Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS NU EIGENLIJK EEN CANNABIS STRAIN?

WAT IS NU EIGENLIJK EEN CANNABIS STRAIN?

Wanneer je wilt beginnen met wiet kweken, kom je zonder twijfel ook de term cannabis strain tegen. Dit zijn namen als Pineapple Kush, Purple Haze en Blue Cheese. Dit zijn variëteiten van cannabis, soorten die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. In deze blog leggen we uit wat strains nu precies zijn en wat je erover zou moeten weten.

Wat is precies een cannabis strain?

Een cannabis strain is een unieke variëteit van cannabis. Je kunt het eigenlijk wel vergelijken met hondenrassen. Zie je een hond op straat, dan weet je dat het een hond is. Maar er zijn allerlei verschillende rassen, zoals Spaniëls, Teckels en Golden Retrievers. Zo is het ook met cannabis.

Oorspronkelijk waren er twee soorten cannabis: Sativa en Indica.

  • Sativa: In 1753 werd deze soort voor het eerst door Linnaeus beschreven. Deze planten werden toen al veelvuldig in Europa gekweekt.
  • Indica: De naam Indica werd door Lamarck in 1785 voor het eerst gebruikt. Deze werd gebruikt voor alle cannabisplanten die in India werden gecultiveerd. Er waren veel verschillen tussen Indica en Sativa, vandaar dat Lamarck voor deze soort een andere naam voorstelde.

Deze twee oer-soorten, zoals je ze zou kunnen noemen, hebben ieder hun eigen kwaliteiten. Zo staat Sativa erom bekend dat ze beter tegen hitte kunnen en de high is mentaal stimulerend. Indica is beter bestand tegen kou en geeft een ontspannen en rustige high. Maar de mens is altijd op zoek naar iets nieuws en zo begonnen kwekers de soorten te kruisen.


cannabis

Waarom nieuwe strains creëren?

Kwekers zijn altijd bezig met het zoeken naar nieuwe eigenschappen voor cannabisplanten. Natuurlijk waren de oorspronkelijke twee soorten mooi en gaven ze een fijne high. Maar het kan altijd beter. Kwekers proberen via het selecteren van bepaalde planten invloed uit te oefenen op een aantal eigenschappen.

Zo proberen ze te letten op de concentraties cannabinoïden, zoals THC, CBD, CBG en andere. Dat heeft weer invloed op de soort high en de medicinale eigenschappen van de strain. Verder kunnen ze via kruisingen invloed uitoefenen op de afmetingen en kleur van de toppen, op de autoflower eigenschappen, de structuur van de toppen en op de opbrengst. Natuurlijk zijn ook de smaak en het aroma van belang voor kwekers.

Verder zoeken kwekers eveneens naar de strain die de hoogste weerstand heeft tegen plagen, schimmels en klimaatinvloeden. Hoe sterker een plant is, hoe beter ze om kan gaan met stress (van het weer) en insecten, schimmels en andere plagen. Dat maakt het kweken weer makkelijker voor gebruikers. Dan zijn er ook nog de specifieke effecten van cannabis waar gericht op gekweekt wordt. De effecten van wiet kunnen heel divers zijn, van energiek tot creatief. Het kan invloed hebben op je slaap, je emoties en je spijsvertering.

Ook de duur van de bloei is interessant voor growers. Sommige Sativa's hebben een vrij lange bloei, terwijl Indica's vroeger in het seizoen geoogst kunnen worden. Dat heeft ook te maken met hun afkomst, waarbij Indica's uit koudere gebieden komen en Sativa's uit tropische, waar de zomers langer duren.

Kwekers kunnen dus ook proberen invloed uit te oefenen op de duur van de bloei. Een langere bloei kan lastig zijn als de zomer koud is en het veel regent. Ook voor de binnenkweek kan een langdurige bloei moeilijkheden opleveren. Een kortere bloei is voor veel growers aantrekkelijker, dus daar wordt zeker op gelet bij het ontwikkelen van nieuwe strains.


cannabisbuds

De ontwikkeling van een cannabis strain

Veel van de cannabis soorten die je tegenwoordig in shops vindt, zijn het resultaat van zorgvuldig kruisen en opkweken. Dit wordt onder gecontroleerde omstandigheden gedaan. Hoe wordt zo'n cannabis strain nu ontwikkeld? Daar zijn verschillende technieken voor.

Soorten kruisen

Kwekers kunnen zaden halen uit speciale zadenbanken, waar een grote hoeveelheid verschillende strains liggen opgeslagen. Ze kunnen deze zaden uitzoeken op basis van bepaalde kwaliteiten die ze in volgende generaties planten willen terugzien. Als ze de ideale strain eenmaal hebben ontwikkeld, gebruiken ze bepaalde technieken om de genen te stabiliseren. Zo kunnen deze eigenschappen beter behouden blijven en is de kans groot dat deze doorgegeven worden aan volgende generaties.

Verschillende merken hebben hun eigen unieke strains. Zo vind je in onze shop zaden van bekende merken als Amsterdam Genetics, Sensi Seeds en Royal Queen Seeds. Al deze merken steken veel tijd en energie in het ontwikkelen van zaden van hoge kwaliteit met gewilde eigenschappen.

Cannabis strain verkregen door genetische manipulatie

Een nieuwe strain kan ook verkregen worden door de genetische code van de cannabis plant te veranderen. Genetische manipulatie klinkt enger dan het is. Inmiddels is er al veel bekend over het proces en kunnen mensen al veel aanpassen. Dit gebeurt niet alleen bij cannabis, maar ook bij andere planten, zoals mais en tomaten. Er is een Amerikaans bedrijf dat al het gen gevonden heeft dat verantwoordelijk is voor de productie van THC. Als dit gen gemanipuleerd kan worden, kan gemakkelijker het percentage THC dat de toppen bevatten, gestuurd worden. Maar ook resistentie tegen ziektes en de productie van bepaalde terpenen en medicinale eigenschappen zijn kenmerken waar men zich met genetische manipulatie op kan richten.

Veel keuze in cannabis strains

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij het ontwikkelen van nieuwe cannabis strains. Kwekers blijven altijd actief op zoek naar interessante eigenschappen van planten en houden daarbij ook rekening met wat consumenten willen. Het is zeker de moeite waard om in de gaten te houden welke nieuwe strains er op de markt komen. Dus werp regelmatig een blik in onze shop. En heb je een favoriete cannabis strain die je al lang gebruikt, dan kan het zeker leuk zijn om eens een andere te proberen en te ervaren wat de effecten zijn.