Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

HOE KUN JE EEN VERANDERDE STAAT VAN BEWUSTZIJN BEREIKEN ZONDER DRUGS?

HOE KUN JE EEN VERANDERDE STAAT VAN BEWUSTZIJN BEREIKEN ZONDER DRUGS?

Wanneer je een veranderde staat van bewustzijn bereikt, betekent dit dat je de werkelijkheid op een andere manier waarneemt. Meestal worden hier drugs voor gebruikt, zoals paddo’s of LSD. Maar je kunt ook een veranderde staat van bewustzijn bereiken zonder drugs. In deze blog gaan we in op wat dit eigenlijk inhoudt en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Wat is een veranderde staat van bewustzijn?

Van drugs ga je hallucineren, je staat van bewustzijn verandert. Bijna iedereen heeft hier wel eens van gehoord, maar wat houdt het nu precies in? Het betekent dat je normale niveau van alertheid, van bewustzijn op een bepaalde manier verandert. Het was psycholoog Charles Tart die de “term veranderde staat van bewustzijn” (ASC, altered state of consciousness) voor het eerst gebruikte in 1972.

Het is eigenlijk onmogelijk om een scherpe lijn te trekken tussen de normale staat en de niet normale staat van bewustzijn. Waar je die legt, is namelijk heel persoonlijk en hangt af van hoe gevoelig iemand is. Meestal associëren we geestverruimende middelen met het veroorzaken van een veranderde staat van bewustzijn. Maar in feite is er een breed spectrum aan ervaringen, die we kunnen kwalificeren als niet-normale bewustzijnstoestanden.

De kenmerken van een veranderde staat van bewustzijn, kunnen als volgt omschreven worden. Je normale denkpatronen worden onderbroken, waardoor je jezelf en je omgeving op een andere manier waarneemt. Je voorstellingsvermogen, je ervaring van tijd, mentaal functioneren, de hogere gedachten processen, je bewustzijn van jezelf en je geheugen kunnen hier allemaal door veranderen.

Tijdens een dergelijke ASC kan iemand zich meer of minder bewust zijn van de omgeving. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand niet meer weet wie hij zelf is of waar hij is, als hij zich in een dergelijke droomachtige toestand bevindt. Tijdens een ASC ervaar je een tijdelijke afwijking van je normale zijn, denken en gedrag. Maar dit maakt het wel mogelijk om het leven eens door een andere lens te bezien en om verstorende mentale en emotionele patronen te doorbreken.

Veranderde bewustzijnsstaat bereiken zonder drugs

Ben je nieuwsgierig is naar manieren om bewustzijnsverandering te bereiken, maar gebruik je liever geen drugs, dan zijn er gelukkig alternatieven. Je kunt hiervoor ademwerk gebruiken, een trance opwekken of onder hypnose gaan. Hieronder leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat.

Ademwerk

De adem heeft veel invloed op lichaam en geest. Holotropisch ademwerk maakt daar gebruik van. Het werd ontwikkeld door psycholoog Stanislav Grof. Door een heel snelle ademhaling (gecontroleerde hyperventilatie), kun je de verhouding zuurstof en koolstof in je bloed aanpassen. Holotropisch ademwerk kan leiden tot intense gevoelens en ervaringen. Deze kunnen soms lijken op de effecten van een trip met geestverruimende middelen. Het is om die reden ook wel verstandig om dit ademwerk onder begeleiding van een ervaren therapeut te doen.

Je kunt holotropisch ademwerk gebruiken voor je emotionele en spirituele ontwikkeling. Bij een onderzoek naar de effecten van holotropisch ademwerk bij psychiatrische patiënten, bleek dat 82% van de 482 deelnemers hier baat bij hadden. Ze hadden mythische, spiritueel transcendente en transpersoonlijke ervaringen. 16% gaf aan dat ze herinneringen terughaalden van vorige levens of van voor de geboorte. Er werden geen negatieve ervaringen gerapporteerd, in alle onderzoeken die gehouden werden onder 11.000 patiënten, gedurende 12 jaar.

Veranderde staat van bewustzijn door trance

Tijdens een trance ben je je meer bewust van de innerlijke wereld en minder van externe prikkels. Het opvallende aan een trance is dat je niet helemaal alert bent, maar ook niet slaapt. Van origine werd de trance staat gebruikt door sjamanen, die hierdoor genezing konden bewerkstelligen. Ze gaan in trance door te drummen, te dansen of te chanten of een combinatie hiervan. Dit gebeurde meestal in een rituele setting. Een sjamaan kan op deze manier diepgaande inzichten opdoen, doordat hij of zij de bewuste geest kan omzeilen en andere rijken, zoals de onder- en de bovenwereld, kan verkennen.

De trance is niet alleen weggelegd voor spirituele genezers. Je kunt zelf in zo’n veranderde staat van bewustzijn zonder drugs komen door in een rustig ritme te drummen, of te chanten of te zingen. Je hebt hiervoor geen bewuste inspanning nodig en het zorgt voor een herhalende prikkel. Je keert je naar binnen, waarna je na verloop van tijd in een trance komt. Eigenlijk kan elke muziek met herhalende ritmes een trance opwekken. Zoek wat werkt voor jou, wat je kan begeleiden op je innerlijke reis.

Hypnose

Ook door hypnose kun je een veranderde staat van bewustzijn zonder drugs bereiken. Deze kenmerkt zich door een scherpe focus en tegelijkertijd sta je meer open voor suggesties. De grens tussen wat echt is en wat ingebeeld is, vervaagt tijdelijk. De hypnotische staat wordt gecreëerd door zowel de hypnotherapeut als degene die gehypnotiseerd wordt. De therapeut wekt de hypnotische toestand op en biedt dan suggesties aan die ervaren kunnen worden in lichaam en geest.

Wat je ervaart onder hypnose kan houvast bieden om in je normale bewustzijn te kunnen groeien en ontwikkelen. Het mooie van hypnose is dat het de kracht van de verbeelding gebruikt om ons te kunnen laten zien wat mogelijk is, wanneer je uit je geconditioneerde patronen stapt. Als deze ASC op een professionele manier wordt toegepast, blijkt het een effectieve behandelmethode te kunnen zijn voor verslavingen, PTSS, angsten en fobieën.
Veranderde staten van bewustzijn ontdekken

De verschillende manieren om in een ASC te komen bieden je prachtige handvatten om beperkende patronen te doorbreken en jezelf te ontwikkelen. Sommigen gebruiken hiervoor psychedelica, zoals LSD, paddo’s of truffels of ayahuasca. Deze kunnen diepgaande inzichten leveren en een verschuiving in het bewustzijn veroorzaken.

Anderen passen liever andere technieken toe. Het is vooral belangrijk een manier te kiezen die bij je past, zodat je dit met zelfvertrouwen kunt gebruiken. Vergeet niet dat psychedelica vaak sneller en intenser werken dan ademwerk, hypnose of trance. Deze middelen kunnen soms behoorlijk overweldigende effecten hebben. Wees daarom voorzichtig als je nog geen ervaring hebt en bouw de dosering rustig aan op.