Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

DE MYSTIEK VAN WIEROOK: SPIRITUELE RITUELEN MET GEURSTOKJES EN PLANTEN

DE MYSTIEK VAN WIEROOK: SPIRITUELE RITUELEN MET GEURSTOKJES EN PLANTEN

Wierook is niet alleen een geurend middel om je huis gezelliger mee te maken of de geur van jonko te verdrijven. Deze geurige stokjes worden al heel lang gebruikt in religieuze en spirituele rituelen over de hele wereld. In het oude Egypte, het christendom en boeddhisme heeft wierook een centrale plek. Amerikaanse inheemse volkeren waren vele eeuwen terug al in de weer met het branden van Palo Santo en salie. Lees hier alles over de traditionele gebruiken van deze geurige rituelen.

Welke betekenis zit achter wierook?

Wierook is al duizenden jaren oud. Het wordt over de hele wereld al die tijd al gebruikt in religieuze en spirituele rituelen, net als Palo Santo en witte salie. Hier zitten verschillende gedachten achter:

  • reinigen van ruimtes en personen
  • versterking van de effecten van meditatie
  • contact leggen met goden en voorouders
  • offerceremonies
  • tot rust komen

Smudgen: zuiveren met wierook, kruiden en houtsoorten

De rook die van aangestoken kruiden, hout en wierook afkomt, zou zuiverend werken. Palo Santo wordt niet voor niets ‘zuiveringshout’ genoemd. De rook zou negatieve energieën en zelfs entiteiten kunnen verdrijven en bescherming kunnen bieden tegen het kwaad. Zo’n ritueel waarbij kruiden of houtsoorten worden verbrand om een ruimte of persoon te reinigen, is afkomstig van de native indianen in Amerika en wordt smudgen genoemd.

Wierook voor meditatie, gebed en rust

Bij wierook denk je al snel aan relaxte zweverige mensen die zorgeloos in het leven staan. Loop een gemiddelde yogastudio of tempel binnen en je ruikt wierook. In het boeddhisme wordt wierook gebruikt bij meditatie en gebed en ook in kerken kom je het tegen. De geur en het ritueel van het branden van wierook, palo santo of salie kunnen dankzij die associatie met gebed en bezinning op zich al een positief psychologisch effect hebben. Door je te focussen op de geur en de rook, kun je je gedachten kalmeren en je meer ontspannen voelen.Welke soorten wierook en rookbare plantjes bestaan er?

Je kunt veel verschillende soorten hout, wierook en planten aansteken in rituelen en ceremonies. Elk heeft zo z’n eigen krachten.

Cederhout

Cederhout wordt gebruikt in vision quest ceremonies, die jou kort gezegd antwoord moeten geven op levensvragen zoals ‘wie ben ik?’. Ook kun je cedarhout tegenkomen wanneer je een zweethut binnenstapt, ook een plek die bedoeld is om je lijf en geest te reinigen.

Palo Santo

Palo Santo, ook wel ‘heilig hout’ en zuiveringshout genoemd, heeft een zoete geur die kalmerend en ontspannend zou werken. In Zuid-Amerika vind je er bossen vol van. Van die bomen worden stokjes gemaakt die zo lang en dik zijn als je vinger. Het hout lijkt op luciferhout, alleen kun je er veel langer mee doen. Het brandt namelijk heel traag, terwijl er wel een heerlijk sterke geur van af komt. Het wordt vaak gebruikt om negatieve energie te verdrijven en bescherming te bieden.

Salie

Salie heeft een sterke, kruidige geur die bekend staat om zijn zuiverende kracht. Salie wordt onder andere ingezet om negatieve energie te verwijderen. Vooral in huizen, maar ook rondom objecten. Is je toxic ex bij je langsgekomen en wil je van die nare energie af, steek dan vooral wat witte salie aan en loop door je hele huis heen. En vergeet niet alle spulletjes die ooit van jullie samen waren.

Tabak

Tabak is voor ons vooral een genotsproduct en iets om je jointjes mee te rollen. Maar wist je dat het in veel culturen ook een spirituele betekenis heeft? Het wordt door lokale volkeren gebruikt in ceremonies die in het teken staan van detoxen en overgangsrites. In de vorm van rapé bijvoorbeeld, hoewel je deze tabak juist níet rookt. Je ziet tabak terug in offerceremonies. Ben je wel eens in Thailand geweest, dan heb je vast wel eens sigaretten zien liggen in godentempeltjes formaat brievenbus, naast wierook en etenswaar. Dit legt men hier neer om contact te maken met de goden, bijvoorbeeld om ze om een gunst te vragen.

Wierook

Wierook bestaat er in vele geuren en maten. Het bekendste zijn de lange, dunne geurstokjes die je liefst op een wierookhouder aansteekt. Ook bestaan er wierookkegeltjes. Wat voor jou de beste wierookgeur is, is heel persoonlijk. Laat je leiden door wat je lekker vindt ruiken, waar jij positieve associaties mee hebt en wat jouw intentie is met het aansteken van de wierook. Verdiep je in de betekenis van de geuren om de beste keuze te maken tussen alle ceremoniële rookwaren. Wil je bijvoorbeeld je chakra’s openen, ga dan voor onze 7 Chakra-wierook met onder andere sandalhout, lavendel en mirre.