Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS INTROSPECTIE EN HOE PAS IK DIT TOE? EEN PRAKTISCHE GIDS VOOR ZELFVERBETERING

WAT IS INTROSPECTIE EN HOE PAS IK DIT TOE? EEN PRAKTISCHE GIDS VOOR ZELFVERBETERING

Introspectie is een belangrijk onderdeel van zelfreflectie en zelfbewustzijn. Het betekent letterlijk ‘naar binnen kijken’. Hierbij onderzoek je je eigen gedachten, gevoelens, emoties en gedrag en analyseert dit om er een beter mens van te worden. Door introspectie kun je dus meer inzicht krijgen in jezelf, je motivaties en je doelen. En zo kun je stappen maken en een leuker en beter mens worden. Het is wel even wat werk. Je zult jezelf bijna letterlijk tegenkomen en geconfronteerd worden met minder leuke kanten van jezelf. Maar dan heb je ook wat! Hier vertellen we je hoe je introspectie toepast in de praktijk.

Introspectie: met je billen bloot

Introspectie is zelfreflectie. Je gaat bewust aan de slag met je gedachten en gedrag. Veel mensen leven hun leven op de automatische piloot. Dat is handig, want zo bespaar je veel energie. Maar op die manier kun je ook vastlopen en ongelukkig worden met bijvoorbeeld je relaties of jezelf. Iedereen kan wel iets aan zichzelf verbeteren en betere keuzes maken. Of dit nu jouw loopbaan betreft, financiën, relatiedynamiek, ouderschap of je dieet. Ga je hiermee aan de slag, dan zal dat even onwennig en oncomfortabel worden. Niemand vindt het leuk om zich bewust te zijn van diens problemen en onkunde.

Het goede nieuws is dat je middels introspectie hier iets aan kunt doen. Dit doe je ten eerste door jezelf af te vragen waarom je je zo gedraagt of voelt. Waarom doe je niet echt je best op je werk? Waarom heb je weinig sociale contacten? Waarom heb je steeds onbenullige ruzies met je partner? Wat maakt dat het je niet lukt om gezonder te leven? Introspectie kijkt naar jouw waarden en overtuigingen, naar wat jij belangrijk vindt in het leven. Heb je die helder voor ogen, dan zie je al snel waar je het beter kunt doen.

Manieren om aan introspectie te doen

Er zijn veel verschillende manieren om introspectie in de praktijk te brengen. Denk bijvoorbeeld aan:

Mediteren

Mediteren dwingt je om je brein te kalmeren en je blik naar binnen te richten. Heb je het mediteren een beetje onder de knie, dan ben je je bewuster van wat er door je heen gaat en waarom. Je gebruikt liefst een specifieke intentie tijdens je meditatiesessie, zodat je daar je aandacht op kunt richten. Hierbij zullen gegarandeerd allerlei gedachten in je opkomen. Probeer deze er te laten zijn en er niet over te oordelen. Je zult merken dat hoe vaker je mediteert met jouw specifieke intentie in je achterhoofd, de gedachten minder negatief of veroordelend worden. Met een beetje geduld en oefening kun je zo verhelderende inzichten over jezelf krijgen.

Dagboek bijhouden: introspectie middels journaling

Journaling is een hele goede move als je bewuster wilt worden van je gedrag en gedachten en hiermee aan de slag wilt. Door je gedachten en gevoelens op papier te zetten, kun je ze beter analyseren en begrijpen. Schrijf bijvoorbeeld na een zware, frustrerende werkdag op waarom deze zo intens was. Wat verliep niet volgens plan, wat was jouw aandeel hierin, hoe reageerde je erop en was je tevreden met die reactie? Wat kun je in de toekomst anders doen? En in hoeverre handelde je naar je eigen waarden? Misschien kom je er wel achter dat je met een kleine aanpassing van je gedrag zo’n werkdag of specifieke collega heel anders beleeft.

Journalen kun je doen op een vast moment op de dag, bijvoorbeeld aan het begin en/of einde. Maar je kunt ook tussendoor even snel een gedachte opschrijven om er later je hersenen even op te laten kraken.

Kijk naar binnen tijdens het trippen

Veel mensen trippen voor hun plezier of voor de gezelligheid. Maar je kunt ook tijdens een trip aan de slag met introspectie. Van een psychedelische trip kun je namelijk leren door erop te reflecteren. Net als bij het mediteren is jouw intentie hierbij leidend. Waar wil je mee aan de slag en waarom is dit belangrijk voor je?

Therapie: samen met een expert aan introspectie doen

Therapie is natuurlijk een geweldige manier om aan jezelf te sleutelen. Daar is het immers precies voor bedoeld. Cognitieve gedragstherapie en schematherapie zijn aanraders als je echt met je gedrag en emoties aan de slag wilt. Zoek wel even een geschikte therapeut, want diegene moet jou kunnen begrijpen en begeleiden.

De vele voordelen van introspectie

Introspectie kan je echt een beter mens maken, en je snapt vast waarom. Maar het kan ook je stresslevels verlagen. Je kunt beter dealen met je gedachten en emoties. Omdat je ze op papier zet bijvoorbeeld, maar ook omdat je jezelf beter gaat begrijpen en minder reactief bent in je communicatie en gedrag. En als het goed is krijg je een steeds beter beeld van wat jouw belangrijkste waarden zijn in het leven, en hoe je hier meer naar leeft. Dat leidt tot minder ruzie en meer gevoel van flow. Wie wil dat nu niet?