Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

SPIRITUEEL ONTWAKEN MET DE PEYOTE BEDEVAART VAN DE HUICHOL INDIANEN

SPIRITUEEL ONTWAKEN MET DE PEYOTE BEDEVAART VAN DE HUICHOL INDIANEN

De Huichol indianen leven in de Mexicaanse staat Jalisco en zijn met name bekend vanwege de Peyote rituelen en ceremonies. Ze leven in ruige, lastig te bereiken plekken en zijn daardoor nog nauwelijks beïnvloedt door de Westerse wereld. Eeuwenoude gebruiken en tradities zijn hedendaags nog steeds onderdeel van het leven van de Huichol indianen. In dit artikel leggen we je graag uit wie de Huichol indianen zijn en wat voor rol de mescaline cactus Peyote speelt in hun leven.

Wie zijn de Huichol indianen?

De Huichol indianen spreken de taal Wixarica en worden ook wel Wixaritari genoemd, wat in hun taal “de mensen” betekent. De Westerse wereld en diens opvattingen en geloven hebben tot de dag van vandaag nooit veel vat gekregen op de Huichol indianen. Het geloof van deze eeuwenoude bevolkingsgroep is zeer oud en bevat goden die bestaan uit gepersonaliseerde natuurverschijnselen. Ze verdienen de kost door te werken op plantages aan de kust van Mexico en door kunstvoorwerpen te verkopen. Ondanks dat raakt de Westerse wereld ze nauwelijks.

Wil je meer weten over de Huichol people of Mexico? Bekijk dan dit YouTube filmpje:

https://youtu.be/7Bb_YC8pmCI

 

De mescaline cactus Peyote

De meeste fascinerende en daardoor ook de meest bekende traditie van de Huichol indianen is die van de Peyote cactus. Dit is een magische cactus zonder doorns die de sterke psychoactieve stof Mescaline bevat. De kleine cactus komt voor in Mexico en het zuiden van Noord-Amerika. Net als andere cactussen slaat de Peyote water op in de stam. Vanwege de extreem hete omgeving, heeft de stam een bolle vorm. Dit is zeer effectief voor het opslaan van het kleine beetje water wat de cactus kan verkrijgen. De bolvormige cactus is makkelijk te herkennen door het kleine formaat, de roze bloemetjes en de zijdeachtige binnenkant.

Peyote bedevaart

Ondanks dat de Peyote cactus een zeer belangrijke rol speelt in het leven van de Huichol indianen, groeit deze kleine cactus niet in de buurt van de plek waar ze leven. De grond en het klimaat van Jalisco is niet geschikt voor de groei van de cactus. Vandaar dat de Huichols ieder jaar op Peyote bedevaart gaan naar de woestijn van San Luis Potosi. Deze woestijn ligt op 500 kilometer afstand. Vroeger deden de Huichols dit te voet. Tegenwoordig lopen ze het eerste gedeelte en vervolgen hun weg daarna met een bus of vrachtwagen. Onderweg stoppen ze op heilige plekken om offers te brengen.



Gebruiken tijdens de bedevaart

De pelgrimage bestaat enkel uit mannelijke Huichols die zich de gehele tocht niet mogen wassen. Ook moeten ze hun vleselijke zonden opbiechten en vervolgens verbranden in het vuur. Daarnaast mogen ze geen zout gebruiken en slechts een klein beetje eten en drinken. Het is eigenlijk een soort vastenperiode. Ook de thuisgebleven vrouwen houden zich in die periode aan deze gebruiken. Eenmaal ter plaatse moeten ze met een hongerige maag op zoek naar de magische mescaline cactussen. De plant is groen/blauw tot groen/grijs, maar heeft de kleur van aarde vanwege het continue opwaaien van woestijnzand. Vanwege deze goede camouflage is het vinden van een Peyote nog best een opgave.

Peyote verzamelen

Wanneer een pelgrim zijn eerste Peyote vindt eet hij deze vaak direct vers op. Daarna gaat hij weer verder met zijn zoektocht. Dit om in trance te raken en in contact te komen met de goden. De zeer bittere smaak maakt het vers nuttigen niet per se een pretje. Ondanks de hogere staten lukt het de pelgrims doorgaans om in twee dagen 15 kilo aan Peyote te verzamelen. Van iedere mannelijke Huichol indiaan wordt verwacht dat ze minstens één keer in hun leven meegaan op de bedevaart.

Het consumeren en de effecten

Het deel van de Peyote oogst wat niet tijdens de bedevaart wordt opgegeten, nemen de pelgrims mee naar huis. Bij terugkomst van de pelgrims is het feest! Het feest duurt ongeveer drie dagen en in deze tijd mag iedereen van de cactus eten, ook kinderen. Bij een lage dosering treden met name sterke visuals op en verdwijnen honger en dorst gevoelens. Bij een hogere dosis van de mescaline cactus ga je op een ware spirituele reis. Je wordt voorzien van levensechte hallucinaties en visioenen.

Het innemen van de Peyote cactus is gericht op spirituele zelfontplooiing en kan fascinerende, inspirerende maar ook confronterende inzichten met zich meebrengen. Daarnaast is het zeer normaal dat de bitter smakende cactus lichamelijke ongemakken als braken en diarree veroorzaakt. Dit is volkomen normaal en wordt gezien als belangrijk onderdeel van het zuiveringsritueel.


(Huichol Kunst)

Peyote als medicijn

De restanten van de Peyote worden bewaard en ingenomen tijdens ceremonieën voor het zaai- en oogstseizoen en de hertenjacht. Ook offeren de Huichols een deel op aan de goden omwille van een goede oogst. Als laatste wordt de Peyote in verschillende vormen gebruikt door medicijnmannen om verscheidene kwalen te bestrijden, zoals slangen- en schorpioenbeten, infecties, reuma en geestesziekten. De magische cactus heeft namelijk een sterk antibacteriële werking en kan zelfs bacteriën doden die resistent zijn tegen penicillines.

Het gebruik van de magische cactus gaat tot eeuwen terug en wordt hedendaags nog steeds veelvuldig gebruikt in rituelen en ceremonieën. In onze smartshop kan je deze kleine, maar krachtige cactus in zijn geheel kopen of zelf kweken met Peyote zaden. Let wel op, het gebruik van de cactus met de krachtige stof mescaline is niet geschikt voor een relaxt avondje met vrienden. Vanwege de intense effecten wordt sterk aangeraden om het gebruik te zien als een zuiveringsritueel voor lichaam en geest. Het optreden van sterke lichamelijke en geestelijke effecten kan fascinerend, maar ook confronterend zijn. Laat je daarom altijd vergezellen door een tripsitter, een nuchter en ervaren persoon die jij volledig vertrouwd!