Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT IS HET MYCELIUM NETWERK EN HOE GROEIT HET?

WAT IS HET MYCELIUM NETWERK EN HOE GROEIT HET?

De wereld van de paddo’s is een tikje mysterieus, maar altijd boeiend. Dat komt niet alleen door de invloed die ze op je kunnen hebben, maar ook door hun groeiwijze. Zeker als je magic mushrooms wilt kweken, is het handig om daar wat meer over te weten. Bij de paddokweek kom je vaak het woord mycelium tegen. Dat is het netwerk van schimmeldraden waaruit de paddo’s voortkomen. Je leest daar in deze blog meer over.

Wat is het mycelium netwerk en hoe groeit het?

Wie zelf paddo’s wil kweken, krijgt ook te maken met het mycelium. In de kweekbak vind je een voedingsbodem en daar zit het mycelium in. Dit is het netwerk van schimmeldraden (ook wel hyfen genoemd) van de bewuste paddo die je wilt kweken. Dit kan ontstaan uit een enkele spore. In de vrije natuur kunnen mycelia zich onder de grond vormen of in een voedingsbodem zoals een rotte boomstam. Het mycelium zal zich normaal gesproken steeds verder verspreiden via lange draden. Uit het mycelium groeien boven de grond de vruchtlichamen. Dat zijn de paddenstoelen (of in jouw kweekset de magic mushroom, zoals bijvoorbeeld Golden Teacher of Mexican paddo). Om het eenvoudig voor je te kunnen zien, kun je het mycelium zien als de wortels van een plant en de paddenstoel is dan de vrucht.

mycelium

Wat is de taak van het mycelium?

Via het mycelium plant de schimmel zich voort op een aseksuele manier. Ook zorgt het voor de opname van voedingsstoffen, zodat de schimmel verder kan groeien. Schimmels breken organisch materiaal af, waarna deze kleine deeltjes weer in de bodem terechtkomen. Het mycelium werkt ook samen met allerlei planten en bomen, in een symbiose. Het filtert de bodem, waardoor schimmels deze helpen gezond te houden. Schimmels zijn zelf ook weer een bron van voedsel voor insecten en ongewervelde dieren. Schimmels hebben daardoor een heel belangrijke functie in de natuur.

Ook in je kweekset thuis zal het mycelium uit de voedingsbodem (het substraat) voedingsstoffen opnemen. Daardoor kunnen je paddo’s gaan groeien. Wist je dat schimmels enorm groot kunnen worden? In Oregon in de Verenigde Staten bevindt zich een bijzonder grote schimmel. Deze groeit onder de Blue Mountains. Zijn mycelium neemt een oppervlak van 10 vierkante kilometer in beslag. Dit is daardoor het grootste organisme op aarde!

Groei van het mycelium

Er hoeft maar een spoor in de bodem te vallen en vandaar uit kan het mycelium groeien. Het vormt draadjes die steeds meer vertakken. Opvallend is dat het vanuit een middelpunt groeit. Als het voedsel in het midden op is, zal het mycelium daar verdwijnen, waardoor de paddenstoelen in een cirkel komen te staan. Dat is de bekende heksenkring.

besmette growkit

Hoe herken je een besmetting met schimmels of bacteriën op je paddo growkit?

Misschien vraag je je nu af wat het verschil is tussen het mycelium en schimmel. Wat je niet wilt hebben is schimmel die je kweekset kan besmetten. Je kunt een besmetting met schimmel (of bacteriën) herkennen aan:

  • Verkleuring: Grijze, zwarte, witte of groene vlekken zijn slecht nieuws. Blauwe vlekjes kunnen meerdere oorzaken hebben.
  • Vreemde geuren
  • Het mycelium wordt glad en sponsachtig

Als je last van een besmetting hebt in het mycelium, kan dat je paddokweek flink verpesten. Daarom is het ook belangrijk dit te voorkomen, door hygiënisch te werk te gaan. Zoals je eerder kon lezen, kan een schimmel zich al vormen uit een enkele spore. Probeer daarom de omgeving en je gereedschap goed te steriliseren voor je aan het werk gaat met je kweekset. Zorg ook dat je zelf schoon bent, door even een douche te nemen. Draag handschoenen, schone kleding en eventueel zou je zelfs een mondkapje kunnen dragen.