Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS DAMIANA EN WELKE EFFECTEN HEEFT HET?

WAT IS DAMIANA EN WELKE EFFECTEN HEEFT HET?

Damiana is een plantje dat van oudsher wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. De voornaamste: het verbeteren van je seksdrive én bedprestaties. Letterlijk een potent plantje dus! Naast het opkrikken van je libido zou het angst en stress verminderen, je buik en maag kalmeren en een lichte high kunnen geven. Lees hier welke van deze claims over damiana bewezen effecten zijn.

Damiana: herkomst en historie

Damiana (Tunera diffusa of Tunera Aphrodisiaca in het Latijn) is een bloemig struikje dat groeit in Midden- en Zuid-Amerika en de Cariben. Hiervan worden de bladeren gebruikt voor medicinale doeleinden. Zo werd 100 jaar geleden al gepubliceerd over het traditioneel gebruik ervan door de Maya’s, die het inzetten bij duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Van oudsher staat het bekend als krachtig afrodisiacum. Oftewel: een manier om je libido en potentie te boosten. Zo werd het ook gepromoot toen het in 1874 al in de Verenigde Staten aan de man werd gebracht.

maya

De effecten van damiana: hoe gezond is het?

Damiana heeft verschillende potentiële effecten, waarvan sommige al eeuwen bekend zijn. Hieronder een overzicht van de belangrijkste effecten.

Breed scala aan toepassingen

Traditioneel worden damianabladeren niet alleen gebruikt als afrodisiacum, maar ook voor allerlei andere kwaaltjes zoals depressie, maag-, darm-, blaas- en nierproblemen en menstruatieklachten. Ook kan het de bloedsuikerspiegel verlagen.

Zoals eerder in dit artikel werd geschreven, zit damiana vol zogenaamde flavonoïden. Dit zijn antioxidanten: super gezonde stofjes die onder andere in groente en fruit te vinden zijn. Ze helpen met het opruimen van vrije radicalen, wat stoffen zijn die juist schade aan je cellen en lichaam kunnen veroorzaken.

Libido boost en beter in bed met damiana

Laten we eerst ingaan op het effect van damiana waar het de meeste gebruikers om te doen is: het verbeteren van je libido en seksleven. Het zou er ten eerste voor zorgen dat je meer zin krijgt in seksuele uitspattingen. Handig dus voor zowel mannen als vrouwen die last hebben van een laag libido. Bij mannen zou het als extra bijkomstigheid hebben dat het ook positieve effecten heeft op uithoudingsvermogen en potentie. En deze claims lijken helemaal niet zo gek, als je bedenkt wat de oorzaken zijn van erectie- en libidoproblemen: hormonen. Geslachtshormonen zoals oestrogeen en testosteron zijn hierbij vooral van belang. Een daling van je testosteronlevels zorgt bijvoorbeeld voor een lagere seksdrive.

Van damiana is bekend dat het rijk is aan flavonoïden. Dit zijn stofjes die niet alleen in het algemeen heel gezond zijn, maar ook je geslachtshormonen en de receptoren hiervan kunnen beïnvloeden. En zo kan het ervoor zorgen dat je hormoonhuishouding optimaliseert en daarmee je seksleven een opkikker geeft. Het lijkt zelfs mannen te kunnen helpen die op dat gebied met negatieve gevolgen kampen vanwege het gebruik van antidepressiva. Onderzoeken met ratten lieten nog iets interessants zien… De mannelijke ratten die nogal passief en traag ‘in bed’ waren, werden na een dosis damiana een stuk actiever. Ook werden impotente ratten ineens weer seksueel actief dankzij dit plantje. Aangezien mensen en knaagdieren behoorlijk op elkaar lijken van binnen, biedt dit hoop voor onze soort!

damiana

Ontspanning

Naast het verbeteren van het libido, kan damiana ook een ontspanning teweeg brengen. Het kan daardoor helpen bij het verminderen van angst en stress. Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat damiana-extract de angstniveaus bij muizen verminderde. Dit komt waarschijnlijk door een van de 22 flavonoïden die het bevat, apigenine geheten. Dit stofje staat erom bekend dat het angst kan verminderen en hormonen kan stabiliseren. In een studie met muizen die aan stress werden blootgesteld, had dit stofje zelfs een vergelijkbaar effect als diazepam - een sterk kalmeringsmiddel dat alleen op recept te verkrijgen is. Apigenine is trouwens in allerlei planten te vinden. Bijvoorbeeld ook in kamille, waar eveneens van bekend is dat het kalmeert.

Of damiana op de lange termijn aantoonbare voordelen heeft voor je algehele gezondheid, is echter nog niet 100% zeker. Daarvoor zal eerst nog meer (en langer) onderzoek moeten worden gedaan. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is gelukkig steeds beter te achterhalen welke claims terecht zijn en waarom dit plantje werkt bij verschillende klachten.

Hoe neem je het?

Damiana kun je roken, in een capsule nemen of in heet water oplossen. De meeste mensen gebruiken de bladeren om er thee van te trekken. Je kunt ook damiana-10x-extract kopen in poedervorm of als Damiana 1:1-Extract Turnera Diffusa druppels. Dit is sterker, dus pas daar je dosering op aan! Je vindt damianabladeren en -extract in verschillende van onze lustopwekkende producten, zoals Indian Elements Aphrodite Mix.