Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS 5-HTP EN WAAR KAN JE HET VOOR GEBRUIKEN?

WAT IS 5-HTP EN WAAR KAN JE HET VOOR GEBRUIKEN?

5-HTP is een voedingssupplement dat vooral gebruikt wordt om de stemming te verbeteren. Dit aminozuur is een voorloper van het geluksstofje serotonine, dat trouwens ook betrokken is bij de regulatie van slaap en eetlust. Het lijkt er dan ook op dat 5-HTP ook mensen met slaapproblemen en een overmatige trek kan helpen deze te verminderen. Lees hier alles over dit supplement en waar je het voor kunt gebruiken.

Wat is 5-HTP?

De naam 5-HTP is voluit 5-hydroxytryptofaan en verwijst naar de chemische structuur van dit aminozuur. Dit stofje komt van nature in je lichaam voor. Je kunt het ook als supplement kopen. In dat geval wordt het gewonnen uit de zaden van een Afrikaans plantje, Griffonia Simplicifolia.

Waar kan je 5-HTP voor gebruiken?

Als voedingssupplement kan 5-HTP verschillende voordelen hebben voor je gezondheid en welzijn. Hieronder de meest voorkomende toepassingen die wetenschappelijk bewezen zijn:

Verbeteren stemming

Een van de meest bekende én erkende toepassingen van 5-HTP is het opkrikken van de stemming. 5-HTP verhoogt de hoeveelheid serotonine, en dat stofje staat bekend als het gelukshormoon. Dit vanwege diens rol bij het reguleren van emoties en zodoende het verbeteren van het humeur. Uit verschillende wetenschappelijke studies is ondertussen gebleken dat het kan helpen bij depressie en angstklachten, maar ook mensen met pijnklachten kunnen er baat bij hebben.

Heb je langdurig last van een negatieve stemming? Zoek dan zeker professionele ondersteuning. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste vorm van hulp. Zie 5-HTP vooral als een goede tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld om je door een lastige of stressvolle periode heen te helpen. Het is echter geen wondermiddel voor zwaardere problematiek zoals trauma’s of ongezonde copingstrategieën. 

Slaap

Goed nieuws voor wie kampt met slaapproblemen: 5-HTP kan een goede nachtrust bevorderen. Serotonine speelt namelijk een rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Door 5-HTP-supplement te nemen, kun je zorgen voor een gezond niveau van deze neurotransmitter, met een betere slaapkwaliteit tot gevolg. Heb je last van slapeloosheid, kom je lastig in slaap of heb je moeite met doorslapen? Probeer dan zeker dit supplement!

Dinsdagdip

Na een weekendje feesten kun je je door het slaapgebrek en middelengebruik op maandag of dinsdag vrij min voelen. 5-HTP kan deze dinsdagdip verhelpen of verzachten doordat het je serotonineproductie stimuleert. Zeker handig om bij de hand te hebben de volgende keer dat je een feestje gepland hebt staan.

Eetlustremmer

Een te hoge eetlust kan heel vervelend zijn. Het is lastig om alsmaar ‘nee’ te moeten zeggen wanneer je constant de drang voelt om iets te eten. Nu is het hormoon serotonine niet alleen betrokken bij het reguleren van je stemming en slaap, maar ook bij je eetlust en gevoel van verzadiging. Heb je het idee dat jouw constante trek vooral fysiek is, dan kun je kijken of dit supplement je helpt om je eetgedrag onder controle te houden.

De juiste dosis van 5-HTP

De gebruikelijke dosis van 5-HTP ligt tussen de 250 en 500 mg per dag. Dit kun je in één keer nemen, of verspreid over de dag.

Bijwerkingen en risico’s

Aangezien 5-HTP je serotoninelevels verhoogt, dien je op te passen met medicatie en supplementen die eenzelfde effect hebben. Combineer je zulke middelen met elkaar, dan loop je kans op ontwikkeling van het serotoninesyndroom. Het grootste risico loop je wanneer je zogenaamde SSRI’s gebruikt, antidepressiva die ervoor zorgen dat serotonine langer in je systeem blijft. Ook de pijnstiller tramadol zorgt voor hogere serotoninewaarden.

Vergelijkbare producten

5-HTP is niet het enige supplement dat je kunt nemen om je slaap, stemming of eetlust aan te pakken. Wil je vooral je humeur of stresslevels verbeteren? Kijk dan eens bij al onze stemmingsverbeteraars. Ashwagandha is bijvoorbeeld ook een goede optie voor wie met stress, angst of depressieve gevoelens kampt.

Heb je voornamelijk slaapproblemen, dan kun je hier verschillende supplementen voor gebruiken. CBD kan bijvoorbeeld helpen te ontspannen en sneller in slaap te komen. Ook valeriaan is een goede natuurlijke ontspanner.

De beste manier om je beter te voelen en beter te slapen, is echter het op orde krijgen van je leefstijl. Neem je slaap serieus, zorg voor een bedritueel en minder met cafeïne en prikkels. Pak de oorzaken van je stress of onrust aan. Zorg voor voldoende beweging en ga lekker naar buiten, liefst vroeg op de dag. Ook voeding heeft een flinke invloed op je humeur en slaapkwaliteit. Dit zijn allemaal bewezen strategieën om je beter te voelen en beter in slaap te kunnen komen, die bovendien een duurzaam resultaat hebben.