Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE MEDICINALE PADDENSTOELEN JE IMMUUNSYSTEEM KUNNEN ONDERSTEUNEN

HOE MEDICINALE PADDENSTOELEN JE IMMUUNSYSTEEM KUNNEN ONDERSTEUNEN

De interesse naar alternatieve geneesmiddelen om je immuunsysteem te ondersteunen stijgt met de dag. Begrijpelijk, want wie wil nou niet een sterk immuunsysteem? Laten medicinale paddenstoelen daar nou eens een groot invloed op hebben. Elke medicinale paddenstoel heeft naast de algemene eigenschap om je immuunsysteem te versterken, ook zeer specifieke eigenschappen voor je gezondheid. Hoe medicinale paddenstoelen je immuunsysteem kunnen ondersteunen en welke effecten ze daarop hebben, bespreken we in dit artikel.

Wat zijn medicinale paddenstoelen?

Paddenstoelen zijn al heel lang op deze aarde te vinden en het medicinaal gebruik gaat, voor zover we weten, ongeveer 5000 tot 7000 jaar terug in de tijd. Paddenstoelen zitten namelijk vol voedingsstoffen en worden daarom vanaf oudsher veel geplukt en gegeten. Medicinale paddenstoelen hebben een zeer positieve invloed op je immuunsysteem, zijn cel-vernieuwend en kunnen worden toegepast bij chronische aandoeningen. Denk aan auto-immuunziekten, kanker, huidaandoeningen of allergieën.

Wetenschappelijk onderzoek

De medicinale werking van paddenstoelen wordt al een geruime tijd toegepast op aarde. Maar écht wetenschappelijk onderzoek naar de medicinale werking is pas sinds 60 jaar aan de orde. De onderzoeken en studies richten zich vooral op de samenstelling en eigenschappen van de paddenstoelen. Zo wordt er niet alleen gekeken naar het vruchtlichaam, maar ook naar de ‘wortels’ van de paddenstoelen.

Peter van Ineveld is sinds 2001 werkzaam als Natuurgeneeskundig Therapeut. Hij is een autoriteit in de therapeutische toepassing van medicinale paddenstoelen. In dit artikel van Peter van Ineveld lees je alles over de geschiedenis, wetenschappelijke onderzoeken en de soorten medicinale paddenstoelen.

 

Hoe werken medicinale paddenstoelen?

Medicinale paddenstoelen beschikken over een brede pallet aan gezonde voedingsstoffen. Vroeger dienden we deze paddenstoelen toe volgens het ‘heetwater-principe’, maar inmiddels zijn we al enige tijd in staat om de relevantste delen te gebruiken voor een goede medicinale werking. Zo maken we tegenwoordig van de relevante delen van de paddenstoelen capsules, tabletten, poeder of vloeibare vormen. Vroeger werden de extracten met heet water uit de paddenstoelen getrokken en opgedronken.

Deze capsules, tabletten, poeder of vloeibare vormen van de medicinale paddenstoelen kun je innemen. De effecten hiervan zijn verschillend per paddenstoel, maar in het algemeen zorgt het voor:

 • De aanwezigheid van essentiële suikers en polysachariden.
 • Grote hoeveelheden anti-oxidanten om oxidatie tegen te gaan.
 • Hoogwaardige en essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt. In totaal hebben we 22 aminozuren nodig, waarvan ons lichaam 13 zelf aanmaakt en de overige 9 niet.
 • Vitaminen en mineralen.

Het effect van medicinale paddenstoelen op je immuunsysteem

Zoals we al zeiden, bevatten medicinale paddenstoelen veel gezonde voedingsstoffen. In de vorige alinea staan de effecten van de paddenstoelen die voor een goed functionerend immuunsysteem zorgen. Dankzij de medicinale paddenstoelen krijgt ons lichaam meer kans om sneller te genezen. Dit zorgt niet alleen voor een goed immuunsysteem, maar ook voor:

 • Antitumor-activiteit
 • Cholesterolverlagend
 • Ontstekingsremmend
 • Anti-aging
 • Anti-inflammatoir
 • Bloeddrukverlagend
 • Histamine verlagend
 • Neurogenese
 • Immunomodulerend

In combinatie met reguliere medicijnen

Door de vele mogelijkheden en genezende factoren van medicinale paddenstoelen komen ze bij veel aandoeningen in beeld. Zo kunnen ze worden voorgeschreven bij diverse aandoeningen als reuma, maag- en darmproblemen, huidaandoeningen, ziekte van Lyme of Crohn, de menopauze etc. Voor het hele overzicht verwijzen we je door naar het artikel van Peter van Ineveld.

 

Top 5 medicinale paddenstoelen

Er zijn veel krachtige paddenstoelen te verkrijgen die je immuunsysteem een boost kunnen geven. Om je op weg te helpen, een top 5 van medicinale paddenstoelen.

 1. Een krachtige antimicrobiële en schimmel bestrijdende paddenstoel: de shiitake. Een alternatief voor de klassieke antibiotica en een krachtige stimulans voor je immuunsysteem.
 2. Een paddenstoel die werkstoffen bevat als triterpenoïden en polysachariden: de reishi. De triterpenoïden staan bekend om de leverbeschermende, bloeddrukverlagende en antihistaminische eigenschappen. De polysachariden hebben tumor bestrijdende eigenschappen.
 3. De chaga voor een sterk immuunsysteem en waardevolle antioxidant. Tevens zijn er enkele studies die kankerbestrijdende effecten kunnen aantonen.
 4. Voor een positieve invloed op de doorbloeding van het hele lichaam: de cordyceps. Bovendien verhoogd het je lichamelijke energie en het helder denken.
 5. De lion’s mane voor o.a. een verbetering in de cognitie en mentale helderheid. Maar ook voor het verminderen van angst, depressie en hart- en vaatziekten.

Medicinale paddenstoelen vs. paddo’s

Er ontstaat altijd veel verwarring rondom de welbekende paddo’s en truffels, en de medicinale paddenstoelen. Laten we hier voor eens en altijd duidelijkheid over scheppen: deze twee paddenstoelen zijn echt iets anders en zeker niet hetzelfde. Paddo’s zorgen er namelijk voor dat je jouw bewustzijn veranderd of gaat hallucineren. Medicinale paddenstoelen hebben geen psychoactieve werking. Het is een voedingssupplement met een positief en balancerend effect op je gezondheid. Toch is er een uitzondering namelijk microdoseren met psychedelische paddo's of truffels. Lees meer over waarom microdoseren met magische truffels, klik hier!