Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS DE WERKING VAN DE LION’S MANE PADDENSTOEL?

WAT IS DE WERKING VAN DE LION’S MANE PADDENSTOEL?

De Lion’s Mane is een prachtige paddenstoel om te zien. Hij heeft een imposante witgele bos leeuwenmanen waaraan hij zijn naam heeft te danken. Net zo imposant als zijn uiterlijk, is ook zijn werking. Deze schimmel zou je namelijk de focus, concentratie en het geheugen van een leeuw met stalen zenuwen kunnen geven! Tijd om de deze paddenstoel eens iets meer aandacht te geven.

Over de Lion’s Mane

De officiële benaming voor Lion’s Mane is Hericium Erinaceus. Erinaceus betekent ‘egel’ en verwijst naar de lange stekels of manen van de paddenstoel. In Nederland kennen we hem beter als de ‘pruikzwam’. Het is een parasitaire schimmel en maakt gebruik van een gastheer om op te groeien. Zelf heeft hij een prachtige crème kleur en bestaat hij uit een volle bos sliertjes die doen denken aan de manen van de leeuw.

Van oorsprong komt de pruikzwam uit Noord-Amerika, Europa en Azië. Je zult ze alleen in Europa haast niet aantreffen in de bossen. In Nederland en België is de pruikzwam zelfs een bedreigde soort en mag je - als je er überhaupt eentje tegenkomt - niet eentje plukken.

De pruikzwam wordt soms ook wel verkocht onder de naam Pom Pom Blanc of onder de namen bearded hedgehog mushroom en Affenkopfpilz. Nog weer andere benamingen zijn de Japanse bergpriester, Yamabushitake en hedgehog mushroom. In alle gevallen gaat het om de Lion’s Mane paddenstoel.

Traditioneel gebruik

De pruikzwam wordt al jaren gebruikt in Japan en China als culinaire delicatesse. Men zegt dat het smaakt naar kreeft of krab. Het heeft in ieder geval een aangename, zoete smaak en is daarom erg geliefd. In Europa zijn we alleen nog niet zo bekend met het bereiden van deze schimmel. Wij gebruiken vaker de champignon, shiitake, portobello of oesterzwam. Maar aangezien de Lion’s Mane in Europa bijna niet groeit, gaat dit waarschijnlijk ook niet veranderen. Voor als je eens in één van deze landen bent is het in ieder geval leuk om eens te proeven.

Lion’s Mane: de medicinale paddenstoel

De pruikzwam of de Lion’s Mane is een medicinale paddenstoel die veel wordt gebruikt ter bevordering van de gezondheid van de hersenen en zenuwen. Hij stimuleert cognitieve functies zoals het geheugen en de concentratie van zenuwcellen en neuronen. Het wordt ook wel een Nootropic genoemd: een substantie die een positieve werking heeft op de hersenen en cognitieve functies verbetert. Een bijzondere paddenstoel dus!

Effecten van de medicinale paddenstoel

De medicinale Lion’s Mane heeft bijzonder veel goede en aantoonbare effecten. De pruikzwam wordt vooral geprezen om zijn positieve effecten op het brein. Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat het gebruik bijdraagt aan:

  • De verlichting van angstige gevoelens en depressie door het herstellen van de Hippocampus (deel in je hersenen). Hoe beter deze presteert, hoe beter jij je dingen herinnert en het leven ervaart.
  • Helpt de weerbaarheid tegen stress te verhogen door de zenuw- en hormoonhuishouding te balanceren.
  • Verbetert je gemoedstoestand en focus.
  • Het is ook goed voor je huid: hij bevat antioxidanten en polysacchariden die een anti-aging werking hebben en het collageengehalte verhogen.

Hoe gebruik je Lion’s Mane?

De medicinale paddenstoel kun je op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je Lion’s Mane kopen in capsules, vloeistof, tabletten of in poedervorm. De dosering van elke variant kan verschillen. Volg daarom altijd de bijgeleverde instructies. Voor als je medicijnen slikt, is het raadzaam om eerst je arts te raadplegen over het gebruik van de pruikzwam.

Afhankelijk van welke vorm je koopt, kun je de pruikzwam toevoegen aan verschillende soorten eten en drinken. Het past goed bij zowel zoet als hartig. Door de soep, havermout, yoghurt, smoothies, noem het maar op. In combinatie met gezonde vetten zoals olijfolie, noten of avocado helpt het de opname van de bestanddelen.

Als je ze vers in handen krijgt, is het belangrijk dat je ze eerst kookt om de werkzame stoffen vrij te krijgen. Er zit namelijk een zogenaamde Chitine celwand omheen die alleen bij warmte absorbeert. Je kunt het ook meebakken bij een gerecht, net zoals je met champignons doet. Voor een nog sterker effect kun je de paddenstoel ook combineren met bijvoorbeeld Chaga of Reishi.

Lion’s Mane kopen

Wil je zelf de effecten ervaren en de Lion’s Mane kopen? In onze smartshop verkopen we alleen maar hoogwaardige voedingssupplementen en kun je de beste Lion’s Mane kopen.