Ben je 18 jaar of ouder?

Wij gebruiken cookies om de website persoonlijker te maken en om uw internetgedrag
op deze website te monitoren. Uw gegevens worden niet verkocht of voor andere doeleinden
gebruikt. Indien u ouder bent dan 18 en besluit om de website te bezoeken dan gaat u akkoord
met het gebruik van de cookies zoals hierboven is omschreven.

U dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken. Bevestig dit hieronder.

JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE WERK JE STERIEL BIJ HET PADDO’S KWEKEN?

HOE WERK JE STERIEL BIJ HET PADDO’S KWEKEN?

Paddo’s kweken met een growkit is echt heel eenvoudig en ook nog eens leuk om te doen. Maar het is mogelijk dat er eens iets mis gaat, als je kit besmet raakt met bacteriën of schimmels. Het is dan ook belangrijk altijd hygiënisch te werken. Dat geldt vooral als je zelf een sporenprint wilt maken. Wanneer je thuis aan de slag gaat met paddo’s kweken is het handig om de basisbeginselen van steriel werken onder de knie te hebben. In deze blog lees je hier alles over.

Waarom steriel werken bij het kweken van paddo’s?

Alles wat je zelf maakt is lekkerder, dat is een feit. Worteltjes uit eigen tuin, een zelfgemaakte taart, vers gebakken brood uit de oven, dit smaakt allemaal tien keer zo lekker als dezelfde producten uit de supermarkt. De worteltjes smaken puur en zoet, de taart is precies zoals jij die lekker vindt en het brood heeft een rijke volle smaak.

Zelf magic mushrooms kweken geeft net zoveel voldoening als je eigen groentetuintje onderhouden. Daarnaast hebben paddo’s van nature al een magische uitstraling, waardoor het een unieke ervaring is om te zien hoe ze opkomen uit het mycelium. En je weet hoeveel je straks van je zelf gekweekte paddo’s zult genieten. Alleen, voor het zover is, zul je wel met zorg moeten omgaan met je kweekset. Dat is de reden dat je wat meer zou moeten weten over steriel werken als je paddo’s wilt kweken.

Steriel werken is van belang om verontreiniging van het substraat te voorkomen of in ieder geval te beperken. Dat is nodig omdat paddo’s en het mycelium zeer kwetsbaar zijn voor besmetting met micro-organismen. Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen steriliseren en ontsmetten. Bij ontsmetting verwijder je het merendeel van de microben van oppervlakken. Ga je steriliseren, dan zorg je dat je ze allemaal verwijdert.

Waarom is dit nu zo belangrijk? Je paddo’s groeien op een substraat, een medium dat rijk is aan voedingsstoffen. Dit bevat alles dat het mycelium nodig heeft om te groeien. Maar andere schimmels en bacteriën zien dit ook als een lekker maaltje en kunnen, als je niet voorzichtig bent, zich hier ook op voortplanten. Gezien het feit dat paddo’s schimmels zijn, zijn deze ongewenste microben dus concurrentie. Ze kunnen je paddo kweek dan ook zeker in gevaar brengen. Ook als je met sporenprints aan de slag gaat, zijn microben een bedreiging.

Het onzichtbare gevaar van microben

Je ziet ze niet, hoort ze niet en ruikt ze niet en toch zijn ze overal aanwezig. Het is een bekende uitspraak als we het over bacteriën en schimmels hebben. Deze zijn altijd en overal aanwezig, zowel op jou als in je omgeving, in de lucht en op je huid. Wil je genieten van een succesvolle paddo kweek, dan zul je hier rekening mee moeten houden. Slechts een enkele spore die op je growkit of je sporenprint terecht komt, kan een infectie met een vreemde schimmel veroorzaken.

Gelukkig zorgt het gebruik van een kweekset ervoor dat de kans op een besmetting heel klein is. Een dergelijke growkit is makkelijk in gebruik en al volledig compleet. Je hoeft zelf het substraat niet aan te raken, het enige dat je hoeft te doen is water toevoegen. In de beschermende kweekset kunnen de paddo’s veilig groeien. Als je hier voorzichtig mee omgaat en de gebruiksaanwijzing opvolgt, kan er niet veel mis gaan. Ondanks dat is het handig om de beginselen van steriel werken te kennen. Dat is zeker zo als je dieper in het kweken van paddo’s wilt duiken en aan de slag wilt gaan met sporen, substraten en het koloniseren van een groeimedium.

Basisbeginselen van steriel werken met paddo’s

Hieronder zie je de belangrijkste stappen in het steriel werken bij het kweken van paddo’s. Steriel werken is niet iets wat je even snel tussendoor doet. Je kunt niet een beetje steriel werken. Neem er de tijd voor.

 1. Wees zelf zo schoon mogelijk: draag schone kleren, was je armen en handen met desinfecterende zeep. Draag handschoenen en een mondkapje en eventueel een haarnetje.
 2. Reinig de plek waar je aan het werk gaat met desinfecterend middel. Dat kan het aanrecht zijn, maar ook een wastafel.
 3. Zorg dat de hele ruimte schoon is. Let ook op de toevoer van lucht. Bacteriën kunnen via ramen en deuren binnenkomen. Beperk tocht door ramen en deuren te sluiten. Als dat nodig is zou je kieren kunnen afsluiten met ducttape.
 4. Steriliseer instrumenten met een aansteker of brander. Let op dat je dit soms meerdere keren moet doen, nadat je een instrument hebt aangeraakt.
 5. Het mycelium en de paddo’s groeien in substraat. Deze voedingsbodem is een bron van bacteriën en moet voor het gebruikt kan worden gepasteuriseerd of gesteriliseerd worden. Bij een kweekset is dit al gebeurd, maar ga je zelf substraat maken, dan zul je daar zelf voor moeten zorgen.

Wat heb je nodig voor steriel werken?

 • Latex of nitril handschoenen
 • Mondkapje
 • Desinfecterende gel
 • Scalpel
 • Aansteker
 • Bleekmiddel
 • Alcoholdoekjes
 • Parafilm

 

Bij het paddo’s kweken is het van belang om steriel te werken. Met een paddo kweekset van All in One, Fresh Mushrooms en Mondo kan er gelukkig weinig mis gaan. Iedereen kan hiermee thuis paddo’s kweken en genieten van meerdere oogsten. Heb jij spullen nodig om steriel te werken, dan kun je bijvoorbeeld gaan voor de handige en complete Magic Mushroom Startkit. Deze bevat o.a. een mondkapje, handschoenen en een scalpel.