behoefte aan andere (gezonde) voeding en een bewuste levensstijl.

Tips voor het spiritueel ontwaken

Zoals we eerder in dit artikel al zeiden, is een spirituele ontwaking niet altijd even leuk. Je komt de negatieve kanten van jezelf tegen en bepaalde inzichten kunnen pijn doen. Om een spirituele ontwaking wat aangenamer te maken of om beter om te gaan met het proces van spiritueel ontwaken, een aantal handige tips voor je:

 • Probeer zo gezond mogelijk te eten en voldoende te bewegen. Neem ook de ruimte om te ontspannen en zorg voor een goede nachtrust.
 • Wees niet te streng voor jezelf, neem niet zomaar alles aan van wat je tegenkomt in je reis, blijf zelf nadenken en voelen.
 • Houd in gedachten dat je niet alle antwoorden hoeft te hebben tijdens je spirituele proces. Verlies je niet in de spiritualiteit en blijf geaard.
 • Zoek mensen op die net zoals jou ook positief denken over spiritualiteit en vermijd mensen om je heen die hier niet mee bezig zijn. Zet niet gelijk al je huidige contacten opzij, wellicht staan sommigen er wel voor open.
 • En als laatste tip: vergeet niet dat ieder zijn eigen pad bewandelt tijdens het proces van spiritueel ontwaken. Er is geen goed of fout. Als je dit onthoudt, scheelt dat een hoop frustratie!

MEDITEREN

Conclusie

Met het spiritueel ontwaken verander je jouw bewustzijn en verandert de betekenis van het leven voor jou. Voor iedereen is dit een uniek proces dat gepaard gaat met veel emoties en (innerlijke) veranderingen. Maar uiteindelijk leidt het allemaal naar nieuwe inzichten en meer liefde voor jezelf. En alleen wanneer je van jezelf houdt en jezelf volledig accepteert, kun je vanuit pure liefde naar andere kijken. Je zult gaan leven met meer respect voor jezelf, voor een ander en voor de dieren en natuur om ons heen.

Enjoy the ride & remember to love yourself!