Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS AYAHUASCA?

WAT IS AYAHUASCA?

Ayahuasca is een van de meest bekende kruidenmengsels afkomstig uit de Amazone. De effecten zijn zeer krachtig en het gebruik gaat tot wel eeuwen terug. Vanwege de soms leven veranderende effecten is het zeker niet geschikt voor een relaxt avondje met vrienden. In dit artikel leggen we je graag uit wat Ayahuasca is, wat de effecten zijn en hoe het kruidenmengsel met een heilige status gebruikt wordt.

Ayahuasca is een zeer krachtige thee

Ayahuasca bestaat uit twee ingrediënten afkomstig uit het regenwoud in de Amazone: de Banisteriopsis Caapi liaan en de bladeren van de Psychotria Viridis plant. Van beiden wordt een brouwsel gemaakt wat urenlang moet koken. Uiteindelijk ontstaat een bruinrode, dikke substantie wat gedronken wordt als thee en bekend staat als Ayahuasca!

De werkzame stoffen

De werkzame stoffen zijn DMT (dimethyltryptamine), Harmine en Harmaline. DMT is het sterkste psychoactieve middel wat tot nu toe op de aarde gevonden is en kan zacht uitgedrukt de waarneming sterk beïnvloeden. De effecten zijn zeer krachtig en vergelijkbaar met LSD, paddo’s En andere psychoactieve stoffen. Harmine en harmaline zijn MAO-remmers, wat de effecten van de DMT versterken en verlengen.

Het enzym MonoAmino-Oxidase is namelijk verantwoordelijk voor het afbreken van de belangrijke neurotransmitters serotonine en dopamine. Deze neurotransmitters hebben direct invloed op onze gedachten en daarmee ons gedrag. Een MAO-remmer zorgt ervoor dat dit proces van afbraak sterk vertraagd wordt en de door de DMT gestimuleerde neurotransmitters langere tijd werkzaam blijven. Een zeer krachtige combinatie dus!

SHAMAN AYAHUASCA

Effecten van Ayahuasca

De smaak van het hallucinogene drankje is erg bitter en de fysieke bijverschijnselen zijn niet altijd een pretje. Een bijnaam van Ayahuasca is ‘la purga’, wat in het Spaans ‘zuivering’ betekent. Deze naam slaat op de zuiverende werking voor zowel lichaam als geest. De exacte uitwerking van Ayahuasca thee is per persoon verschillend, maar gebruikers geven de onderstaande effecten aan.

Lichamelijke effecten:

 • Diarree
 • Overgeven
 • Verhoogde bloeddruk en hartslag
 • Zweten

Geestelijke effecten:

 • Hallucinaties
 • Buitenlichamelijke ervaringen
 • Euforie
 • Visioenen
 • Spirituele openbaringen
 • Verwerken van lang weggestopte trauma’s
 • Paranoia en paniek

AYAHUASCA

De lichamelijke bijwerkingen worden als zeer normaal gezien en zijn onderdeel van het zuiveringsritueel. Prettig is het alleen niet per se. De geestelijke effecten die je kunt bereiken door het drinken van Ayahuascca zijn op z’n zachts gezegd indrukwekkend en overweldigend te noemen. Visuele hallucinaties zijn zeer waarschijnlijk, waarbij je het gevoel kan hebben op hoge snelheid door eindeloze tunnels van geometrische patronen te reizen. De trip kan zich verder ontwikkelen in het ervaren van visioenen, mystieke of spirituele openbaringen en het beleven van ervaringen uit je hedendaagse of vorige levens.

Tijdens het gebruik van Ayahuasca is het mogelijk dat er nieuwe verbindingen ontstaan in het brein, wat name voor mensen met een heftige depressie als uitweg kan dienen. Dit is geen bewezen theorie, maar het effect van psychedelica bij depressies wordt veelvuldig onderzocht en heeft ook positieve resultaten naar voren gebracht. Afhankelijk van de dosis duurt een Ayahuasca trip tussen de 4 en 8 uur.

Ayahuasca ceremonies

Vanwege de sterke lichamelijke en geestelijke effecten van Ayahuasca wordt het gebruik in de vorm van ceremonies gedaan onder de professionele begeleiding van ervaren sjamanen. Dit is een opgeleid, nuchter persoon die jou door de ongemakken van de trip begeleid en je vervolgens bij de hand neemt tijdens een wellicht levens veranderde, spirituele reis.

Vanuit traditie moeten de sjamanen een lange opleiding volgen voordat ze een Ayahuasca reis mogen begeleiden. Dit omdat er een hoge verantwoordelijkheid bij komt kijken. Tijdens groepsceremonies komt veel naar boven, euforische staten, maar ook onverwerkt trauma kan zich in alle heftigheid tonen. Het is de taak van de sjamaan om op zulke momenten zeer deskundige begeleiding te bieden.

SJAMAAN

Is Ayahuasca legaal?

In oktober 2019 oordeelde de Hoge Raad dat het gebruik van Ayahuasca in Nederland officieel verboden is. Dat betekent dat je het niet mag bezitten, verspreiden of produceren. Hier is langere tijd twijfel over geweest, omdat het gebruik van de hallucinogene thee in uitzonderlijke gevallen onder de vrijheid van religie valt. Het schenken van Ayahuasca is lange tijd een groot onderdeel geweest van religieuze ceremonies.

De populariteit van Ayahuasca steeg echter enorm en er ontstond een wildgroei aan Ayahuasca-centra. Vaak met niet goed opgeleide begeleiders, waardoor het gebruik zeer gevaarlijk werd voor zowel de geestelijke als de fysieke gezondheid van de deelnemers. Het verbod is daarom ook ingevoerd onder het mom van bescherming bieden voor de Nederlandse bevolking. Veel Ayahuasca-centra zijn na het verbod overgestapt op Psilohuasca, dit is een combinatie van Psilocybine (het psychoactieve stofje in paddo’s en truffels) en MAO-remmers. Met vergelijkbare effecten én risico’s als Ayahuasca.