Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

LUCIDE DROMEN: MET DEZE TIPS BEPAAL JIJ WAT JE DROOMT

LUCIDE DROMEN: MET DEZE TIPS BEPAAL JIJ WAT JE DROOMT

Iedereen die de film Inception heeft gezien, zal zich hebben afgevraagd: hoe kan ik mijn dromen beïnvloeden? Zelf bepalen wat je droomt, heet lucide dromen. Zo diep gaan als in Inception zal waarschijnlijk onmogelijk zijn. Maar met een beetje moeite en ondersteuning kun je echt veel meer uit je dromen halen dan je denkt. Er zijn bijvoorbeeld verschillende technieken die je daarbij kunt inzetten. Ook bestaan er natuurlijke supplementen die van jouw droomwereld een geweldige plek kunnen maken. Hier allerlei tips waarmee jij lucide dromen onder de knie krijgt.

Wat zijn lucide dromen?

In een lucide droom ben je je ten eerste bewust van het feit dat je aan het dromen bent. Een belangrijke voorwaarde, want vanaf dat punt zul je in staat zijn om de regie over te nemen. Het is net als in Inception een droom binnen een droom, waarbij je de vrijheid krijgt om te bepalen wat er gebeurt. De mogelijkheden zijn eindeloos: alles dat in jouw fantasie, kan in deze droomstaat werkelijkheid worden. Van een huwelijk met jouw geheime crush, beste vrienden worden met Harry Styles of Oprah, onbeperkt aan je munchies toegeven: het is jouw feestje. 

Een lucide droom kan inhouden dat je binnen een bestaande droom kiest wat er vervolgens gebeurt. Je kunt je omgeving veranderen en experimenteren met allerlei situaties. De potentie van lucide dromen is enorm. Denk aan het verwerken van trauma’s, heilzaam contact hebben met dierbare of onbereikbare personen, moeilijke gesprekken oefenen, levensvragen beantwoorden en meer zelfvertrouwen of gevoel van controle over je leven.Technieken om lucide te leren dromen: 4 tips

De meeste mensen kunnen de meest absurde dingen dromen zonder dat er een belletje gaat rinkelen dat je op dat moment droomt. Die realisatie komt pas als je wakker wordt en je de droom herinnert, maar dan is het natuurlijk te laat om nog de controle over te nemen. Hoe levendig de droom ook was, je hersenen zijn erop gemaakt om de herinnering ervan snel te wissen. ‘Verwerken’ is misschien een beter woord, want dat is waarschijnlijk de functie van dromen: het verwerken van informatie van de dag ervoor en emoties. Maar niet getreurd: met onderstaande technieken kun je die frustratie omzetten in het opwekken van lucide dromen. Neem er wel even de tijd voor, want dit wordt een traject van misschien wel maanden…

1: Droomdagboek

Houd elke dag een droomdagboek bij. Pak deze direct na het ontwaken erbij en wacht zeker niet tot na je ochtendritueel of ontbijtje, want dan ben je die droom meestal weer vergeten. Word je ‘s nachts wakker, middenin een droom? Ook dan is het slim om je niet om te draaien, maar je droomdagboek erbij te pakken. Enkele tips:

  • Gebruik een vast schriftje en leg deze met pen naast het bed.
  • Sta elke keer dat je wakker wordt stil bij je dromen. Geef jezelf de tijd: ook al denk je niet gedroomd te hebben, er borrelt vanzelf iets naar boven. Wees hier consequent in, zodat je brein elke keer na het ontwaken weet dat het tijd is om die dromen te herinneren.
  • Noteer de droom in tegenwoordige tijd. Dus: "Ik zit in een gouden koets met Maxima”, in plaats van “Ik droomde dat ik in een koets zat”.
  • Zoek naar bepaalde absurde of opvallende tekens in je dromen, die jou kunnen vertellen dat je droomt. Je mobieltje dat van kleur verandert, onleesbare teksten, terugkerende situaties, locaties, voorwerpen en personen: het zijn allemaal droomsignalen.

2: Reality checks overdag

Doe overdag met jezelf meerdere keren een reality check. Zet hiervoor eventueel een alarm op je telefoon. Op dat moment vraag je jezelf af: droom ik, of ben ik wakker? Kies liefst 1 of 2 van onderstaande testen die je consequent elke dag meerdere keren doet. Hoe vaker je jezelf aanleert om in je wakkere leven zo aandachtig een check te doen om te zien of je droomt, hoe groter de kans dat je dit in je dromen ook gaat doen. En dat is het punt waarop jij in je droom de controle over kunt nemen.

Enkele voorbeelden:

  • Kijk naar je handen. Herken je deze 100% als je jouwe, inclusief eventuele sieraden, tattoos, littekens, moedervlekken, haren of nagellak? Je kunt ook één nagel in een opvallend design lakken. Als je droomt, zien je handen er anders uit - in ieder geval nooit zo gedetailleerd als ‘in real life’. En een opvallende nagellak of ring zul je niet makkelijk in een droom kunnen verwerken.
  • Kijk tijdens die reality check op een specifieke klok, noteer de tijd bijvoorbeeld in je droomdagboek in een apart deel. Kijk weg, dan weer naar de klok en noteer de tijd weer. Ook dit ritueel kan in je dromen sluipen. En daar zal de kans groot zijn dat de tijden veranderen, of nergens op slaan.
  • Knijp je neus dicht en adem. In je droom zul je waarschijnlijk alsnog door je neus kunnen ademen.

3: MILD (Mnemonic Induction of Lucid Dreams)

Voordat je gaat slapen, herhaal je bij jezelf dat je je bewust zult zijn dat je droomt. Visualiseer jezelf in een droom en zie deze lucide worden. Het doel is om dit in je geest te prenten, zodat je dit herinnert zodra je daadwerkelijk droomt.

4: WBTB (Wake-Back-To-Bed)

Dit is een goede techniek om te proberen wanneer je hier niet veel last gaat hebben in het dagelijks leven. Sta na een paar uur slaap op en blijf wakker voor ongeveer 20-30 minuten voordat je weer gaat slapen. Dit kan de kans vergroten dat je direct in een droom terecht komt en daarbij doorhebt dat je droomt.Het gebruik van supplementen voor lucide dromen

Naast bovenstaande technieken kun je een aantal slimme supplementen inzetten om lucide te dromen. Dit zijn natuurlijke middelen waarvan sommige al eeuwenlang worden gebruikt door inheemse culturen voor dit doeleinde. Passiebloem bijvoorbeeld, dat niet alleen ontspant, maar ook door sjamanen wordt gebruikt om in contact te komen met het bovennatuurlijke. Er zijn zelfs kruiden die door Afrikaanse en Midden-Amerikaanse stammen worden gebruikt om lucide te kunnen dromen. Het Zuid-Afrikaanse Silene Capensis bijvoorbeeld. Silene Capensis kan net als het Mexicaanse Calea Zacatechichi en Blauwe Lotus helpen je dromen beter te onthouden en zorgen voor levendige dromen.

Lees ook zeker ons eerdere artikel over natuurlijke droom bevorderaars: Helder dromen: Top 5 Droomkruiden.

Probeer het uit!

Het zal enige inspanning en geduld van je vergen om lucide te leren dromen. Maar de kans is groot dat je er de rest van je leven de vruchten van plukt. Zeker wanneer je geregeld nachtmerries hebt of kampt met slaapproblemen, zal meer controle over je droomwereld hier een einde aan kunnen maken. Ben je bijvoorbeeld iemand die er uren over doet om in slaap te vallen, dan kan lucide dromen hier indirect bij helpen. Met een leuke droom in het vooruitzicht zul je minder gespannen of gefrustreerd in bed liggen en zal inslapen een stuk sneller verlopen. Genoeg om naar uit te kijken!