Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

4 NATUURLIJKE MIDDELEN BIJ EEN DEPRESSIE

4 NATUURLIJKE MIDDELEN BIJ EEN DEPRESSIE

Depressiviteit is de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland. Huisartsen schrijven bij een depressie snel reguliere medicatie voor, de veel gebruikte antidepressiva. Maar natuurlijke middelen kunnen vaak net zo effectief zijn en kennen minder ernstige bijwerkingen. In deze blog kun je meer lezen over 4 van deze natuurlijke middelen die je kunt gebruiken bij een depressie.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Wanneer je je eens somber voelt, is dat heel normaal. Je hoeft niet elke dag te stralen van blijdschap. Een sombere bui gaat snel weer voorbij. Dat is bij een depressie niet het geval. Deze houdt langere tijd aan, waarbij je je lusteloos en somber voelt en geen interesse hebt in de wereld om je heen.

Depressiviteit komt vaker voor bij vrouwen dan mannen, maar in principe kan iedereen er last van krijgen. Depressies komen voor bij  mannen en vrouwen van alle leeftijden, afkomst en opleiding. En veel mensen hebben er last van, zo'n 5% van de Nederlanders heeft elk jaar een depressie. En bijna 20% krijgt tijdens zijn of haar leven ooit last van een depressie. Soms gaat deze stemmingsstoornis vanzelf over, maar helaas kan deze ook jarenlang duren. Wie depressief is, ervaart altijd een vermindering van plezier en interesse in zaken waar je voorheen wel altijd plezier aan beleefde. Ook heb je altijd last van een sombere stemming. Daarnaast heb je tenminste vijf van onderstaande klachten:

  • Lusteloosheid en gevoel van traag zijn
  • Slapeloosheid of juist heel veel slapen
  • Prikkelbaarheid
  • Piekeren
  • Verminderde zin of geen zin in seks
  • Verandering van gewicht: minder eetlust of teveel eten
  • Onrust, niet stil kunnen zitten
  • Denken aan de dood
  • Moeite met concentreren en beslissingen nemen
  • Gebrek aan energie
  • Schuldgevoelens
  • Verminderde eigenwaarde

Het gebruik van antidepressiva

Wanneer je last hebt van een depressie is het verstandig daar hulp voor te zoeken. Wanneer je naar de huisarts gaat, is de kans groot dat deze antidepressiva voorschrijft. Dit zou kunnen helpen om normaal te kunnen functioneren. Hoewel deze middelen kunnen helpen, brengen ze helaas ook veel bijwerkingen met zich mee, zoals misselijkheid, een droge mond en angstgevoelens. Ook kan het zijn dat je zin in seks verdwijnt, dat je er moe van wordt en je kunt last van trillingen in de spieren krijgen. Het kan natuurlijk zijn dat je deze bijwerkingen voor lief neemt. Maar in de natuur zijn ook allerlei middelen te vinden die effectief zijn bij een depressie. Vaak zijn deze beter te verdragen en kun je ze veilig langere tijd gebruiken. Hieronder lees je er meer over.

Kanna: natuurlijke stemmingsverbeteraar

Misschien heb je wel eens van kanna gehoord. Het wordt vaak gebruikt op feesten. Maar kanna werkt feitelijk precies zoals reguliere antidepressiva, die invloed hebben op de opname van serotonine. Een bijnaam voor dit middel is dan ook de "natuurlijke prozac". Ook kanna zorgt ervoor dat serotonine minder snel wordt opgenomen door het lichaam, waardoor de niveaus van deze neurotransmitter hoger blijven.

Uit onderzoek blijkt dat serotonine een belangrijke rol speelt bij depressie. Hogere levels van deze neurotransmitter zorgen dat je beter in je vel komt te zitten en dat depressieve gevoelens afnemen. Er zijn verschillende manieren om kanna te nemen, van thee drinken tot vapen of wat van het middel onder de tong nemen. Pas op, combineer kanna niet met andere antidepressiva en middelen die invloed hebben op de hoeveelheid serotonine in je lichaam. Dat kan gevaarlijk zijn.

Lion’s Mane

Ook deze medicinale paddenstoel heeft invloed op de stemming en is een van de natuurlijke middelen die je kunt gebruiken bij depressie. Lion's Mane (ook wel Pruikzwam genoemd) helpt de hersenen beschermen tegen ouderdomsverschijnselen. Bij een depressie is er sprake van een slechter functioneren van de hersenen. Mogelijk kan Lion's Mane helpen om de klachten tegen te gaan. Ook uit onderzoek blijken de voordelen van deze zwam. In combinatie met chlorella blijkt Lion's Mane een positief effect te hebben op depressieve klachten bij muizen. Lion's Mane kun je als supplement nemen. Het is verkrijgbaar als capsules of extract.

Passiebloem bij depressiviteit

Ook passiebloem kan helpen bij depressieve klachten. Stress heeft een negatieve impact op lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat je minder goed uitrust en kunt ontspannen en het veroorzaakt een opgejaagd gevoel en sombere gedachten. Passiebloem kan rust in je leven brengen. Het werkt kalmerend en ontspannend, wat goed kan helpen bij geïrriteerdheid en rusteloosheid. Het wordt vaak gebruikt om beter te slapen en om angsten te verminderen. Passiebloem is te gebruiken als extract (van Mystic Herbs of van Fit Up) of als thee.

De effecten van microdosing

Eerder noemden we al medicinale paddenstoelen als natuurlijke middelen bij depressie. Maar ook psilocybine paddenstoelen, de welbekende paddo's, kunnen goed gebruikt worden bij deze aandoening. Neem je een normale dosis paddo's, dan ga je trippen. Dit kan positieve effecten hebben op verschillende mentale klachten, zoals PTSS, maar ook depressie. Maar niet iedereen ziet het zitten om te gaan trippen.

Gelukkig kun je ook microdoseren. Het principe hiervan is dat je een zeer kleine dosis neemt (een tiende van een normale dosis). Je gaat hiervan niet hallucineren, maar kun wel de subtiele effecten merken. Psilocybine kan je helpen nieuwe inzichten te krijgen en het kan een positief effect hebben op je stemming. Het kan dus werken als een natuurlijk antidepressivum. Microdosing heeft vrijwel geen bijwerkingen. Gebruik bijvoorbeeld de Fadiman routine om gewenning aan het middel te voorkomen.

Zelf aan de slag met je depressie

Met de hierboven genoemde middelen kun je zelf aan de slag gaan. Maar houd wel vinger aan de pols met je mentale gezondheid. Iedereen is anders en misschien werkt het ene middel beter dan het andere of zijn jouw klachten te hevig om zelf te behandelen. Blijf in ieder geval niet rondlopen met depressiviteit. Probeer een van deze natuurlijke middelen, of zoek hulp bij een arts, een psycholoog of een andere therapeut, zodat ook jij weer lekker in je vel komt te zitten en volop kunt genieten van het leven.