Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

LUCIDE LEREN DROMEN: HOUD EEN DROOMDAGBOEK BIJ

LUCIDE LEREN DROMEN: HOUD EEN DROOMDAGBOEK BIJ

Wil je zelf bepalen wat je droomt en al je fantasieën uit laten komen terwijl je slaapt? Het bijhouden van een droomdagboek helpt je met het aanleren van deze skill, die lucide dromen heet. Een droomdagboek helpt je dromen te onthouden en ze sneller als zodanig te herkennen - de truc om lucide te kunnen dromen. Lees hier hoe je precies zo’n dagboek bijhoudt en waar je allemaal rekening mee moet houden als je jouw dromen voortaan wilt sturen.

Hoe werkt lucide dromen?

Lucide dromen zijn dromen waarin je je bewust bent dat je aan het dromen bent. Op het moment dat je je hiervan bewust bent, kun je het roer overnemen. Stel je de mogelijkheden eens voor: kunnen vliegen, scharrelen met je favoriete popster, nieuwe werelden bouwen, het hele toetjesschap leegeten; de mogelijkheden zijn zo eindeloos als jouw fantasie.

Maar naast dat het kunnen sturen van jouw dromen onwijs leuk kan zijn, kan het je ook op andere manieren helpen. Denk aan traumaverwerking of het dealen met bepaalde angsten. Ben je bijvoorbeeld bang om in het openbaar te spreken, dan kun je dit veilig oefenen in jouw dromen. Zeker weten dat een praatje voor kleine en grote groepen je vele malen makkelijker afgaat voortaan! Of stel je eens voor dat je iemand in je dromen eens flink de waarheid kunt vertellen, terwijl je dat ‘in het echt’ niet durfde. In je lucide droom kun je alles eruit gooien, zonder drama achteraf.

Zo bepaal je wat je droomt

Lucide dromen gaat niet zomaar; dit is een vaardigheid die je moet leren. Er zijn verschillende trucjes en technieken die je daarbij helpen. Lees hier vier praktische tips wanneer je lucide wilt dromen; naast het droomdagboek zijn dit bijvoorbeeld reality checks overdag. Daarbij vraag je jezelf bewust af: ben ik wakker of droom ik? Zo leer je jezelf ook in je dromen die vraag te stellen, zodat de realisatie dat je droomt sneller volgt. Lees vooral het hele artikel voor alle tips!

lucid dreaming

Van droomdagboek tot lucide dromen

Dan nu het antwoord op de grote vraag: hoe houd je dat droomdagboek bij en hoe helpt het jou lucide te dromen? In het droomdagboek houd je direct na het slapen bij wat je hebt gedroomd. Zodra je ontwaakt, herinner je je meestal je droom vele malen beter dan op een later moment. Zelfs een paar minuten nadat je wakker wordt, kan de droom al vervlogen zijn uit je geheugen. Naast dat een droomdagboek je helpt lucide te dromen, is het natuurlijk ook erg interessant om te zien wat je zoal droomt. Ook al krijg je het aansturen van je droomleven niet onder de knie, dan nog heeft een droomdagboek waarde.

Zo begin je met een droomdagboek

  1. Bepaal hoe jij het liefste je dromen bijhoudt. In een schriftje met pen en papier, in de notities van je telefoon of in een speciale app? Houd je droomdagboek binnen handbereik wanneer je wakker wordt.
  2. Schrijf zoals gezegd direct na het ontwaken op wat je droomde en wees hierin zo gedetailleerd als je kunt. Belangrijk: schrijf in tegenwoordige tijd, dan voelen de dromen echter. Beschrijf wat je droomt bijvoorbeeld door de volgende zaken in te vullen:
    1. Wat gebeurt er?
    2. Met wie ben je?
    3. Waar ben je?
    4. Wat zie je allemaal?
    5. Wat doe je?
    6. Hoe voel je je?
    7. Welke gedachten gaan er door je heen?
  3. Zie je bepaalde tekens of elementen die vaak terugkeren in jouw dromen? Noteer deze absoluut in je droomdagboek. Stel, je droomt geregeld over waterpijpen, of die ene vriend. Elke keer dat je een waterpijp of die vriend ziet, wil je ervoor zorgen dat je jezelf afvraagt: droom ik nu? Zo bouw je zowel in het dagelijks leven als in je lucide dromen een reality check in, met behulp van je droomdagboek.
  4. Lees je bijgehouden dromen af en toe terug. Dankzij je droomdagboek kun je patronen herkennen en (lucide) dromen beter onderscheiden van de realiteit.

Droomkruiden + droomdagboek = lucide dromen

Wil je de kans vergroten dat je jouw dromen onder controle hebt? Neem dan droomkruiden naast het bijhouden van het droomdagboek. In het kort zijn droomkruiden natuurlijke middelen die je kunnen helpen om lucide dromen te krijgen. Ook kunnen ze je dromen levendiger en helderder maken. Daardoor is het makkelijker om ze te onthouden én om ze te herkennen als droom. Combineer die droomkruiden met een droomdagboek en je begrijpt: lucide dromen liggen binnen handbereik. Meer weten over deze magische kruiden? In een eerdere blog legden we alles uit over droomkruiden en hun effect op lucide dromen. Bekijk al onze droomkruiden hier en kies de beste voor jou.

Sweet dreams!