Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

STOPPEN MET ROKEN MET PSYCHEDELICA EN ANDERE (HULP)MIDDELEN

STOPPEN MET ROKEN MET PSYCHEDELICA EN ANDERE (HULP)MIDDELEN

Het roken van tabak is een veel voorkomende gewoontes, maar ook een van de moeilijkste verslavingen om vanaf te komen. Roken doodt per jaar 8 miljoen mensen, waarvan 1,3 miljoen niet eens zelf roken (maar meeroken). De helft van de rokers overlijdt door deze gewoonte. Schokkende cijfers, maar toch rookt een kwart van de wereldbevolking. 70% van de rokers wil stoppen, maar slechts 5% lukt het ‘cold turkey; zonder hulpmiddelen en medicatie’. Rokers die willen stoppen, kunnen dus alle hulp en tips gebruiken. Om het zichzelf makkelijker te maken bij het afkicken en de kans van slagen te verhogen. Wil jij van je nicotineverslaving en die ellendige cravings naar tabak af? Het lijkt erop dat sommige tripmiddelen en alternatieve, natuurlijke middelen je hierbij kunnen helpen. Lees hier hoe dit zit.

Stoppen met roken: cold turkey versus met hulpmiddelen

Wat onderzoek naar stoppen met roken duidelijk maakt, is dat de kans van slagen groter is wanneer je hulpmiddelen inschakelt. Dit kan van alles zijn: medicatie, therapie en nicotineproducten. Van nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom, zuigtabletten en spray is al bekend dat ze je cravings naar een peuk verminderen. Nog effectiever blijkt de combinatie van een pleister samen met een sneller werkend nicotineproduct (zoals nicotinekauwgom). Een studie onder maar liefst 40.000 rokers toonde aan dat zo’n combo jouw kans op stoppen met 25% vergroot. En dat is veel, zeker als je bedenkt hoe moeilijk het gewoonweg is om te stoppen.

stop smoking

Is ketamine een effectief middel om te stoppen met roken?

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van ketamine bij het stoppen met roken. Eerder werd al duidelijk dat deze drug kan helpen bij depressies en angsten. Die resultaten waren zo veelbelovend, dat ketamine tegenwoordig wordt gebruikt in klinieken en therapieën voor mensen met mentale klachten. En nu komt naar voren dat het ook een hulpmiddel is voor tabaksverslaafden die met deze gewoonte willen stoppen.

Hoe dit werkt? Het lijkt allemaal te maken te hebben met onze dopaminehuishouding. Van roken krijg je namelijk een kortdurende shot dopamine; een neurotransmitter die ons een gevoel van beloning geeft. Roken activeert het beloningssysteem in ons brein, waardoor je er snel verslaafd aan raakt. Ketamine blijkt in staat te zijn de betrokken receptoren van je beloningssysteem te blokkeren, waardoor je minder cravings krijgt. Dit mechanisme werkt overigens ook hetzelfde bij andere verslavingen, zoals die van cocaïne, alcohol, cannabis en opioïden.

Psilocybinetherapie om te stoppen met roken

Net als ketamine is van psilocybine bekend dat het een therapeutische werking heeft. Psilocybine is de werkzame stof in paddo’s en truffels. Het kan je (in grotere hoeveelheden) doen trippen, maar je kunt er ook mee microdosen. En het is een effectief hulpmiddel gebleken om mensen van angst- en depressieklachten af te helpen. Maar ook wie het roken wil opgeven, kan er baat bij hebben. Zo laten studies de effectiviteit zien van een interessant programma om te stoppen met roken: therapie in combinatie met trippen op psilocybine.

Yoga en meditatie

Wist je dat yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen je van je tabaksverslaving af kunnen helpen? Duik dan ook zeker even in deze wereld wanneer je last hebt van cravings.

yoga

Tabaksvervangers en snuiftabak

Niet elke tabaksroker is even verslaafd. Er is bijvoorbeeld een grote groep mensen die alleen tabak rookt wanneer ze een jointje roken. Of wanneer ze gedronken hebben. Doe je dat af en toe en heb je de rest van de dagen geen cravings, maar wil je wel van de tabak af? Kijk dan eens naar tabaksvervangers zoals damiana. Deze bevatten enkel natuurlijke ingrediënten en zijn bovendien niet lichamelijk verslavend - in tegenstelling tot sigaretten. Wees alsnog wel matig in het gebruik, want onze longen zijn gevoelig. Wil je stoned worden zonder te roken, dan kun je edibles kopen of maken. Lees vooral dit artikel wanneer je jouw eigen cannabis edibles wilt maken: Koken met wiet: 5 recepten met cannabis.

Je kunt ook je longen ontzien en toch nog een nicotinekick ervaren door het gebruik van rapé: medicinale planten die al eeuwen door inheemse stammen worden gebruikt. Hiervan wordt gezegd dat het je ziel en geest reinigt - een mooie extra bonus!

Passieflora

Verschillende onderzoeken naar het natuurlijke middel passieflora oftewel passiebloem (passion flower) tonen aan dat het een potentieel hulpmiddel is bij het verslaan van een nicotineverslaving. Passiebloem helpt ook bij angsten en slapeloosheid. Daarnaast is het een ontstekingsremmer. Allemaal effecten die de meeste mensen helpen bij een gezonder leven.