Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

BALANS TUSSEN LICHAAM EN GEEST MET YOGA

BALANS TUSSEN LICHAAM EN GEEST MET YOGA

Een goede balans tussen lichaam en geest, je hoort het steeds vaker voorbij komen. Met onze levensstijl van tegenwoordig creëren we of komen we steeds vaker in stressvolle situaties terecht. We zoeken de grens op van onze eigen kunnen en willen altijd zo goed mogelijk presteren. Daar komt bij dat we vaak alleen gewend zijn om ons naar buiten te keren. Maar een goede balans tussen lichaam en geest - binnen en buiten - is juist heel belangrijk. En dit hoeft ook helemaal niet zweverig te zijn, zelfs de nuchtere Hollandse mensen kunnen op praktische manier in balans komen.

Waarom balans tussen lichaam en geest zo belangrijk is

We vergeten er vaak bij stil te staan - de balans tussen lichaam en geest. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar toch negeren we vaak de klachten die het lichaam of je geest afgeeft. Denk aan stress of fysieke klachten. Vaak onder het motto ‘niet zeuren, maar doorgaan’, en hierdoor verliezen we het balans tussen lichaam en geest.

We komen pas in actie zodra we zowel mentaal als fysiek achteruit gaan en de klachten toenemen. Soms net zolang totdat we uit de roulatie zijn. En pas dan gaan we proberen om ons lichaam en geest opnieuw in balans te krijgen. Maar dit soort problemen kun je voor zijn door ook tijdens een ‘normale’ toestand naar je lichaam en geest te luisteren.

yoga pose

Hoe breng ik balans tussen lichaam en geest

Om je lichaam en geest in balans te krijgen is het belangrijk dat je je richt op het hier-en-nu. Niet piekeren over wat gister is geweest of wat er morgen gaat komen: je leeft vandaag. Je zet je zorgen van gister en morgen opzij en hierdoor kun je je beter focussen op het nu. Dit geeft meer rust en hierdoor kun je beter en meer genieten van de dag. Geen ‘niet meer zeuren, maar doorgaan’, maar ‘Carpe Diem’ - oftewel pluk de dag.

Er zijn verschillende manieren om een goede balans te vinden tussen geest en lichaam. Eén eeuwenoude methode die de laatste jaren erg populair is in Nederland, is Yoga. Het helpt je om je zorgen van gister en morgen opzij te zetten en te leven in het nu voor een betere balans.

yoga bow

Waarom yoga voor een goede balans?

Yoga kan je helpen om je lichaam en geest in balans te krijgen. Het heeft veel positieve effecten op zowel fysieke als mentale ongemakken. Tijdens een yogasessie is het de bedoeling om je hoofd weer leeg te maken door meditatie, ontspanning, een juiste ademhaling en andere oefeningen. Je leert beter naar je lichaam en geest te luisteren en hierdoor voel je je energieker, rustiger en zit je veel beter in je vel.

Door regelmatig yogalessen te volgen zal je merken dat je lichaam soepeler wordt en spanningen afnemen. Je geest wordt kalmer en je bent beter in staat op je gedachten als het ware uit te zetten. Binnen de yoga zijn hiervoor specifieke yogastijlen die goed zijn om je lichaam en geest in balans te krijgen. Hierbij kun je denken aan yin yoga, hatha yoga en restorative yoga.

Yin Yoga

Yin yoga is een hele rustige yogastijl die gericht is op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten. De yogaoefeningen moeten vaak voor een aantal minuten worden aangehouden om dieperliggende spieren te rekken en het losmaken van het bekkengebied. Dit zorgt ervoor dat je met je bewustzijn gefocust bent op je lichaam.

Hatha Yoga

Hatha yoga is één van de eerste yogastijlen en een ware klassieker. Hatha betekent de zon en de maan, waarbij de zon staat voor actie en de maan voor verinnerlijking. Bij Hatha Yoga komen deze twee tegengestelde energieën samen door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen en je daarop te focussen. Deze vorm van yoga bestaat uit een reeks oefeningen die ervoor zorgen dat je bewust bent van wie je bent en hoe je in elkaar zit.

Restorative Yoga

De naam zegt het eigenlijk al: herstellende yoga. Een yogastijl die het zelfherstellende vermogen van je lichaam aanspreekt. Het laat je zien dat je lichaam veel meer kan dan je denkt, alleen moet je het wel de rust en oefening geven die het nodig heeft. Je neemt voor een langere tijd een houding aan om je bewust te worden van je lichaam. Daarnaast focus je je op je ademhaling, waardoor het heel meditatief wordt.

yoga

Hulpmiddelen voor balans in lichaam en geest

Naast yoga zijn er nog meer manieren om je lichaam en geest in balans te brengen. Dit hoeft niet per se yoga te zijn, maar het kan ook een andere sport zijn waar je rustig van wordt of waar jij je emoties in kwijt kunt. Voor de één is dit een avond trainen in de sportschool, voor de ander een fijne avondwandeling.

Verder zijn er ook diverse hulpmiddelen verkrijgbaar die je kunnen helpen om te ontspannen. Ook supplementen en vitamines toevoegen aan je dagelijkse voedingspatroon kunnen een goede balans in lichaam en geest stimuleren. Een ander product die kan helpen is CBD (Cannabidiol). Dit zorgt voor meer innerlijke rust, bevordert de slaap en vermindert stress.