Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

5 REDENEN WAAROM JE MEER PADDENSTOELEN IN JE LEVEN KUNT GEBRUIKEN

5 REDENEN WAAROM JE MEER PADDENSTOELEN IN JE LEVEN KUNT GEBRUIKEN

Eet jij regelmatig paddenstoelen, dan ben je goed bezig. Paddenstoelen zijn schimmels die een grote hoeveelheid gezonde stoffen bevatten, die onze mentale, emotionele en lichamelijke gezondheid kunnen ondersteunen. Er wordt dan ook steeds meer onderzoek naar de positieve effecten van paddenstoelen gedaan. In deze blog geven we je 5 redenen waarom je meer paddenstoelen zou moeten gebruiken.

Dit zijn 5 redenen om elke dag paddenstoelen te gebruiken

Zijn paddenstoelen echt zo gezond? Jazeker! Voor zo'n klein organisme bevatten ze verrassend veel vitamines, mineralen en vooral polysachariden die goed zijn voor ons lichaam en onze geest. Houd jij niet zo van paddenstoelen? Onderaan de blog vind je hoe je dat kunt oplossen. Hieronder lees je waar paddenstoelen allemaal goed voor zijn.

1. Gezonde darmen voor een gezond leven

De basis van je gezondheid ligt in je darmen en dan vooral in de darmflora. Wist je dat er zich meer microben in je lichaam bevinden dan dat er sterren zijn in het universum? Waarschijnlijk is het ook daarom dat ze zo'n grote invloed hebben op je gezondheid. Zo produceren de microben in je darmen 95% van de serotonine in je lichaam. Deze belangrijke neurotransmitter heeft invloed op je stemming en de activiteit van je darmen.

Daarnaast maakt het microbioom honderden andere stoffen aan die processen reguleren, zoals je geheugen, je emoties, de weerstand en je leervermogen. En wat kunnen paddenstoelen daar aan bijdragen? Sommige van de medicinale paddenstoelen kunnen de groei van de goede bacteriën in de darmen bevorderen (ze kunnen beschouwd worden als prebiotica). Dit komt doordat ze allerlei polysachariden bevatten. Deze kunnen ook de slechte bacteriën onderdrukken. Voorbeelden van deze paddenstoelen zijn Lion's Mane, Reishi, Turkey Tail en Maitake.

2. Voordelen bij mentale aandoeningen

Paddenstoelen kunnen eveneens bijdragen aan onze geestelijke gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat psilocybine (de geestverruimende stof in paddo's) in therapie gebruikt kan worden bij de behandeling van bijvoorbeeld depressie, PTSS, angststoornissen, verslavingen en clusterhoofdpijn. Dit soort aandoeningen komt veel voor en sommige zijn met reguliere medicatie niet goed te behandelen. Daarom zou behandeling met psilocybine voor veel mensen een uitkomst zijn.

Heb jij een van bovengenoemde klachten? Het is verstandig om eerst met je behandelend arts te overleggen of gebruik van psilocybine in jouw situatie veilig en passend is. Maar het is goed om te weten dat paddo's een van de veiligste psychoactieve middelen is. Ze brengen maar weinig bijwerkingen met zich mee en zijn niet verslavend. Neem je voor het eerst een geestverruimend middel, begin dan wel met een lage dosis en kies een paddo die niet te krachtig is, zoals de Mexican of de Cambodian.

Zie je het niet zitten om te gaan trippen? Dan is microdosing misschien een goede optie voor jou. Hierbij neem je een zeer kleine dosis paddo's of truffels, waardoor je niet gaat hallucineren. Maar je kunt hierdoor toch profiteren van de subtiele effecten van psilocybine. Microdosing zou pijn kunnen verlichten en een positief effect hebben op de stemming.

3. Meer energie met paddenstoelen

Paddenstoelen staan bol van de waardevolle voedingsstoffen. Zo bevatten ze vitamine C, een groot aantal van de B-vitamines (zoals B1, B2, B5) en cyanocobalamine, een voorloper van vitamine B12. Verder bevatten ze mineralen, zoals selenium, ijzer, magnesium, kalium, zink en calcium. Deze stoffen kunnen allemaal makkelijk worden opgenomen als je paddenstoelen, zoals champignons, shiitake of portobello, in je maaltijd gebruikt.

Verder zijn ze rijk aan eiwitten, bevatten ze weinig vetten en zijn ze rijk aan polysachariden. Al deze stoffen zijn belangrijk om je fit en energiek te voelen. Ze ondersteunen het immuunsysteem, kunnen je emoties reguleren, stimuleren de doorbloeding en bevorderen een goed functioneren van je organen. Bij vermoeidheid en stress is het dus een goed idee om meer paddenstoelen te gaan gebruiken.

4. Ondersteuning van het immuunsysteem

Voor ondersteuning van het immuunsysteem zijn medicinale paddenstoelen ook geweldig. Ze bevatten veel polysachariden (dit zijn complexe, lange-keten koolhydraten) in hun celwanden. Uit onderzoek blijkt dat polysachariden, en dan vooral de beta-1,3-glucanen, het immuunsysteem kunnen versterken tegen virussen, bijvoorbeeld. Dit is mogelijk doordat ze verschillende afweercellen, zoals NK-cellen, B-cellen, fagocyten en T-cellen kunnen activeren.

Een andere stof in medicinale paddenstoelen die een krachtige werking op het immuunsysteem heeft zijn terpenoïden en dan vooral de triterpenen. Deze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en brengen een overactief immuunsysteem weer in balans. Samen met beta-d-glucanen kunnen triterpenen het lichaam en het immuunsysteem reguleren in tijden van ziekte, stress en vermoeidheid. Voorbeelden van paddenstoelen die kunnen helpen bij klachten die te maken hebben met het immuunsysteem zijn Reishi, Shiitake, Cordyceps en Maitake.

5. Een boost voor je hersenen

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de effecten van medicinale paddenstoelen, zoals Lioin's Mane en paddo's, die erop wijzen dat deze goed zijn voor de hersenen. Zo zouden ze het cognitieve functioneren en neurogenese kunnen stimuleren. Dit laatste betekent dat de hersenen nieuwe hersencellen kunnen aanmaken. Hierdoor kunnen mensen bijvoorbeeld weer herstellen van traumatische schade aan de hersenen. Het kan ook de communicatie tussen verschillende delen van de hersenen stimuleren, wat de creativiteit, het leervermogen en het geheugen een boost kan geven.

Meer paddenstoelen gebruiken: zo doe je dat

Denk je nu ook: dat zijn een hoop voordelen die paddenstoelen met zich meebrengen, ik wil ze meer gaan gebruiken. Maar misschien vraag je je ook af hoe je dat kunt doen. Medicinale paddenstoelen kun je als supplement aanschaffen, kijk maar in onze shop, dan zie je een groot aanbod van extracten en capsules.

Maar ook "gewone" paddenstoelen die we in de keuken gebruiken, zijn erg gezond, zelfs de alledaagse champignon. En kijk eens naar andere soorten die je weinig gebruikt, zoals de portobello, oesterzwam, kastanjechampignon, de beukenzwam of de cantharel. Paddenstoelen hebben een wat aardse, maar ook neutrale smaak. Vind je ze niet echt lekker, verwerk ze dan in een gerecht met saus of combineer ze met een andere, sterk smakende groente, zodat ze minder opvallen. En wie weet ga je wel wennen aan de smaak. Je weet in ieder geval dat je met paddenstoelen in je maaltijd hard aan je gezondheid werkt!