Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE ACTIVEER IK MIJN CHAKRA’S?

HOE ACTIVEER IK MIJN CHAKRA’S?

Het woord chakra betekent ‘wiel’ in het Sanskriet. Deze zogenaamde energiepunten hebben al vele eeuwen een centrale plek in Oosterse religies zoals het Hindoeïsme. Maar ook in de wereld van yoga kom je ze tegen. Gedacht wordt dat de zeven verschillende chakra’s een belangrijke rol spelen in je geestelijke en fysieke welzijn. Helaas zijn ze niet altijd in balans, wat klachten zoals depressie en vermoeidheid zou veroorzaken. Geregeld is een of meerdere overactief, of is juist extra stimulatie nodig. Door je chakra’s op de juiste manier te stimuleren en in balans te brengen zou je dan ook meer rust en algeheel welzijn ervaren. Maar hoe doe je dat dan, een chakra activeren? In dit artikel leggen we het uit.

De zeven chakra’s - zo breng je ze in balans

De zeven verschillende chakra’s hebben elk een bepaalde plek, kleur en eigenschap. Ook zijn ze elk op een andere manier te activeren. Elke chakra is bijvoorbeeld te healen met een specifieke meditatie of plaatselijke massage. Hieronder een uitleg van de zeven energiecentra en hoe je ze stimuleert.

1.    Wortelchakra/stuitchakra -Muladhara

De eerste chakra is de (rode) wortelchakra, te vinden in je perineum. Dit punt draait om de basisbehoeftes: veiligheid, vertrouwen, stabiliteit, gronding en aarding. Het is van invloed op je darmen en bekken, maar ook je spieren en botten.

Wil je deze chakra in balans brengen, dan kun je een aantal dingen doen:

 • Mediteer in een houding waarbij dit chakra contact maakt met de grond. Visualiseer een rode energiestroom richting het wortelchakra, die in kracht toeneemt bij elke ademteug. Stel je vervolgens voor dat je perineum met de aarde is verbonden middels een rood touw waar de energie doorheen loopt, aangedreven door je ademhaling. Bij het uitademen verlos je jezelf van de overtollige energie. Rond de meditatie af door het touw weer in je lijf te laten verdwijnen terwijl de connectie met de aarde intact blijft.
 • Een aantal yogahoudingen gericht op gronding kunnen helpen: de boomhouding, berghouding, stoelhouding en hurkzit.
 • Neem meer rode producten op in je voedingspatroon, zoals bietjes en bessen. Ook producten uit de aarde kunnen helpen beter te gronden.

2.    Sacraal chakra/buikpchakra (Swadhisthana)

Je tweede chakra ligt vlak bij de eerste, tussen onderbuik en heiligbeen. Deze (oranje) sacraalchakra draait om verbinding met andere mensen, levenslust, seksualiteit en emotieregulatie. Het speelt een rol bij de regulatie van lichaamssappen zoals bloed en urine. Ook heeft het invloed op je geslachtsorganen, blaas en nieren. Zo activeer je het tweede chakra:

 • Eet oranje voeding, zoals wortel en pompoen.
 • Draag oranje kleding.
 • Drink veel water.
 • Mediteer specifiek gericht op het herstellen van dit chakra. Net zoals bij de meditatie voor de eerste chakra, visualiseer je hierbij een energiestroom die toeneemt met je ademhalingen, in de kleur oranje.
 • Beweeg veel, liefst op de manier zoals kinderen dat doen - spelend.3.    Navelchakra/zonnevlecht (Manipura)

De derde chakra is te vinden onder je ribben, net boven je navel. Het is van invloed op autonomie, emotionele zelfstandigheid en zelfredzaamheid. In je lichaam is het onder andere verbonden met je maag, lever en milt. De kleur is geel.

Manieren om je navelchakra te activeren zijn onder andere:

 • Doe een meditatie gericht op dit gele chakra. Op YouTube zul je veel geschikte video’s vinden die je stap voor stap meenemen in een visualisatie en meditatie.
 • Masseer het gebied van de chakra met etherische oliën die goed zijn voor de navel chakra. Oregano, rozemarijn, gele citrusvruchten en gember zijn goede opties.

4.    Hartchakra (Anahata)

Je (groene) hartchakra staat voor compassie, vriendelijkheid en onvoorwaardelijke liefde. Het regelt verschillende onderdelen in je lijf, van je hart tot huid, bloed, longen en handen. Zo activeer je deze chakra:

 • Werk aan je innerlijke kind en vergeving. Kijk kritisch naar je verhouding tot de ander en verbeter jezelf waar nodig.
 • Zoek heling in yoga gericht op het openen van het hart, met poses zoals de cobra en kameel.

5.    Keelchakra

Deze (blauwe) chakra zit vlak bij je schildklier, en staat daar dan ook mee in verbinding. Is je keelchakra geblokkeerd, dan betekent dit dat je moeite hebt met jezelf uitspreken of voor je waarden op te komen.

Tips om dit punt weer in balans te brengen:

 • Eet blauwe voeding, zoals blauwe bessen en andere bosvruchten.
 • Drink veel vocht om jezelf te hydrateren. Vermijd zuivel, omdat dit slijm in de keel in de hand werkt.
 • Werk aan je vermogen om jezelf uit te drukken, te communiceren en te luisteren. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij.
 • Gebruik je stem en keel door te zingen of lachen bijvoorbeeld.

6.    Derde oog chakra (Ajna)

Het derde oog zit tussen je wenkbrauwen. Dit (paarse) energiepunt draait om ‘weten’: intuïtie en wijsheid. Een disbalans zorgt voor piekeren en overprikkeling. Hieronder een aantal oplossingen:

 • Eet paarse voeding, zoals aubergine en paars fruit.
 • Masseer je derde oog, bijvoorbeeld met rustgevende lavendelolie.
 • Werk aan onnodig piekergedrag. Schrijf je gedachtes van je af, weet wanneer je ze niet serieus zal moeten nemen en denk in oplossingen.

7.    Kruinchakra (Sahasrara)

De zevende chakra vind je op je kruin. Het is het hoogste energiepunt en staat voor de kernwaarden van spiritualiteit: verbinding met de kosmos, ego-verlies, bewustzijn en verlichting onder andere.

Zo open je deze belangrijke chakra:

 • Zoek de verbinding op met de natuur.
 • Meditatie en stilte zijn van positieve invloed op je kruinchakra. Maak hier dan ook ruimte voor.
 • Vasten is niet voor niets onderdeel van verschillende religies en spirituele gedachtegoeden. Het helpt je met het activeren van deze zevende chakra, mits je het op de juiste en gezonde manier aanpakt.
 • Sommige mensen gebruiken psychedelica om deze chakra te openen, zoals DMT of andere tripmiddelen. Als je deze wel eens hebt gebruikt, weet je vast wel dat je met tripmiddelen makkelijker contact maakt met de kosmos en je verlicht voelt.