Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

DE GESCHIEDENIS VAN DE WALLEN IN AMSTERDAM

DE GESCHIEDENIS VAN DE WALLEN IN AMSTERDAM

We nemen jullie in deze blog mee naar een reis terug in de tijd. We bespreken namelijk hoe de Wallen in Amsterdam zijn ontstaan. De Wallen in Amsterdam liggen in het oudste gedeelte van Amsterdam. De Oude Kerk die er nog steeds staat, is het oudst nog bestaande gebouw van deze stad. De Warmoesstraat is dan weer de oudste straat van Amsterdam. Beiden dateren nog uit de 13e eeuw. Tot kort voor het jaar 1600 stond dit gebied vol met kerken en kloosters. Dat is vandaag de dag natuurlijk wel anders. Desondanks is het nog steeds één van de oudste en de beroemdste buurten in heel Nederland. Het is ook nog eens één van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Amsterdam. De Wallen zijn tegenwoordig wereldberoemd vanwege de vele rood verlichte ramen van waarachter prostituees in schaarse kleding hun klanten proberen te "lokken". Prostitutie is één van de oudste beroepen ter wereld. In Amsterdam zijn er dan ook gevallen van prostitutie bekend die tot in de 13e eeuw teruggaan. Toen bestond Amsterdam slechts uit twee rijen houten huisjes met een gracht ertussenin en een kleine haven in de buurt. Dat is precies op de plek waar nu het Centraal Station staat. De kleine straat van een paar huisjes, gracht en de haven zouden het begin van het grote en wereldberoemde Amsterdam worden! Natuurlijk gebeurde dit niet (direct) door de prostitutie, maar door het drijven van handel. Dit heeft uiteindelijk Amsterdam gemaakt tot wat het vandaag de dag geworden is. In de voortvarende economische groei van de stad is de prostitutie mee gegroeid. De Wallen worden ook wel het ‘’Red Light District’’ of ‘’De Rosse Buurt’’ genoemd vanwege de vele rode lichten. In dit gebied zitten verder nog tal van seksshops, seksclubs en parenclubs. Verder zitten hier ook het erotische theater Casa Rosso, de Bananenbar, verschillende coffeeshops en natuurlijk het bekende Hash Marihuana & Hemp Museum. We gaan de geschiedenis van de Wallen en die van enkele bovengenoemde ondernemingen met jullie bespreken.De Geschiedenis van de Wallen in Amsterdam

Even terug naar de geschiedenis en het ontstaan van de Wallen. Zoals hierboven vermeld, bestond het gebied dat we nu kennen als de Wallen, ooit uit vele kloosters. Dit was echter het geval tot het jaar 1578. Vanaf dat jaar was er namelijk door de ‘’Alteratie’’ een meerderheid calvinistische bestuurders die het voor het zeggen hadden in Amsterdam. Deze begonnen de Katholieke kloosters andere bestemmingen te geven, zoals weeshuizen of tuchthuizen. Al vanaf dit moment en zelfs iets eerder kwam de prostitutie op gang in dit gebied. In ongeveer hetzelfde gebied waar tot op vandaag de dag prostitutie nog steeds gevonden wordt. Sinds de 15e eeuw kwamen er in dit gebied, maar ook weleens daarbuiten, bordelen en andere prostitutiegelegenheden. Amsterdam besloot als reactie daarop prostitutie of het mogelijk maken daarvan te bestraffen en de betrokkenen werden vaak uit de stad verjaagd.

Uiteraard was dit voor de gemeente Amsterdam niet vol te houden, de prostitutie was net als de florerende handel immers niet meer te stoppen! Desondanks verkeerde de Wallen voor een lange tijd in een slecht onderhouden staat en begon dit gebied achter te lopen op de rest van Amsterdam. Er kwam daarmee steeds meer tippel prostitutie. Zo rond de jaren ‘30 begon dan ook de raamprostitutie op gang te komen. De politie liet het namelijk niet toe dat deze prostituees op straat en in de deuropening hun klanten lokten. Prostituees moesten van hen maar achter het raam gaan zitten met de gordijnen op een kiertje. Zo zijn eigenlijk dus de "dames van plezier" achter de ramen begonnen met klanten te lokken. Vanaf de jaren ‘60 nam deze prostitutie, in het Wallengebied enorm toe. Vanaf deze periode werd prostitutie dan ook oogluikend toegestaan. Tot voor kort, zo ongeveer rond de jaren 2000 en erna, toen onze overheid besloten heeft dat prostitutie een probleem is.

De prostitutie moest beperkt, aangepakt en misschien wel zelfs verboden worden. Dat laatste is echter niet een optie, het is immers één van de oudste beroepen ter wereld en het zal dan ook altijd blijven voortbestaan, legaal of illegaal. Is het niet voor iedereen beter als we ervoor zorgen dat er veilig en schoon gewerkt kan worden, voor zowel klant als dienstverlener? Daarnaast kan er dan ook vanuit gegaan worden dat er gewerkt wordt met personen die hier legaal verblijven en uit eigen wil voor deze beroepen kiezen. Zo kan mensenleed voorkomen worden en kunnen controles beter uitgevoerd worden. Het Red Light District in Amsterdam is nagenoeg net zo oud als de stad Amsterdam zelf. Het is deel van onze geschiedenis en onze cultuur. We moeten de wallen koesteren en in stand houden. Om de onschatbare waarde voor onze geschiedenis en cultuur nog beter te begrijpen, vertellen we je nog even in het kort iets over de belangrijkste en meest spraakmakende bezienswaardigheden op de Wallen.

 

De Oude Kerk

De Oude Kerk is de oudste nog bestaande (Protestantse) kerk in Nederland en fungeert nu als een museum. Op zondag nog steeds een godshuis en door het hele jaar heen een thuishaven voor liefhebbers van cultureel erfgoed, kunst en muziek.

Casa Rosso

Casa Rosso is een erotisch theater en sekspaleis dat zich ruim 50 jaar geleden, in 1968, op de Oudezijds Achterburgwal vestigde. Casa Rosso werd al snel wereldwijd bekend, net als de huidige eigenaar Jan Otten. Jan Otten, die ooit als portier op de Wallen begon, staat nu bekend als de "Koning van het wallengebied". Hij heeft veel voor deze buurt als geheel betekent. In zijn theater en sekspaleis kun je nog steeds genieten van striptease acts tot het kijken naar en het bewonderen van stellen die seks hebben. Tegenwoordig de roze olifant met het groene sjaaltje (hun logo), dat tevens levensgroot staat afgebeeld op het theater zelf, niet meer weg te denken uit het Amsterdamse straatbeeld!

Sex Club The BananenBar

In de jaren '70 opende Maarten Lamers een café-bar aan de Oudezijds Achterburgwal, waar de drank werd geserveerd door vrouwen in schaarse kleding. Tegen extra betaling deden deze vrouwen ook allerlei "trucjes", vaak werden er hiervoor bananen gebruikt. Eigenaar Maarten Lamers had echter geen drankvergunning voor zijn zaak en het lukte hem, desondanks vele pogingen, niet om deze te bemachtigen. Na weer een inval, kwam de hoofdinspecteur van de politie, waarschijnlijk per ongeluk met het gouden idee om de alcohol gratis te schenken in de privésfeer en dat hier dus geen vergunning voor benodigd zou zijn. De ondernemer startte dan ook een "religieuze gemeenschap" en liet mensen een "vrijwillige" bijdrage betalen voor drank. Na een inspectie door twee belastinginspecteurs bleek echter dat er miljoenen guldens omgezet werden en kon de eigenaar dus niet meer hard maken dat zijn café-bar géén commercieel bedrijf was. Maarten Lamers werd aangeklaagd wegens frauderen en moest in 1988 de deuren van zijn café-bar sluiten. Hij vluchtte en hield zich verbogen in een kasteel in Frankrijk dat hij eerder gekocht had en werd pas in 1997 door de politie gepakt. Hij kreeg uiteindelijk alsnog een gevangenisstraf, van slechts een maand, dat wel. Hij kreeg echter ook een schikking van enkele miljoenen euro's. Ongeveer 20 geleden werd de ondernemer Jan Otten, de eigenaar van Casa Rosso, ook eigenaar van de Bananenbar. Hij is ook degene die deze naam, de Bananenbar, verzonnen heeft. De dames vertonen in sexy en erotische kleding nog steeds dezelfde erotische kunsten op de bar. Vaker wel dan niet met behulp van een banaan. In de BananenBar geniet je van getalenteerde paaldanseressen en kun je ook een lapdance krijgen. Kortom, een unieke ervaring in één van de spannendste bars in heel Amsterdam!

 

The Sex Palace Peepshow

De Sex Palace Peep Show is de enige (legale) peepshow in Amsterdam en omstreken, die nog steeds bestaat. Dit is ook weer te danken aan Jan Otten, die óók de Sex Palace Peepshow uitbaat. Een peepshow is een spannende live sex show, te bekijken vanuit cabines. Er zijn maximaal 2 personen per cabine toegestaan. Elke 10 minuten worden de actrices gewisseld. Vaak kijken meerdere personen tegelijkertijd naar één show , ieder vanuit hun eigen cabines. Een peepshow is voor velen zeker het bezoeken waard, want voor slechts 2,00 euro per 2 minuten kun je deze unieke en spannende ervaring al van je bucket list afvinken. Het is vaak ook mogelijk om een privéshow te krijgen, natuurlijk tegen hogere kosten. In de privé cabines ben je dan wel nog steeds gescheiden met een glazen wand, maar kunnen de bezoeker en actrice elkaar wel instructies geven en is er 1 op 1 communicatie. De peepshows zijn ontstaan in de jaren '70, meer dan 40 jaar geleden. Een ware revolutie destijds dus! Vóór de introductie van het internet hadden deze plekken hun gouden jaren. Er waren dan ook maar liefst 6 plekken waar je peepshows kon bezichtigen in Amsterdam. Daarvan is er op dit moment nog slechts één en dus de allerlaatste van over! We raden je dan ook aan om The sex palece peepshow een bezoekje te brengen en te genieten van iets unieks dat al tientallen jaren onderdeel is van de liberale cultuur in Amsterdam.

Sex Club Hospitalbar

De Hospitalbar is een, ook door Jan Otten gestarte, erotische thema-bar op de Amsterdamse Wallen. Hier vind je professionele paaldanseressen en striptease danseressen, die ook lapdances geven. Heb je er altijd al van gedroomd om "verzorgd" te worden door een sexy verpleegster? Laat je dan verwennen door de sexy dames van de Hospitalbar. In deze bar staat het ziekenhuisthema centraal en in het bijzonder het sexy verpleegster-patiënt principe. Je zit/ligt dan ook (comfortabel) op één van de ziekenhuisbedden en geniet van een, door de zusters verzorgd drankje naar keuze. De zusters en verpleegsters zorgen er verder voor dat het jou aan niets ontbreken zal! Rest jou alleen nog maar lekker te genieten van een erotische paaldans, of voor wie dat liever heeft, een "recept" voor een lapdance.

Sexy Loo

Dit is het openbare toilet van de Wallen! Ook deze is ooit bedacht en opgezet door Jan Otten. Dit openbare toilet is er één waar je tenminste één keer in je leven moet zijn geweest! Ben je dus in het Red Light District en is de nood hoog of wil je je graag even opfrissen na een lange wandeling door de stad? Dan is dit openbare toilet een echte Red Light Experience! Eenmaal binnen ben je in een reflectie van het wallengebied met haar karakteristieke rode licht, ramen en zijsteegjes. Elk toilet heeft zijn eigen unieke interieur wat je toiletbezoek een extra dimensie geeft. Er is ook nog eens een baby verschoontafel aanwezig en er is goed gedacht aan de gehandicapten. Een toiletbezoek hier kost wel 2,00 euro maar dan heb je ook wel een schone en unieke toiletervaring, middenin de Wallen van Amsterdam!

Erotisch Museum

Zoals je waarschijnlijk al verwacht, bevindt het Erotisch Museum zich op de Amsterdamse Wallen. Dit museum laat je de historie van erotiek in al zijn vormen zien. De collectie van dit museum bevat sculpturen, schilderijen, tekeningen, foto’s en tal van andere kunstwerken van elk tijdsperk. Wie dit museum bezoekt krijgt een unieke ervaring en een interessante en spannende kijk op de wereld van de erotiek door de jaren heen. Ook dit museum wordt mogelijk gemaakt door uitbater en revolutionair Jan Otten.

Sekstheater Moulin Rouge

De Moulin Rouge in Amsterdam is door de eigenaar Cor Bak vernoemd naar de Parijse Moulin Rouge, dat wereldwijd bekend is. De Moulin Rouge in Amsterdam is dan ook één van de populairste plekken in Amsterdam. Het is een sekstheater, met een bar. Mensen van allerlei leeftijden en afkomst komen hier samen om naar seksshows te kijken. Er komen hier zowel mannen als vrouwen en stellen voorbij op het podium, dus er is voor ieder wat wils! Er is ook een gehandicapten ingang beschikbaar, die de uitsmijter, als je dat vraagt, graag voor je open doet.

Hash Marihuana & Hemp Museum

Dit is het cannabis museum middenin de Wallen van Amsterdam. Het museum is in 1985 door de ondernemer en cannabiszaadteler Ben Dronkers samen met zijn vriend Ed Rosenthal opgericht. Beiden beheren verder ook nog een hennepzaadwinkel naast dit museum. Sinds het museum geopend werd, is de collectie ondertussen gegroeid tot meer dan 7000 verzamelobjecten! In 2008 kwam hier alweer de twee miljoenste bezoeker de deuren van het museum binnen gelopen! In 2012 heeft het museum ook een tweede vestiging in Barcelona geopend, het Hash Marihuana & Hemp Museum Barcelona. Het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam toont de bezoeker de geschiedenis van (het gebruik van) cannabis (hennep, hasj en wiet) door de eeuwen heen. Naast het recreatieve gebruik van de cannabisplant, wordt ook de rol die cannabis heeft gespeeld binnen religies en het medicinale gebruik van marihuana in het verleden en in de toekomst belicht. Een deel van het museum is de Hemp Gallery, deze laat ons alles zien over industriële hennep en de wijze waarop de plant vroeger verwerkt werd tot kleding, touw, papier, schilderdoek of visnetten. Ook de voedzame eigenschappen van hennepzaad en de manier waarop hennep nu als duurzame grondstof kan dienen voor de bouwsector, de auto-industrie of de kledingindustrie komen uitvoerig aan bod in het museum.

De verzameling van dit museum is zeer divers. Zo wordt in een binnentuin een aantal levende cannabisplanten getoond. Dit museum geeft verder nog alle bezoekers een brochure met daarin interessante informatie over de tentoongestelde objecten. Het museum heeft ook nog eens recent het boek Marihuana Hennep, Pleidooi voor Mens en Plant uitgegeven. Kortom als je op de Wallen bent, is dit museum zeker een bezoekje waard! Wanneer je hiervandaan komt, kun je natuurlijk altijd nog langs één van de vele karakteristieke coffeeshops in Amsterdam en de Wallen.

TheStonedGrower (Instagram)