Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE MAAK JE EEN PADDO SPORENSPUIT?

HOE MAAK JE EEN PADDO SPORENSPUIT?

Het kweken van je eigen psilocybine paddo’s is geen lastige, maar wel een hele secure klus. Is het je gelukt om succesvol je eigen paddo’s te kweken? Dan is het mogelijk om een nieuwe oogst te realiseren door middel van de sporen van je paddo’s. Om het proces van ontkiemen te ondersteunen wordt het aangeraden om het substraat te injecteren met een sporenspuit. In dit artikel leggen we je graag uit wat sporen zijn, wat een sporenspuit is en hoe je deze zelf kunt maken voor een succesvolle paddo oogst!

Wat zijn paddo sporen?

De magische paddenstoel behoort tot de familie van schimmels. Een schimmel groeit en plant zich voort met behulp van sporen. Deze sporen zijn zeer klein van formaat en, afhankelijk van de soort, bevinden ze zich aan de onderkant van de champignonhoed, in de kieuwen, tanden of poriën. Een gezonde paddenstoel bezit een enorme populatie aan sporen.

Vanwege de grote aantallen lijkt het succes op het ontkiemen van nieuwe paddenstoelen groot. Schimmels zijn echter extreem gevoelig voor concurrentie. Een besmet substraat (de vruchtbare omgeving waarin je paddo’s groeien) kan je hele oogst doen mislukken. Het is daarom zeer belangrijk dat je hygiënisch werkt. Daarnaast zijn optimale externe factoren, zoals een lichte, maar zoveel mogelijk luchtdichte omgeving van zeer groot belang.

Waarom een sporenspuit?

Het zelf kweken van paddo’s is zeer gemakkelijk met behulp van een kweekset. Dit is een kant-en-klaar bevrucht substraat. Heb je besloten om geen gebruik te maken van een kweekset? Dan is een sporenspuit eigenlijk onmisbaar! De sporenspuitmethode is een populaire ontkiemtechniek bij het kweken van paddo’s. Zoals eerder in dit blog is genoemd, is het belangrijk dat je super hygiënisch werkt – ook bij de sporenspuitmethode.

Ga dus secuur te werk om zo de kans op ‘besmettingen’ laag te houden. Hieronder zal er in stappen worden uitgelegd hoe je zo’n sporenspuit op de juiste manier maakt.

sporenspuit

Zelf je sporenspuit maken

Je zou deze blog waarschijnlijk niet lezen als je niet geïnteresseerd was in het maken van je eigen sporenspuit, dus let’s go!

Jouw benodigdheden voor jouw eigen sporenspuit:

  • De sporenprint
  • Scalpel
  • Pincet
  • Een steriele spuit (10-20ml)
  • Steriel water
  • Een borrelglas of klein schaaltje
  • Snelkookpan
  • Gasfornuis of –brander
  • Een stevig hersluitbaar zakje

Daarnaast wordt het ook sterk aangeraden om handschoenen en een masker te gebruiken. Dus zet deze ook maar gelijk op het boodschappenlijstje?

Stap 1

We gaan eerst jouw borrelglas of schaaltje steriliseren. Om dit te doen, plaats je alles in de snelkookpan en verwarm je het tot je de 15psi hebt bereikt. Is de druk hoog genoeg?

Verlaag de temperatuur en kook alles nog ongeveer +/- 30 minuten. Na deze 30 minuten kun je eventueel ook je hergebruikte spuiten toevoegen om ze te steriliseren.

Stap 2

Haal na 30 minuten de snelkookpan van de hittebron en laat het water tot

kamertemperatuur afkoelen. Let op: dit is ontzettend belangrijk. Te warm water kan sporen namelijk doden, en dit zou zonde zijn. Laat het afkoelen bijvoorbeeld een nachtje duren, zo weet je zeker dat het goed afgekoeld is. Houd hierbij wel de deksel op de pan, zo is de kans op besmetting kleiner.

Stap 3

Je bent ready to go! De sporenspuit kan nu gemaakt worden. Je kan nu je pincet en scalpel steriliseren. Houd dit boven een vlam tot het goed heet is.

Stap 4

Haal het borrelglas of schaaltje met water uit de snelkookpan, doe dit heel secuur.

Stap 5

Pak je pincet en haal je sporenprint erbij. Houd het boven het borrelglas of schaaltje.

Stap 6

Schraap de sporen voorzichtig in het water met je scalpel.

Stap 7

Begin gelijk met het vullen van de spuiten. Plaats het puntje van je eerste spuit in het water en vul deze. Ons advies: leg de spuit een aantal keren in het borrelglas, dit zorgt er namelijk voor dat de sporen goed in het water verdeeld worden.

Stap 8

Yes! Je spuiten zijn gevuld. Nu moet je ze 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur bewaren. Dit helpt de sporen volledig te hydrateren, hierdoor krijg je beter resultaat.

Stap 9

Pak de (luchtdichte) hersluitbare zakjes erbij. Hier kun je de sporenspuiten maximaal 12 maanden in bewaren. Zorg er wel even voor dat je het zakje in de koelkast bewaard, zo blijft de kwaliteit optimaal!


paddosporen

Het effectiefst: een kant-en-klare-sporenspuit

Vind je het toch te veel moeite? Ga dan voor de kant-en-klare sporenspuiten. We verkopen dit van het merk Mondo.

Een Mondo Sporenspuit bevat miljoenen paddosporen en is van topkwaliteit. Met een psilocybe paddo sporenspuit van Mondo, kun je ontzettend veel substraten inenten. Het is wel erg belangrijk dat je weet wat je doet. Een substraat aanmaken met de juiste verhouding is niet zo makkelijk. Heb je hier geen verstand van kies dan voor een growkit. Mondo sporenspuiten worden vaak gebruikt door mycologen en ervaren paddokwekers. We verkopen deze sporenspuit alleen voor wetenschappelijk onderzoek en voor privégebruik paddo's. Eenmaal de Mondo psilocybine paddo's te hebben geoogst en gedroogd kun je deze makkelijk één tot twee jaar bewaren.

Good luck!