Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

CANNABIS INEENS LEGAAL IN THAILAND: VAN DRUGS TOT DUIZENDEN SHOPS

CANNABIS INEENS LEGAAL IN THAILAND: VAN DRUGS TOT DUIZENDEN SHOPS

Wie recent in Thailand is geweest, zal iets zijn opgevallen: de prominente aanwezigheid van cannabis in het straatbeeld. En dat is uniek voor een land in Azië, waar een actieve voorliefde voor wiet je doorgaans een dikke gevangenisstraf oplevert. Nu is cannabis in weinig landen legaal, maar vooral Zuidoost-Azië straft gebruik en bezit fors. Zo kunnen Maleisiërs rekenen op een serie stokslagen en levenslange drugstesten wanneer ze worden betrapt op het roken van wiet. Ook in Thailand maakte de wet cannabis gebruiken tot een behoorlijk illegale activiteit. Tot de zomer van 2022. Toen werd cannabis ineens gelegaliseerd. En dat is een behoorlijke ommekeer, gezien hoe streng de straffen waren. Wat motiveerde de Thaise overheid om de wetgeving ineens aan te passen en wiet te legaliseren? En zullen ze nog van gedachten veranderen? Lees hier alles over deze onverwachte move van de regering en hoe toekomstbestendig de wetswijziging lijkt.

Voor juni 2022: cannabis hartstikke illegaal volgens Thaise wet

Sinds 1943 is wiet een harddrug in Thailand. Stak je voor juni 2022 een joint op of (ver)kocht je een zak wiet, dan kon je op fikse straffen rekenen. Een jaar brommen bijvoorbeeld. Niet mis, zeker als je bedenkt dat wietgebruik in ons land gewoon mag. Maar opeens veranderde Thailand van gedachten en werd de cannabis legaal volgens de wet. In alle opzichten: van gebruik tot bezit, verkoop en productie. Wat de wet rondom cannabis betreft was Thailand al een redelijke voorloper in Azië. Zij waren namelijk de eerste natie die medicinaal gebruik legaliseerde, in 2018. Maar een complete legalisatie van wiet door dit land was iets wat niemand aan zag komen.

Waarom legalisatie?

Officieel claimt de Thaise regering dat ze cannabis legaal hebben gemaakt om criminaliteit te verminderen en de economie te stimuleren. Vooral dat laatste lijkt een belangrijke motivator voor de ommekeer. Wiet is booming business. Zeker aangezien het ontzettend veel toeristen aantrekt. Vooral uit omliggende Aziatische naties waar cannabis nog steeds zwaar verboden is.

Thailand is extreem afhankelijk van toeristen voor hun inkomsten. Geschat wordt dat 10 tot 20% van hun nationaal inkomen afkomstig is uit toerisme. In de nabije toekomst zal dit alleen maar oplopen. Toen corona toesloeg, verloor het land op een gegeven moment 95% van haar toeristen. Hotels hadden een gemiddelde bezetting van minder dan 10%. Voor veel Thaise ondernemingen waren de jaren na de eerste COVID-gevallen dramatisch, maar natuurlijk ook voor de Thaise overheidsinkomsten. 

De wetswijziging was ook goed nieuws voor wie eerder veroordeeld was voor cannabisdelicten. Op het moment dat Thailand de nieuwe wet invoerde en wiet legaal maakte, werden duizenden gevangenen vrijgelaten die vast zaten voor een cannabis gerelateerd delict. Ook konden producenten hun in beslag genomen bergen wiet terugclaimen.

Genoeg tegenstanders

Hoewel veel mensen binnen en buiten Thailand de nieuwe cannabiswet toejuichen, zijn er ook genoeg tegenstanders te vinden. De voorstanders claimen dat de wetswijziging past bij de nieuwe progressieve koers van het land en wijzen op de potentie voor de volksgezondheid.

Maar er valt ook genoeg kritiek te bedenken. Zo zijn de Thai notoir in het verkeer, met 20.000 jaarlijkse verkeersdoden. Op 70 miljoen inwoners is dat nogal veel. Dat levert het land een top-10 positie op in de wereldwijde statistieken wat betreft doden op de weg. Een van de redenen waarom er zo veel ongelukken gebeuren, is rijden onder invloed. Iets waar door politie amper op wordt gecontroleerd en dat bovendien door de bevolking als normaal wordt beschouwd. Nu is vooral alcohol dat de rijvaardigheid van de Thai beïnvloedt, maar de combinatie met cannabis zal de rijkunsten vast geen goed doen. Voor rijden dien je scherp van geest te zijn, zeker op de Thaise wegen geen overbodige luxe.

Een tweede kritiekpunt van tegenstanders is dat de legalisering van cannabis en de huidige wietcultuur gebruik te sterk normaliseert. En dat kan gevaarlijk zijn voor jongeren en minderjarigen, die met hun ontwikkelende brein het liefst ver weg zouden moeten blijven van middelen.

Nieuwe Thaise cannabis wet wordt herzien

Tegenstanders van de wet hoeven waarschijnlijk niet meer de barricades op, want de pret lijkt binnenkort alweer voorbij. De nieuwste premier van het land heeft al aangekondigd dat hij de wet wil aanpassen. Voortaan zou cannabis alleen gebruikt mogen worden door mensen met een medische noodzaak. Recreatief gebruik zal dus niet meer toegestaan zijn. Hij geeft aan binnen zes maanden de wet aan te passen. Wie legaal wil genieten van een jonko of spacecake op een tropisch strand, moet dus snel boeken.