Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE KAN IK EEN CANNABIS EXTRACT MAKEN?

HOE KAN IK EEN CANNABIS EXTRACT MAKEN?

Zelf een extract maken? Dat is heel eenvoudig! Maar je moet wel precies weten wat je doet. Zo moet je de juiste vloeistof kiezen en weten hoe je op een veilige en zorgvuldige manier de cannabis kunt extraheren. In dit artikel vertellen we je alles over hoe je een extract kunt maken.

Wat is een cannabis extract?

Een cannabis extract is in feite niets anders dan het spoelen van het plantmateriaal in een oplosmiddel. Hierbij worden belangrijke bestanddelen van de plant verwijderd en opgelost in het oplosmiddel. Daarna wordt het mengsel gefilterd en gekookt, waarna er een harsachtige substantie overblijft. Deze substantie bevat een grote concentratie aan belangrijke inhoudsstoffen, zoals de cannabinoïden THC en CBD.

cannabis extract

Cannabis extract 

Het is mogelijk om zelf een extract te maken. Dit kan met zowel psychoactieve cannabis (wiet) als met niet-psychoactieve cannabis (hennep). Door het extraheren van de cannabis verkrijg je de effectiefste bestanddelen van de plant en zo hou je een krachtig concentraat over: een cannabis extract. Hiervan hoef je maar een minimale hoeveelheid te gebruiken voor hetzelfde resultaat, dan wanneer je onbewerkte cannabis gebruikt.

Hoe maak ik een cannabis extract?

Een cannabis extract maak je door gebruik te maken van een extractiemethode. Hier zijn diverse technieken voor, maar de meest gebruikte, is het toevoegen van een apolair oplosmiddel. Je laat de cannabis hier in oplossen en vervolgens filter je het mengsel. Daarna kook je het, zodat er een harsachtige substantie met een hoge concentratie cannabinoïden overblijft.

Diverse soorten extractiemethoden

Een andere methode om de gewenste bestanddelen van de plant te filteren, is door middel van koud water extractie. De inhoudsstoffen worden op deze manier niet opgelost, maar de trichomen - waarin de meest waardevolle bestanddelen zijn gevormd - worden hiermee van de plant gescheiden. Onder ander bubble hasj en ijshasj (of waterhasj) worden op deze wijze verkregen.

THC wax

Welke oplosmiddel moet ik gebruiken om een extract te maken?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat alle planten - dus ook cannabis - bestaan uit zowel lipofiele (vetoplosbare) bestanddelen en hydrofiele (wateroplosbare) bestanddelen. En dat water een polaire vloeistof is en koolwaterstoffen als Butaan, Chloroform net als Hexaan apolair zijn.

Dat is belangrijk om te weten, omdat cannabinoïden alleen goed op te lossen zijn met apolaire oplosmiddelen. Want hoe minder polair je oplosmiddel is, des te sneller je de cannabinoïden kunt oplossen. Gebruik daarom een zo apolair mogelijk oplosmiddel. Verder is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de kwaliteit, veiligheid en kookpunt van het oplosmiddel. Bestudeer daarom van tevoren altijd de veiligheidsaspecten zoals het kookpunt en de giftige eigenschappen van het oplosmiddel.

Beste oplosmiddelen voor cannabis extractie

De beste oplosmiddelen om een cannabis extract mee te maken zijn Butaan, Hexaan en Pentaan. Deze zijn het apolairst en extraheren alleen de cannabinoïden, lipofiele terpenen en waxen uit de cannabisplant. Ze geven een mooie gouden kleur aan het concentraat en laten de polaire bestanddelen zoals het bladgroen niet uit de cannabis verdwijnen. Met deze oplosmiddelen kun je een cannabis extract maken met een cannabinoïde percentage van zo’n 70 tot 85%.

Veiligheid en apparatuur

Bij het extraheren van cannabisstoffen speelt veiligheid en de juiste apparatuur een grote rol. Zorg er daarom voor dat je over de juiste extractiesystemen beschikt en je dit proces uitvoert in een veilige omgeving. Lees je goed in voordat je zelf aan de slag gaat met het maken van een extract en ga zeer zorgvuldig te werk om ongelukken te voorkomen.