Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

DROGEN EN CUREN VAN WIET: HOE PAK JE DAT AAN?

DROGEN EN CUREN VAN WIET: HOE PAK JE DAT AAN?

Na de wietoogst kun je nog niet meteen genieten van je cannabis. Het drogen en curen van wiet is een belangrijke stap als je de optimale kracht en geur van de plant wilt behouden. Door het drogen kun je al het water uit de toppen krijgen, waardoor je ze beter kunt roken. En curen, dat een paar weken duurt, zorgt ervoor dat je wiet een heerlijk, zacht aroma krijgt. De moeite waard dus om deze technieken toe te passen. In deze blog lees je hoe je dat aanpakt.

Drogen en curen van wiet in stappen

Het liefste zou je na de oogst natuurlijk meteen van je toppen genieten. Maar helaas is dat niet het beste wat je kunt doen. Vochtige toppen roken niet prettig en zullen daarnaast snel gaan schimmelen. Daarom is drogen de eerste stap, en wil je echt gaan voor kwaliteit, dan kun je ook nog gaan curen.

Het drogen van wiet

Drogen is niet ingewikkeld, maar je zult er wel de tijd voor moeten nemen. Het beste droog je wiet in een donkere kamer of kast, zodat er geen licht bij kan komen. Licht bevordert namelijk de afbraak van THC. Zorg dat je iets hebt om de afgeknipte cannabistakken aan op te hangen en doe dat zo dat de planten elkaar niet kunnen raken. Op die manier kan er voldoende lucht tussen circuleren. Hang de takken ondersteboven.

Het is handig om een thermometer in de ruimte te zetten. Probeer de temperatuur op zo'n 20 graden te houden. Kun je ook de luchtvochtigheid in de gaten houden, houd deze dan op 50%. Zo kan het vocht vrij snel verdampen, zonder dat je planten teveel uitdrogen. Over het algemeen duurt het minstens 10 tot 20 dagen voordat je wiettoppen voldoende gedroogd zijn. Wanneer zijn ze droog genoeg? Je kunt dit testen door de takken te buigen. Breken ze makkelijk, dan zijn de toppen droog. Buigen ze door zonder direct te breken, dan hebben ze nog even langer nodig.

Bij het droogproces is het vooral belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie. Wanneer de ruimte goed geventileerd is, is de kans op schimmel zo klein mogelijk. Gebruik een ventilator als er niet voldoende luchtstroom in de ruimte is. Drogen van wiet is nog maar stap één, hierna kun je gaan curen.

Het curen van wiet

Heb je je cannabis toppen goed gedroogd, dan is het tijd om te curen. Curen is eigenlijk een extra stap om het laatste vocht uit de toppen te verwijderen. Het zorgt ervoor dat je toppen een beter aroma en krachtiger high zullen hebben. Daarnaast zijn drogere toppen beter te branden en te roken. Maar het is wel belangrijk om de juiste balans te vinden. Als je toppen te droog worden, zullen ze te bros worden en gaat er smaak verloren.

Ook voor curen heb je geduld nodig. Op zijn minst moet je er 2 weken de tijd voor nemen, maar voor het beste resultaat moeten je toppen ongeveer 2 tot 3 maanden curen. Voor deze stap heb je luchtdichte, glazen potten nodig (bijvoorbeeld weckpotten met een rubberen ring). Vul elke pot maximaal tot ze tot twee derde gevuld zijn, zodat er voldoende ruimte overblijft voor wat luchtcirculatie. Doe je de pot te vol, dan zitten de toppen te dicht op elkaar en kan het vocht niet weg. Dit leidt uiteindelijk tot schimmelvorming.

Zet de potten op een koele en donkere plaats. De komende twee weken is het de bedoeling dat je elke dag de potten even opent. Check of er geen schimmel in zit, schud de inhoud even door elkaar, zodat er extra zuurstof bijkomt. Zie je een top met schimmel, verwijder deze dan direct. Hopelijk is het nog niet verspreid. Ruik ook even aan de inhoud van de potten. Komt er een geur uit van nat hooi of ammoniak, dan kun je de inhoud weggooien. De goede bacteriën zijn dan dood gegaan en er zit teveel vocht in de toppen.

Als je na twee weken nog geen vreemde geuren hebt geroken en alles ziet er goed uit, dan kun je in principe de toppen gebruiken. Maar hoe langer je ze laat curen, hoe beter het resultaat wordt. Wil je langer curen, open dan regelmatig de potten en controleer ze op schimmels. Na 2 tot 3 maanden zullen je toppen nog heerlijker geuren en smaken hebben en van optimale kwaliteit zijn.

Extra tips voor het curen

Het drogen en curen van wiet kost veel tijd, maar het levert je wel veel op. Toch kan er wel wat mis gaan. Het beheren van de vochtbalans is behoorlijk lastig. Tijdens het curen kan het gebeuren dat je wiettoppen te droog worden. Het is dan goed om te weten dat je je wiet kunt rehydrateren.

Een handige tip is om wat verse toppen aan de pot toe te voegen. Deze zorgen ervoor dat de lucht opnieuw bevochtigd wordt, zodat er een nieuwe balans ontstaat. Uiteindelijk kunnen alle toppen verder drogen, terwijl het extra vocht ervoor zorgt dat de toppen niet zo extreem droog worden.

Een andere mogelijkheid is het toevoegen van kleine stukjes fruit, zoals citroen of sinaasappel. Ook deze zorgen voor wat extra vocht, maar voegen ook nog een heerlijk subtiel aroma toe. Natuurlijk moet je hier wel van houden, maar je kunt experimenteren met de verschillende mogelijkheden.

Geduld is een schone zaak, zo wordt gezegd en dat is zeker waar als het gaat om het drogen en curen van wiet. Want het kost wel veel tijd, maar is uiteindelijk zeker de moeite waard. Wil je echt genieten van een rijke, zachte smaak van je cannabis toppen en een extra krachtige high, dan doe je er goed aan om de benodigde tijd en energie hierin te steken. En als je dat eenmaal gedaan hebt, dan zul je waarschijnlijk nooit meer iets anders willen. Ben je nog op zoek naar goede wietzaden, kijk dan eens in onze Top Tien Zaden!