Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS EEN OUT-OF-BODY ERVARING?

WAT IS EEN OUT-OF-BODY ERVARING?

Eigenlijk zegt de naam het al, een out-of-body experience (afgekort OBE) is een ervaring waarbij lichaam en geest los van elkaar komen. Een fascinerend en bevreemdend verschijnsel wat uiteenlopende emoties kan oproepen. Van beangstigend tot bevrijdend en verhelderend. Een OBE kan spontaan voorkomen of zogenaamd geïnduceerd worden. In dit artikel leggen we je uit wat een OBE is, hoe het ontstaat en wat de relatie is met psychedelica, zoals Ayahuasca, DMT en LSD.

Hoe voelt een OBE?

Een Out-Of-Body experience voelt voor iedereen anders. Het is daarom lastig om exact te omschrijven wat het inhoudt. Het kan voelen alsof je lichaam anders is dan het in feite is. Bijvoorbeeld wanneer iemand op zijn rug ligt en naar zijn voeten kijkt, deze lijken extreem ver weg of juist super dichtbij. Bij deze ervaring voelen je lichaam en geest nog wel verbondenheid, het is alleen anders.

De ervaring van letterlijk voelen hoe je geest je lichaam verlaat en alleen nog verbonden is door middel van een dun, zilveren draadje is waar de naam OBE vandaan komt. Van bovenaf observeert iemand zijn eigen lichaam, de omgeving en zelfs het universum waar hij onderdeel van is. Dit klinkt als een beangstigende ervaring, maar wordt juist omschreven als vredig. Een soort bevestiging dat we allemaal onderdeel zijn van een groter geheel en slechts bestaan uit liefde en potentie.

out of body ervaring

Hoewel de exacte ervaring lastig te omschrijven is, omvat een OBE doorgaans de volgende verschijnselen:

  • Het gevoel dat je buiten je lichaam zweeft of treedt
  • Terwijl je van bovenaf naar beneden kijkt
  • Een wezenlijk gevoel van realiteit, wat op dat moment gebeurt is echt

Dat het een fenomeen is wat in hogere sferen plaats vindt, is zeker. Daarom dat het vaak gerelateerd wordt aan spiritualiteit. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, een OBE kan ook spontaan ontstaan.

Spontaan of geïnduceerd

Een geïnduceerde OBE wordt doelbewust door de persoon opgeroepen. Een spontane OBE ontstaat onverwacht en daarmee spontaan.

Geïnduceerde OBE

Een geïnduceerde OBE wordt door de persoon zelf opzettelijk opgeroepen. Dit kan bijvoorbeeld door mediteren, ademhalingsoefeningen, zelfhypnose of het gebruik van psychedelische middelen zoals Ayahuasca, DMT en LSD.

mediteren

Spontane OBE

Over het algemeen zorgt je brein ervoor dat je letterlijk “down-to-earth” blijft. Met beide benen op de grond, waarbij je druk bent met het leven van je dagelijkse leven. Een heftige gebeurtenis of simpelweg een andere staat van zijn, zoals slaap kan dit doen veranderen. Een spontane OBE kan ontstaan tijdens:

Slaap
Heb je weleens het gevoel gehad dat je viel, terwijl je gewoon veilig in je bed lag? Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende en daarmee bekende OBE. Dit gebeurt vaak vlak voordat je echt in slaap valt en is soms te relateren aan periodes van stress of angstgevoelens voor een toekomstige gebeurtenis. De OBE zelf is kort, je schrikt wakker.

Zware fysieke inspanning
Wanneer je lichaam een zeer zware fysieke inspanning levert, zoals een marathon of een dreigende situatie, kan het voelen alsof je geest buiten je lichaam treedt of is getreden. Je benen bewegen automatisch of alles gaat juist in slow-motion.

Aandoening
Een OBE wordt ook wel ervaren door mensen met een zware aandoening in het brein, zoals migraine of epilepsie. Waarbij omgevingsfactoren zoals licht en geluid zo intens zijn dat deze niet te verdragen zijn. Bij een epileptische aanval is het zelfs mogelijk dat iemand zichzelf aanschouwt terwijl hij of zij op de grond ligt.

Bijna-dood-ervaring
Dit is de heftigste spontane OBE en de ervaringen zijn zeer uiteenlopend. Van het bekende voorbeeld van het zien van een lichte tunnel tot het van bovenaf aanschouwen van een operatie.

OBE en psychedelica

Dat psychedelische middelen hallucinaties en visioenen kunnen oproepen is een bekend fenomeen. Een OBE is echter een minder bekend verschijnsel van het gebruik en komt ook minder voor. Wanneer een ervaring als een echte OBE bestempeld kan worden is ietwat onduidelijk. Gebruikers van het sterke brouwsel Ayahuasca hebben bijvoorbeeld omschreven dat ze konden vliegen en de wereld zagen door de ogen van een adelaar. Op dat moment zijn lichaam en geest gescheiden en is de geest zelfs aanwezig in een ander wezen.

ayahuasca
(Heilige Geometrie)

De actieve alkaloïde in Ayahuasca is DMT, wat ook wel bekend staat als de spirituele molecule. Niet alleen DMT, maar ook het psychoactieve stofje Mescaline (afkomstig uit mescaline cactussen) staat bekend om het laten ontstaan van verrijkende spirituele gebeurtenissen, waar een OBE onderdeel van kan zijn. Dit zijn heftige en wellicht uitzonderlijke voorbeelden. Het is niet voor niks dat de sterke psychoactieve stoffen mescaline en DMT met name gebruikt worden tijdens heilige rituelen en onder begeleiding van ervaren sjamanen.

Tijdens het gebruik van psychedelische middelen spreken gebruikers veelal over het zien van geometrische tunnels, sterke visuele patronen en het ontstaan van onbeheersbare emoties. Dit zijn niet per se OBE-experiences te noemen, maar gaan wel buiten de controle van het bewuste brein om. In die zin zijn ook dan lichaam en geest kort van elkaar gescheiden. De intensiteit van een Out-Of-Body experience kan sterk verschillen en wel of niet levens veranderend zijn. Met zekerheid is te zeggen dat het een zeer interessant fenomeen is wat niet alleen in de spirituele kringen verschijnt, maar ook spontaan kan ontstaan.