Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

DE BESTE MANIER OM JE PADDO’S TE DROGEN

DE BESTE MANIER OM JE PADDO’S TE DROGEN

Het is ontzettend leuk om je eigen paddo’s te kweken, maar wil je ze langer bewaren, dan moet je ze wel drogen. Doe je dat niet, dan zullen ze binnen enkele dagen oud worden en beschimmelen. En als je een goede oogst hebt, zijn je paddo’s echt niet binnen een week opgebruikt!

Daarom is het handig om te weten hoe je je paddo’s moet drogen en dat is gelukkig helemaal niet ingewikkeld. Heb je ze eenmaal goed gedroogd, dan zijn ze maanden houdbaar. Op die manier kun je lange tijd genieten van je zelf gekweekte paddo’s.

Houdbaarheid van paddo’s: gedroogd of vers

Paddo’s bevatten veel vocht (soms tot wel 90%). Hoe meer vocht iets bevat, hoe groter het risico dat er schimmels zullen ontstaan. Uit een paddo kweekset haal je meestal een flink aantal paddo’s. Die kun je niet allemaal in korte tijd gebruiken, dus je wilt ze bewaren. Maar ze zijn helaas niet langer dan enkele dagen houdbaar. Denk maar aan de champignons die je wel eens in de koelkast laat liggen. Die worden donker, slijmerig en beschimmelen.

Daarom is de beste oplossing om je paddo’s te drogen. Het is echter wel belangrijk dit goed aan te pakken. Er hoeft nog maar een beetje vocht in de paddo’s achter te blijven en er kunnen schimmels ontstaan. Maar doe je het goed, dan kun je ze maanden, zelfs jaren bewaren.

Welke methode van drogen je ook gaat gebruiken, het is de bedoeling dat je paddo’s kurkdroog worden. Dat betekent dat ze knapperig zijn en breken als je ze probeert te buigen. Alleen dan zijn ze meerdere maanden houdbaar. Er zijn verschillende manieren om je magic mushrooms te drogen. Bekijk hieronder hoe je het drogen van je paddo’s aanpakt of ga voor een verse psychedelische truffel.

gedroogde paddo's

1. De simpelste manier om je paddo’s te drogen

Voor deze manier van drogen heb je geen bijzondere spullen nodig, je kunt paddo’s gewoon aan de lucht drogen of in de zon. Leg je paddo’s na de oogst op een schoon en droog oppervlak. Gebruik bijvoorbeeld een bak of een dienblad en bedek dat met twee lagen keukenpapier. Zorg dat de paddo’s elkaar niet raken.

Je wilt dat ze echt helemaal droog worden, dus je mag ze in de zon leggen, bij de verwarming of een open haard. Hoe droger ze worden, hoe beter. Leg een zwarte of donkere handdoek over de paddo’s heen. Deze zal nog meer warmte aantrekken, waardoor het drogen sneller gaat. Vervang elke dag het keukenpapier onder de mushrooms, omdat daar het vocht in zal trekken. Gebruik je deze manier, dan zullen je paddo’s langer houdbaar zijn. Toch zul je hiermee niet al het vocht uit de paddo’s kunnen krijgen.

2. Drogen met silica gel

Een professionele manier om je oogst te drogen is door silica gel te gebruiken. Deze stof wordt vaak gebruikt door bedrijven, omdat het goed vocht opneemt en niet giftig is. Daarom kun je het veilig gebruiken om paddo’s te drogen. Als je deze methode wilt gebruiken, kun je silica gel makkelijk online bestellen. Leg de gel in een bak die luchtdicht af te sluiten is. Plaats een droogrekje of een stuk gaas (dat buig je om zodat het een platform vormt) boven de gel, waar je de paddo’s op legt.

Zorg dat de mushrooms de silica gel niet raken. Doe een deksel op de bak, zodat er geen lucht meer bij kan komen. Kijk elke dag even of je paddo’s al droog zijn en haal ze eruit als ze knapperig zijn en breken als je ze ombuigt.


paddo drogen

3. Paddo’s drogen met Epsom zout

Ook magnesiumsulfaat (ook wel magnesiumzout of epsom zout) kan gebruikt worden om paddo’s te drogen. Voor je dit kunt gebruiken, moet je het echter bakken op 250 graden Celsius. Het epsom zout bevat zelf wat vocht. Door het te bakken verdampt al het resterende vocht en kan het daarna het vocht uit je paddo’s opnemen.

Zet de oven op 250 graden en plaats een bakplaat met een laag epsom zout van 1 cm in het midden van de oven. Bak het zout gedurende 2 uur. Het zal een solide laag gaan vormen. Na 2 uur haal je het uit de oven. Werk nu snel, want je wilt niet dat het zout alweer vocht uit de lucht gaat opnemen. Gebruik een hamer om de plak zout in stukjes te breken. Leg het vervolgens in een bak (dat kan ook als het zout nog heet is), plaats er een rekje overheen en leg de paddo’s erop. Sluit direct af met een deksel en laat het zout zijn werk doen.

Bewaren van paddo’s

Nu heb je eindelijk je gedroogde paddo’s. Zorg nu ook dat je ze goed bewaart: leg ze in een afgesloten verpakking op een koele, donkere en droge plek. Gebruik een zip-lock zakje of nog beter: verpak ze vacuüm. Gebruik hiervoor een vacuümmachine, zodat je je paddo’s in optimale omstandigheden kunt bewaren. Klaar om paddo’s te kweken? Bestel snel je eigen All in One, Freshmushrooms of een Mondo growkit in onze webshop. We sturen deze in een neutrale verpakking snel naar je toe.

Lees hier meer over, hoe je paddo's kweekt met een growkit!