Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

LACHEN IS GEZOND: ALLES OVER LACHBUIEN DOOR WIET

LACHEN IS GEZOND: ALLES OVER LACHBUIEN DOOR WIET

Giechelen, brullen van het lachen, melig zijn, wie wel eens wiet heeft gebruikt, zal zeker ook de lachbuien die daarmee samen gaan, hebben kunnen ervaren. Er is niet veel voor nodig om helemaal dubbel te liggen van het lachen als je high bent. Het is een geweldig gevoel als je samen met anderen bent en met zijn allen lekker aan het lachen bent. Maar hoe komt dat eigenlijk dat alles zo vreselijk grappig lijkt als je wiet gebruikt? Komt dat door de cannabis of doordat je samen bent met anderen? En is de vrolijkheid die door wiet veroorzaakt wordt nog ergens goed voor? Lees hieronder de voordelen van cannabis.

Leuk en gezond: samen lachen

Als je er even over nadenkt, is cannabis niet de enige bedwelmende stof die invloed op je stemming heeft. Ook alcohol, opiaten en geestverruimende opiaten kunnen gevoelens van vreugde en euforie veroorzaken, en dus ook de bekende lachbuien. Lachen is een fundamenteel onderdeel van onze manier van communicatie, dat ons helpt ons uit te drukken. We gebruiken het zelfs zonder dat we er ons bewust van zijn. Een glimlach ontstaat spontaan, we denken er niet eens over na.

Lachen is dus een manier van communiceren en daarom is het ook iets wat je doet als je samen met anderen bent. De kans dat je lacht is 30 keer groter tijdens een sociale situatie dan wanneer je alleen bent. Uit onderzoek blijkt dat kinderen (van 2,5 tot 4 jaar) 8 keer vaker lachen als ze met een ander kind een tekenfilm kijken. Het maakt daarbij niet eens uit of ze de tekenfilm grappig vinden of niet. Het is dan ook een feit dat lachen besmettelijk is!

En dat niet alleen. De uitspraak dat lachen gezond is, is eveneens gebaseerd op waarheid. De Mayo Clinic heeft op een rijtje gezet waar lachen allemaal goed voor is: verlichting van stress, meer zuurstof voor je organen, het verlichten van pijn en het verbeteren van je immuunsysteem.

Het grappige is dat lachen gedurende lange tijd alleen is opgemerkt door wetenschappers, maar dat er niet veel onderzoek is gedaan naar het achterliggende mechanisme. En dat terwijl lachen dus gezond is en dat begrip van dit fenomeen kan helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals depressie en angststoornissen. Maar hoe zit het nu met wiet en lachbuien?

 

Het positieve effect van wiet op de stemming

Cannabis heeft een positief effect op je stemming: aan de ene kant bevordert het gevoelens van euforie, welzijn, opgewektheid en zul je dus vaker lachen. Aan de andere kant nemen gevoelens van kwaadheid en vijandigheid af. Alleen sarcasme is een uitzondering, dat kan nog wel eens toenemen na het gebruik van wiet. Hoe komt het nu dat wiet zo blij maakt en lachbuien kan veroorzaken? Dat is eigenlijk nog niet helemaal duidelijk.

Cannabis bevat fytocannabinoïden, zoals THC en CBD. Ons lichaam maakt zelf ook cannabinoïden aan, dit zijn endocannabinoïden. Deze stoffen werken samen met het Endocannabinoïde Systeem (ECS), dat allerlei processen in het lichaam reguleert. Voorbeelden hiervan zijn het immuunsysteem, het slaap-waakritme, de bloeddruk en de emoties. De endocannabinoïden zijn de boodschappers van het ECS en maken contact met de receptoren van cellen. Ook fytocannabinoïden kunnen dat doen en kunnen zo invloed uitoefenen op een groot aantal processen.

Deze cannabinoïde receptoren zitten in hoge concentraties in de prefrontale cortex en het limbische systeem in de hersenen. Bepaalde delen van het limbische systeem, zoals de amygdala, de hypothalamus, hippocampus en de thalamus zijn betrokken bij het lachen. Dit is het oudste gedeelte van de hersenen en men gaat ervan uit dat dit betrokken is bij de emotionele reactie op een humoristische prikkel.

 

Onderzoeken naar lachbuien door wiet

Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar de effecten van wiet op de stemming. In 2005 onderzochten wetenschappers de effecten van wiet op neurogenese (het vormen van nieuwe zenuwcellen) in de hippocampus. Neurogenese kan volgens onderzoekers verband houden met een verbeterde stemming en een gevoel van ontspannenheid. Cannabis kan neurogenese stimuleren en op die manier dus invloed hebben op emoties en lachbuien veroorzaken.

Ook via de neurotransmitters kan wiet een positief effect hebben op je stemming. THC stimuleert de receptoren in de hersenen om neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine aan te maken. Deze stoffen staan bekend om de gevoelens van geluk, euforie, tevredenheid en blijheid die ze veroorzaken. Ze zorgen ervoor dat je je opgewekt gaat voelen. Ook daardoor kan wiet de drempel om iets grappig te vinden, verlagen en veroorzaakt het vaak lachbuien.

Lachen doe je over het algemeen samen. Juist in sociale omstandigheden ontstaan de situaties of gesprekken waar je om kunt lachen. Daar komt nog bij dat het zien van het plezier van anderen, jou ook plezier doet voelen. Dat is een belangrijke reden dat cannabisgebruikers graag samen wiet gebruiken.

Altijd blijven lachen

Het is natuurlijk sowieso geweldig dat je helemaal dubbel kunt liggen van het lachen door wiet. Je zorgen zijn even vergeten en je geeft je over aan gevoelens van blijheid. Maar de positieve effecten van wiet kunnen daadwerkelijk voordelen voor de gezondheid hebben. Tegenwoordig wordt nog vaak alleen het lichaam behandeld voor bepaalde aandoeningen. Maar de aandacht verschuift steeds meer naar het mentale aspect. Een positieve instelling en dan in het bijzonder lachen, kan gebruikt worden als behandeling van lichamelijke en geestelijke klachten. Lachen blijkt je subjectieve waarneming van pijn en stress te kunnen verminderen. Regelmatig lachen is dus echt goed voor je gezondheid.

Wil je een lachkick activeren na het roken van cannabis? Lees dan onze blog over de top 10 stoner lach films!