Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

KUNNEN PSYCHEDELICA HELPEN BIJ DEPRESSIES?

KUNNEN PSYCHEDELICA HELPEN BIJ DEPRESSIES?

Het gebruik van psychedelica gaat eeuwen terug en werd met name voor medicinale doeleinden ingezet. Het doorlopen van magische rituelen en ceremonies met behulp van psychedelische planten en paddenstoelen had een hele sterke functie binnen de stammen. Het hielp om het lichaam en de geest van mensen te zuiveren en te ontgiften van negatieve ervaringen en gedachtes.

Vroeger hadden psychedelische middelen een hele andere reputatie dan nu. Tegenwoordig denkt men bij drugs direct aan verslaving en wekt het negatieve associaties op. Terwijl psychedelische middelen hun effectiviteit op het gebied van mentale gezondheid allang hebben bewezen. In dit artikel leggen we je uit wat psychedelische middelen precies inhouden, wat de stofjes serotonine en dopamine zijn en hoe psychedelica kan helpen bij het bestrijden van depressies.

depressies en paddo's

Wat zijn psychedelica?

Het woord psychedelisch is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk vertaald “geest-openbarend”. Daarnaast worden psychedelische drugs ook wel hallucinogenen genoemd, omdat ze hallucinaties kunnen opwekken die ervoor zorgen dat je geest gaat dwalen. De meest bekende psychedelica zijn:

Psilocybine

Dit is een natuurlijke stof die geproduceerd wordt door duizenden schimmelsoorten. Vandaar dat je deze stof terugvindt in “magische”paddenstoelen en truffels.

LSD en LSA

Dit zijn stoffen met vergelijkbare effecten, waarbij LSD een heftiger hallucinogeen is dan LSA. Daarnaast wordt LSD in een laboratorium gemaakt en is LSA een natuurlijk middel wat bijvoorbeeld te vinden is in Hawaiian Baby Woodrose zaadjes.

Mescaline

Mescaline is met name te vinden in Mescaline cactussen, zoals in San Pedro en Peyote cactussen. Het gebruik van Mescaline is intens en het wordt hierbij altijd aangeraden om je te laten vergezellen door een zogenaamde tripsitter. Een nuchter persoon die jij vertrouwt en je goed door de trip kan begeleiden.

DMT

De afkorting DMT staat voor dimethyltryptamine en is een tripmiddel wat onder andere te vinden is in de traditionele Ayahuasca thee.

Wil je meer weten over psychedelica? Lees dan verder in het artikel: 10 vragen en antwoorden over psychedelische drugs.

Serotonine en dopamine

Alle psychedelische drugs hebben één ding gemeen: ze werken op de serotonine-receptoren in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het humeur en de perceptie van de werkelijkheid. Daarnaast beïnvloedt het je eetlust, seksuele drift en sociaal gedrag.

Verder is serotonine ook de regulator van het dopaminesysteem in ons lichaam. Dopamine staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Het zorgt voor een prettig gevoel wanneer je bijvoorbeeld een beloning krijgt of een knuffel van iemand waar je van houdt. Een behoorlijk belangrijk stofje dus, wat direct onze gedachten en daarmee ons gedrag beïnvloedt.

Een veel voorgeschreven medicijn tegen depressies is antidepressiva. Dit medicijn beïnvloedt ook de aanmaak van serotonine, maar op een hele andere manier dan psychedelica doet. Antidepressiva zorgt ervoor dat de afbraak van serotonine gestopt wordt. Daardoor blijft er meer van het stofje over in de hersenen.

Psychedelica activeert juist de serotoninereceptoren, waardoor er nieuwe verbindingen aangelegd kunnen worden in je brein. Ondanks dat de werking anders is, hebben zowel antidepressiva als psychedelica effect op dezelfde stoffen. Vandaar dat het niet verstandig is om beiden te combineren.

paddo's

Wat is een depressie?

Een depressie is een serieuze aandoening en heeft grote impact op het dagelijkse leven. Iemand met een depressie ervaart gedurende lange tijd een sombere stemming en verliest algemene interesse en plezier in de omgeving en mensen om zich heen.

Andere mogelijke kenmerken zijn vermoeidheid, een opgejaagd gevoel en slaapproblemen. Een depressie kan iedereen overkomen. De mate van depressiviteit verschilt per persoon, maar dat het een mentale gesteldheid is die niet fijn is voor de persoon zelf en zijn of haar omgeving is zeker.

Psychedelica als medicijn

Onderzoeken en studies tonen aan dat depressies veroorzaakt kunnen worden door een disbalans in de aanmaak van dopamine en serotonine. Hier zijn veel medicijnen voor ontwikkeld, zoals antidepressiva, kalmeringsmiddelen, angstremmers en antipsychotica. Een depressie is echter een zeer ingewikkelde stoornis en niet iedereen reageert op de medicijnen. Daarnaast kunnen de medicijnen heftige bijwerkingen hebben en bij het stoppen of minderen vervelende ontwenningsverschijnselen opwekken.

En dat is zorgwekkend, want hulp bij een depressie is noodzakelijk. Een alternatief? Psychedelische middelen onder professionele begeleiding. Momenteel lopen tal van studies die het effect van psychedelica onderzoeken met behulp van een onderzoeksgroep.

Overigens is psychedelica als medicijn tegen depressies niks nieuws. In de jaren vijftig en zestig werd psychedelica veelvuldig ingezet. Je kon zelfs onder begeleiding van een psychiater LSD nemen. In die tijd werd er nog heel anders naar psychedelica gekeken. Er heeft dus een verschuiving plaatsgevonden van een therapeutisch medicijn naar een verboden drug. Ongeveer twintig jaar geleden zijn de onderzoeken gelukkig weer opgepakt.

depressies en truffels

Psychedelica en depressies: hulp bij depressies

Psychedelica lijken vooral te werken voor het behandelen van aandoeningen die invloed hebben op de mentale gezondheid en uiteenlopende problemen veroorzaken. Een depressie is hier het schoolvoorbeeld van. Depressie kent namelijk vele vormen en maten en uit zich nooit in één specifiek symptoom.

Door de werkzame stoffen in psychedelica worden nieuwe verbindingen in het brein aangeroepen en geactiveerd (zoals onder andere de aanmaak van serotonine). Dit kan erg behulpzaam zijn voor mensen die vastzitten in bepaalde negatieve denkpatronen en zich daar geen uitweg uit weten.

Vorig jaar was er een nog een onderzoek naar de medicinale werking van Psilocybine (aanwezig in paddo’s en truffels) door de FDA, het Amerikaanse overheidsagentschap dat waakt over de kwaliteit van medicijnen. De FDA ziet potentieel in het psychedelische middel voor de behandeling van ernstige depressies.

Ook in Brazilië vond een onderzoek plaats met de traditionele Ayahuasca thee. Een trip op Ayahuasca is erg intens en het wordt streng aangeraden om dit alleen in gezelschap van een ervaren tripsitter (professioneel, nuchter persoon) te doen. Het experiment vond plaats in een professionele setting en met mensen die resistent zijn tegen antidepressiva. Een week later was de gemoedstoestand van deze mensen sterk verbeterd: van ernstig tot mild.

Conclusie

Dat het gebruik van psychedelica een alternatieve uitweg kan bieden in de behandeling van depressies en verslavingen hebben talloze studies door de tijd heen bewezen. Echter hebben alle psychedelische middelen net een ander effect op het brein. Daarom is het onmogelijk om te zeggen dat een bepaalde psychedelica definitief hulp biedt bij het bestrijden van een depressie. Het verschilt per persoon en per situatie. Lees je dus goed in over de verschillende soorten psychedelica en laat je altijd informeren en begeleiden door een ervaren therapeut.