Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

MAAK JE EIGEN DRY SIFT HASJ

MAAK JE EIGEN DRY SIFT HASJ

Bijna elke blower heeft weleens hasj gerookt. De één vindt het heel lekker en de ander heeft toch liever wiet. Ook meer dan genoeg blowers roken het allebei, al dan wel of niet met elkaar gemixt. In veruit de meeste gevallen wordt deze hasj bij de coffeeshop gekocht. Veel blowers en kwekers weten namelijk niet hoe ze zelf hasj moeten maken. In deze blog wordt de snelste en gemakkelijkste manier om zelf hasj te maken, ook wel de dry sift methode genoemd, uitvoerig besproken.

Wat moet je allemaal weten om hasj te maken?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je de trichomen van je cannabis wilt gaan verzamelen voor het maken van hasj. Trichomen zijn de minuscule harsdruppeltjes, ook wel harskristallen genoemd, die op je wiet zitten. Ze zijn meestal in overvloed aanwezig op goede cannabistoppen. Echter, ook (suiker)bladeren, takken, knipresten en eigenlijk zo goed als al het plantmateriaal bevatten tot in bepaalde mate trichomen. In deze trichomen zitten alle werkzame stoffen en ook de geur en smaakstoffen van je cannabis. Simpel gezegd, bestaat hasj dus uit harskristallen die goed samen geperst zijn. Zijn je kristallen niet geperst? Dan is het nog geen hasj, maar spreken we van kief of keef. Het is ook erg lekker om deze kristallen (kief) te roken. De meeste van jullie kennen kief als 'THC poeder' of pollen, dat vaak onderin een grinder te vinden is.

Als je nog een stapje verder wilt gaan en je eigen hasj wilt maken, zul je de trichomen ook moeten gaan scheiden van de wiet. Dit kan gedaan worden met een zeef of met meerdere zeven voor een nog beter resultaat. In deze blog ligt de focus voornamelijk op de droge manier van hasj maken met de eerder genoemde dry sift methode. Dit is bovendien de oudste methode om hasj te maken en wordt al eeuwen succesvol toegepast.

Een nieuwere methode om hasj te maken, die een andere keer bespreken zal worden, is het droogijs hasj methode, ook wel 'Bubble Hash' genoemd. Deze hasj wordt gemaakt met behulp van ijs en/of water. Het (ijs)koude water zorgt ervoor dat de kristallen verharden en zo gemakkelijk los laten. Volgens velen valt deze methode om hasj te maken echter niet onder de droge methode. In deze blog komt alleen de droge methode aan bod, en wel de zeefmethode. 

Als je hasj van de hoogste kwaliteit wilt gaan produceren, dan moet je het plantmateriaal heel fijn en meerdere keren zeven. Neem je echter genoegen met hasj van wat minder kwaliteit en wil je voornamelijk een grotere hoeveelheid produceren (kwantiteit boven kwaliteit), dan kun je de cannabis iets grover zeven/filteren. Zorg er dan wel altijd voor dat er zo min mogelijk plantmateriaal achterblijft. Trichomen kun je op je wietplant zien als glinsteringen op je wiettoppen. Het is handig als je hasj wilt maken om goed na te denken over welke cannabissoort je hiervoor wilt gaan gebruiken. Sommige cannabissoorten bevatten namelijk veel meer trichomen en zijn dus geschikter voor het maken van goede en grotere hoeveelheden hasj dan andere soorten.

Wat heb je nodig om dry sift hasj te maken?

Om dry sift hasj (droge hasj) te maken heb je een paar zeven, ook wel zeeframen genoemd, met verschillende maaswijdtes nodig. Verder heb je ook een pollenpers nodig, mits je daadwerkelijk hasj wilt maken en niet alleen kief wilt verzamelen. Natuurlijk heb je ook nog (bevroren) plantmateriaal nodig. Iedere zeefraam heeft een andere maaswijdte en hierdoor vallen er andere formaten kristallen door de verschillende zeeframen. Weet wel dat hoe beter de kwaliteit van de cannabis is, hoe meer hasj je ervan kunt produceren. Voordat je de cannabis gaat zeven, stop je eerst de toppen of knipresten in een plastic zak of bak in de vriezer. Dit doe je 24 tot 48 uur voordat je ze gaat zeven. Hierdoor zullen de trichomen gedurende het zeven veel gemakkelijker loslaten.

Je kunt al beginnen met het zeven van de cannabis als je drie verschillende zeeframen hebt. De eerste zeefraam die je gebruikt, heeft een maaswijdte van ongeveer 140 tot 150 micron. Voor de tweede ronde zeven, kun je een zeefraam met een maaswijdte van 100 micron gebruiken. De derde en laatste zeef gebruik je om de stammetjes van de trichomen eraf te halen. Deze zeef is dan ook het fijnst van allemaal, namelijk 70 micron. Je kunt deze zeeframen kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze eventueel ook zelf maken. Let bij het zelf maken van de zeeframen echter wel goed op de juiste maaswijdte(s)!

Hoe ga je te werk?

Als je droge hasj wilt gaan maken, dan moet je de cannabis eerst kleiner maken. Met behulp van een bijvoorbeeld een (bank)pasje is het gemakkelijk om het poeder door de eerste zeef heen te halen. Maak je geen zorgen als er bij de eerste 'zeefronde' plantresten mee komen. Met de tweede en derde zeef zullen deze verdwijnen. Hoe meer je blijft wrijven des te meer plantmateriaal er ook mee zal komen. Probeer dus te voorkomen dat er (teveel) plantmateriaal mee komt. In de tweede zeefronde haal je het materiaal dat je over hebt gehouden uit de eerste zeefronde over de tweede zeef van ongeveer 100 micron heen en weer. Veel van het materiaal zal er doorheen gaan, maar dat maakt echter nu niet zoveel uit. Je bent in deze ronde de trichomen van hun trichoom-stammetjes aan het zeven, zodat je deze in de laatste stap kunt gaan scheiden.

Tijdens de derde ronde ga je de trichomen van hun stammetjes scheiden met behulp van de derde en fijnste zeef: de zeef met met een maaswijdte van 70 micron. Hoe langer je zeeft, hoe beter het eindresultaat. De stammetjes van je trichomen zullen door het gaas komen en je eindproduct blijft op de zeef liggen. Als je tenminste voorzichtig te werk gaat tijdens het heen en weer halen van de trichomen (kief) over de zeef. Je kunt ook voorzichtig op het zeefraam met je vingers tikken. Na ongeveer 10 minuten zeven, is het al een stuk schoner, maar wil je echt (bijna) pure trichomen dan zul je tot een halfuur lang door moeten zeven. Rook deze vervolgens puur of maak er in de laatste stap hasj van!

 

Hoe maak je zelf hasj?

Natuurlijk vraag je je af hoe je nu deze heerlijke verzamelde trichomen, kief of pollen tot droge en vaste hasj kunt maken. Gelukkig kan dit gemakkelijk, goedkoop en relatief snel met een pollenpers. De volgende stap is dus het samenpersen van de trichomen met behulp van een pollenpers. Hoe groter het formaat pollenpers, hoe meer hasj je kunt maken in een kortere duur. 

Maak de pollenpers open en zet er een trechtertje op. Je kunt eventueel ook een trechtertje van papier maken. Vervolgens pak je de kief met een THC schepje, lepeltje of met behulp van speelkaarten en vul je de pollenpers ermee. Stop de pollenpers echt niet te vol! Vul hem maximaal tot driekwart anders heb je kans op beschadigingen.

Nu schroef je het bovenste en onderste deel terug op de pollenpers. Schroef beide delen goed vast. Sommige pollenpersen hebben een handvat. Draai het handvat (of de bovenkant) stevig vast totdat niet meer verder kunt draaien en pers het poeder goed samen. Voor het beste resultaat laat je de pollenpers even staan en draai je die later weer nog iets strakker aan totdat het niet meer lukt of totdat je denkt dat de hasj stevig genoeg is.

Maak de pollenpers open aan de onderkant door het onderste gedeelte eraf te halen. Als je een pollenpers met handvat hebt, draai deze dan open en er zal een stevig samengedrukt blokje hasj uitkomen. Als je echter een pollenpers zonder handvat gebruikt, druk dan het blokje samengeperste hasj er zelf uit. Voorkom het te veel vullen van je pollenpers (maximaal driekwart vol) en gebruik ook nooit gereedschap, om te voorkomen dat je de pollenpers beschadigt.

Veel succes gewenst met het uitproberen van de droge methode en veel rookgenot gewenst van alle verzamelde pollen of van je eigen gemaakte dry sift hasj! Meer info over hoe je Cannabis kweekt? Klik hier: OUTDOOR CANNABIS KWEEKVERSLAG

Deze blog is geschreven door: TheStonedGrower op Instagram