Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

VEELVOORKOMENDE UITDAGINGEN EN PROBLEMEN BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS

VEELVOORKOMENDE UITDAGINGEN EN PROBLEMEN BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS

Zou je graag zelf cannabis kweken? Of heb je eerdere pogingen gedaan om wietplanten groot te brengen, die helaas mislukten? Weet dat het kweken van cannabis best een uitdaging kan zijn. Een wietplant is gevoeliger dan je denkt. Maar als je het goed aanpakt, kun je op een flinke oogst rekenen. Lees hier welke uitdagingen en problemen je allemaal kunt tegenkomen bij het kweken van cannabis, binnen en buiten.

Hoe kweek je cannabis? De verschillende fasen van een groeiende wietplant

Het kweken van cannabis bestaat uit een paar fasen, die elk zo hun uitdagingen hebben.

1. Ontkiemingsfase

De eerste is de ontkiemingsfase, die 1 tot 7 dagen duurt. In deze fase begin je met een zaadje, en eindig je met een miniplantje: de zaailing.

2. Zaailingfase

Daarna breekt de zaailingfase aan. In 2 tot 3 weken krijgt de zaailing bladeren in een rap tempo. Deze fase begint met een miniplantje met ronde blaadjes, die in minder dan een maand transformeren tot de herkenbare wietbladvorm.

3. Vegetatieve fase

De vegetatieve fase is één grote groeispurt. De plant groeit tijdens deze periode van 2 tot 8 weken veel sneller dan in de andere fases. Eén keer met je ogen knipperen en je plant is weer een centimeter hoger, lijkt het.

4. Bloeifase

Na een flinke groeispurt begint de bloeifase waarin de plant de toppen krijgt waar het je om te doen is. In de natuur start deze vanzelf zodra de dagen minder zonuren hebben. Deze fase duurt zo’n 6 tot 8 weken. Je kunt oogsten wanneer de haartjes van de toppen veranderen van kleur. Zijn ze niet meer wit, maar oranje? Dan is de plant klaar om geoogst te worden.

cannabisplant

De uitdagingen bij het kweken van cannabis binnen en buiten: zo voorkom je de meeste problemen

Een wietplant heeft tijdens de fasen die het doorloopt verschillende behoeften wat betreft voeding, water en licht. Dat zijn dan ook de eerste uitdagingen van cannabis kweken waar je op voorbereid moet zijn, wil je problemen voorkomen. Groeit een plant binnen op, dan heb je veel invloed op deze factoren. Een buitenplant wordt natuurlijk veel meer blootgesteld aan de elementen. Dat maakt dat een outdoor cannabis plant met meer uitdagingen te maken krijgt dan een plant die binnen opgroeit. De voornaamste problemen die jouw oogst binnen of buiten kunnen doen mislukken:

Te veel of te weinig water

Net als jouw tuinplanten of binnenplanten heeft ook een wietplant natuurlijk water nodig. Hoeveel water optimaal is, hangt vooral af van de groeifase waarin de plant zich bevindt. Belangrijk is om dit in de gaten te blijven houden. Check de grond van de plant om te weten of je in moet grijpen. Deze moet vochtig zijn, maar niet kleddernat. Dit kun je checken met je vingers, maar ook met een meter.

Te weinig water kan de groei belemmeren. Een belangrijk teken van een watertekort zijn gele bladeren. Krijgt een plant te veel water, dan kunnen de bladeren juist dor worden. Ook kunnen de wortels gaan rotten wanneer ze te lang in zompige aarde hebben gestaan. Vergeet ook de luchtvochtigheid niet.

Licht en temperatuur niet optimaal

Licht en temperatuur zijn uitdagingen bij het kweken van cannabis, die vooral een spelbreker kan zijn bij je buitenplantjes. Een bewolkt en koud groeiseizoen kan zorgen voor een teleurstellende oogst. Te veel licht en verkeerde temperaturen zal vooral een issue zijn bij binnenplanten die niet krijgen wat ze nodig hebben. Lees je daarom in over de verschillende groeifases en hoeveel licht de plant op dat moment nodig heeft. Kweek je binnen wiet, dan zijn lampen met een timer essentiële kweekspullen. Zorg er ook voor dat de plant niet aan extreme temperaturen wordt blootgesteld.

Let op de kleur van de bladeren van de plant. Lichte bladeren duiden op te weinig licht, donkere bladeren op te veel. Een lichtmeter en thermometer bieden uitkomst wanneer je ellende voor wilt zijn.

Schimmel en ziekte

Belangrijke bedreigingen voor jouw wietplant zijn schimmel en ziektes. Vooral in de zaailingfase kunnen deze de kop opsteken. Je voorkomt dit vooral door te zorgen voor een schone omgeving en een optimale luchtvochtigheid.

cannabis-buds

Extra uitdaging: bij outdoor cannabis kweken: ongedierte

Buiten zal een cannabis plant met extra uitdagingen te maken krijgen. Want jij bent niet de enige die gek is op deze plant… Ook dieren komen op je kweek af. Vooral insecten zullen voor jouw planten een heuse plaag zijn. Verschillende insecten waar je waarschijnlijk eerder nog nooit van gehoord hebt, komen af op cannabisplanten. Sommige zijn heel klein en bijna niet te zien, zoals de spint en trips. Om deze op te merken, heb je een vergrootglas of microscoop nodig. Die spint komt overigens vrijwel alleen voor bij binnenplanten, maar is wel een héél hardnekkige plaag om weg te krijgen. Je voorkomt spint door de temperatuur niet te hoog te laten oplopen. De witte vlieg, een soort minimot, en bladluizen kunnen ook veel ellende veroorzaken. Naast kleine kruipertjes zul je ook slakken en rupsen rond je planten kunnen vinden. En die kunnen in korte tijd veel schade aanrichten.

Natuurlijk kun je bestrijdingsmiddelen inzetten, maar je kunt ook voor de natuurlijke aanpak gaan. Er zijn bijvoorbeeld verschillende insecten die jou juist zullen helpen om ongedierte bij de planten weg te houden. Deze helpers komen op andere planten af, die je liefst dicht bij de wietplanten zet. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld jouw vriend, aangezien die onder andere bladluis, tripsen en meer vijanden oppeuzelt. Roofmijten eten weer graag spint.

Kwestie van zorg en aandacht

Zoals je kunt lezen, zijn er verschillende uitdagingen bij het kweken van cannabis die voor problemen kunnen zorgen. Wiet kweken is vooral een kwestie van zorg en aandacht. Inspecteer je planten dagelijks om te zien hoe het met ze gaat en of jij ze een handje kunt helpen in hun groei. Verder is het voor een sterke wietplant belangrijk om voor kwalitatieve cannabis zaden te kiezen. Zo geef je ze de beste start voor een mooie oogst.