Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HET EXTRAHEREN VAN CANNABIS CONCENTRATEN

HET EXTRAHEREN VAN CANNABIS CONCENTRATEN

De manier waarop we cannabis tegenwoordig gebruiken is compleet veranderd. De markt voor extracten is de afgelopen jaren compleet geëxplodeerd. Sommige soorten hasj bestaan natuurlijk al jaren, maar er zijn tegenwoordig allerlei nieuwe concentraten op de markt verschenen. Ieder met zijn eigen unieke smaak, concentraties en effecten. In dit artikel brengen we je op de hoogte van de verschillende soorten cannabis concentraten en leggen we de verschillende methoden uit van het extraheren van cannabis concentraten.

 

Wat zijn cannabis concentraten?

De naam zegt het eigenlijk al, maar cannabis concentraten zijn chemische stofjes die voorkomen in cannabis door het concentreren. Het concentreren van deze stofjes kun je op verschillende manieren uitvoeren, maar bij elke methode scheidt men de trichomen van de cannabis toppen.

Om beter te begrijpen wat concentraten zijn, zetten we een aantal basisbegrippen over de psychoactieve elementen in cannabis voor je op een rij.

Cannabinoïden

Dit zijn chemische verbindingen die werkzaam zijn in het endocannabinoïde systeem van het menselijk lichaam en de hersenen. De bekendste zijn onder andere THC en CBD. De samenstelling van cannabinoïden bepaalt grotendeels het karakter van een cannabisplant.

Terpenen

Dit zijn organische verbindingen die van nature voorkomen in insecten en planten. De sterke geur van de plant zorgt voor bescherming tegen roofdieren en herbivoren. De plant is in staat medicinale en psychoactieve effecten te versterken en zelfs te wijzigen.

Trichomen

De trichomen produceren de cannabinoïden en terpenen. Dit zijn kleine, plakkerige kristallen die veelal bovenop de toppen van de cannabisplant zitten. Ze bevatten chemische stoffen die cannabis uniek maken. Je hebt in totaal twee soorten trichomen: de glandulaire en niet-glandulaire. De glandulaire trichomen zijn onderverdeeld in drie typen: bolvormig, capitate-sessile en capitate-stalked.

De verschillende soorten cannabis concentraten

Zoals we eerder al zeiden zijn er tegenwoordig heel wat soorten cannabis concentraten op de markt verschenen. Ze zijn er in veel verschillende vormen, maar het grootste verschil zit hem in de geëxtraheerde en niet-geëxtraheerde concentraten. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Concentraten zonder oplosmiddel

 • KIEF: de eenvoudigste concentraat die bestaat uit een verzameling van trichomen.
 • Hasj: een gecomprimeerde kief. Een klassieker over de hele wereld en een geliefd concentraat.
 • Charas: vergelijkbaar met hasj, maar charas maak je van vers geknipte toppen. Bij hasj is er sprake van gedroogde toppen.
 • Bubble Hash: een methode die aan populariteit wint, waarbij je water bij het concentratieproces gebruikt. Bubble hash heeft een hoog kwaliteitsniveau, is zeer zuiver en je hebt een lage kans op verontreiniging.
 • Rosin Hasj: hierbij extraheer je de hars direct uit de onbewerkte toppen. Het eindresultaat wordt vaak vergeleken met butaanhasjolie.

Concentraten gebaseerd op oplosmiddel

 • Shatter: een op oplosmiddel gebaseerde extractie gemaakt zonder veel te schudden. Het is hard en ziet er glasachtig uit.
 • Wax: wordt net als shatter gemaakt, maar dan juist met veel schudden. Dit resulteert in onregelmatige moleculaire dichtheden om wax mee te kunnen maken.
 • Budder: een wax met romige, boterachtige textuur. Een uitstekend beginners extract die makkelijk te gebruiken is.
 • Crumble: de crumble wax en sugar crumble die veel overeenkomsten hebben met budder. Crumble kun je alleen makkelijker verkruimelen.
 • Live Resin: een nieuwe extractie methode die gebruik maakt van cryogeen-bevroren toppen als startproduct. Resulteert in een rijkere smaak en biedt meer gezondheidsvoordelen.
 • CO2-olie: olie die de productie van industriële hasjolie in een rap tempo overneemt. Bij CO2-extractie is het mogelijk om de exacte combinatie van cannabinoïden en terpenen te isoleren die is gewenst.

 

Hoe maak je cannabis concentraten?

Bij he extraheren van cannabis concentraten haal je al het goede uit een plant en scheid je het van ongewenste plantmateriaal. Het extraheren van de actieve cannabinoïden kan op twee manieren. Namelijk met of zonder gebruik van koolwaterstoffen.

Cannabis concentraten maken met oplosmiddel

Om de cannabinoïden uit de planten te halen wordt er meestal gebruik gemaakt van koolwaterstoffen als butaan en propaan. Dit vereist veel expertise en speciale laboratorium-apparatuur. Butaan, propaan of andere dergelijke stoffen kunnen namelijk gevaarlijke situaties veroorzaken die bepaalde veiligheidsmaatregelen vereisen. Het is bij het maken van concentraten dus erg belangrijk dat je exact weet wat je doet. Je wilt niet dat je huis in de brand vliegt of je zelf brandwonden oploopt.

De oplosmiddelen als butaan en propaan zorgen ervoor dat cannabinoïden makkelijk en efficiënt oplossen. Wanneer ze van de plant gescheiden zijn, worden de koolwaterstoffen door middel van een zuiveringsproces uit het concentraat gehaald. Zo hou je een zeer schoon product over. Het concentraat moet echter nog verder worden gezuiverd. Dit gebeurt in een vacuüm droogoven of een vacuüm ruimte die je kunt verhitten. Op die manier worden alle residuen eruit gehaald.

Cannabis concentraten maken zonder oplosmiddel

Het extraheren van cannabinoïden kan ook met alcohol, kooldioxide, isopropyl, water of met helemaal niets. Met een fijne zeef kunnen de cannabinoïden ook uit de droge toppen worden gehaald. Een veilige en schone manier om een concentraat te maken, maar er gaat helaas veel hars verloren vergeleken met andere methodes.

Isopropylalcohol kun je over het plantmateriaal gieten, waarbij het de cannabinoïden oplost. Daarna moet de oplossing net zoals bij het gebruik van koolwaterstoffen verdampen. Dit proces duurt alleen veel langer en moet goed getest worden om er zeker van te zijn dat het eindproduct zuiver is.

De laatste methode die we beschrijven is niet zo gebruikelijk, maar produceert wel de meest schoonste concentraten. Je kunt cannabinoïden ook extraheren met koolstofdioxide. Je moet hier alleen de juiste apparatuur voor aanschaffen en dit is nogal prijzig. De extractie methode werkt door het verhitten of koelen van de CO2, waardoor het als een oplosmiddel kan dienen. Vervolgens wordt het door het plantmateriaal heen gezogen of geperst.

Wil je meer weten over cannabis extracties in edibles? Klik hier!