Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HET GROOTSTE LEVENDE ORGANISME OP AARDE: DE HONINGZWAM

HET GROOTSTE LEVENDE ORGANISME OP AARDE: DE HONINGZWAM

Het grootste levende organisme op aarde, wat zou het kunnen zijn? Het antwoord zal je hoogstwaarschijnlijk verbazen. We hebben het hier niet over de 30 meter lange blauwe vinvis, maar over een schimmel. Ja, je leest het goed, een schimmel. Om precies te zijn gaat het om de zogenaamde Honingzwam waarvan het mycelium zo groot is als 1665 voetbalvelden! Het mag er dan wel niet zo spectaculair uitzien als de blauwe vinvis, maar bijzonder is deze grootste levende organisme op aarde zeker. De Honingzwam is geen psychedelische paddenstoel.

Wat is mycelium?

‘S werelds grootste levende organisme bestaat uit een mycelium van een gebied wat zo’n 965 hectare beslaat. Een mycelium is een netwerk van schimmeldraden, ook wel hyfen genoemd. Deze draden groeien vaak onder de grond, maar kunnen ook groeien in bijvoorbeeld een rotte boomstam. Eén enkele mycelia kan uitgroeien tot een mycelium en een gebied van maar liefst duizenden hectares in beslag nemen.

Uit het mycelium groeien boven de grond vruchtlichamen, zoals paddenstoelen. Het mycelium kun je zien als de wortels van de plant en de paddenstoel als de vrucht. Het mycelium van een schimmel kan enorm groot worden. De grootste schimmel ter wereld is de Armillaria, ook wel beter bekend als de Honingschimmel of Honingzwam.

Meer weten over wat een mycelium precies is en wat voor functie het heeft? In een ander artikel vertellen we je alles over het mycelium netwerk.

mycelium

Grootste levende organisme op aarde

Het grootste levende organisme op aarde is 965 hectare groot en weegt een slordige 544 ton. We hebben het hier over de Armillaria, oftewel de Honingzwam. Het mycelium van de zwam heeft de grootste oppervlakte ter wereld onder de levende organismen. De schimmel leeft onder de Blue Mountains in Oregon (Verenigde Staten). De schimmel neemt ongeveer een oppervlak van 10 vierkante kilometer in. Daarmee is het de grootste levende organisme ter wereld!

Ontdekking van de Honingschimmel

In 1992 ontdekten de onderzoekers de enorme omvang van de Armillaria voor het eerst. Er werden twee enorme exemplaren ontdekt: één die leeft in Michigan van 1500 jaar oud, en één die leeft in Washington en is 600 hectare groot. De onderzoekers konden hun ogen niet geloven toen ze in 1998 in het bos van Oregon een schimmel vonden die nóg vele malen groter was.

De ontdekking van de grootste schimmel ter wereld was een iets minder leuk verhaal. In het bos van Oregon stierven destijds zoveel bomen dat er een onderzoek werd uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen. Wat bleek? De bomen waren bijna allemaal geïnfecteerd met de Honingschimmel. Uit het onderzoek bleek ook dat de schimmel een gebied van bijna 10 vierkante kilometer besloeg en tussen de 2400 tot 8650 jaar oud is.

Discussie

De ontdekking van de grootste Honingzwam ter wereld deed echter wel wat discussie doen opwaaien. Want wanneer mag iets één individueel organisme genoemd worden? Hier was nog geen duidelijk antwoord op. Uiteindelijk werd één individueel organisme gezien als een groep met genetisch identieke cellen die met elkaar communiceren en een gemeenschappelijk doel hebben. De Honingzwam in Oregon voldeed aan deze eisen en werd het grootste levende organisme op aarde!

honingzwam

Nachtmerrie van de tuinier

De Honingschimmel wordt ook wel de ‘nachtmerrie van tuiners’ genoemd. Alhoewel er schimmels zijn die goedaardiger zijn dan anderen, doden de meeste Honingschimmels allerlei bomen. Ze laten in bossen soms letterlijk een spoor van vernieling achter. De schimmels koloniseren de planten of bomen eerst en zodra de schimmel de plant heeft gekoloniseerd, valt het de wortels aan. Vervolgens sterven de wortels en gaan ze rotten. 

Om deze aangetaste planten of bomen zie je de paddenstoel van de Armillaria-schimmel groeien. De Honingschimmel kan middels deze paddenstoelen zijn sporen verspreiden. Deze paddenstoelen zijn geelbruin en groeien vaak in groepjes boven de grond. De naam Honingzwam of Honingpaddenstoel danken ze dan ook aan hun kleur. Ondergronds bestaat het organisme uit een netwerk van schimmeldraden die nieuwe voedselbronnen opsporen. Tezamen vormen ze het mycelium dat een enorme omvang kan hebben, zoals de schimmel in Oregon. Een schimmel dat aan de ene kant heel bijzonder is vanwege de grote van zijn mycelium, maar wat een nachtmerrie is voor sommige planten en bomen. Het is binnen de psychedelische paddo mycelium waar de magische psilocybine truffel groeit.