Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAAROM KRIJG JE DROGE EN RODE OGEN VAN HASJ EN WIET?

WAAROM KRIJG JE DROGE EN RODE OGEN VAN HASJ EN WIET?

Veel cannabisgebruikers herkennen het: droge en rode ogen na het blowen van wiet of hasj. Tijdens het roken of na het eten van je edible begint het, en met een beetje pech zit je de volgende dag nog met plakkerige oogleden en rode oogjes. Waarom krijg je soms zulke droge en rode ogen van wiet? En belangrijker nog: wat kun je ertegen doen?

Waarom je droge ogen krijgt van wiet en hasj

Om uit te leggen waarom cannabis jou droge ogen geeft, duiken we even de biologie in. In cannabisproducten zitten cannabinoïden. De bekendste zijn THC en CBD. In je lichaam zitten dan weer cannabinoïde-receptoren: plekken waar cannabinoïden zich aan kunnen binden. Na die binding worden processen in gang gezet en weer andere stoffen door je lijf aangemaakt en getransporteerd. Waaronder dopamine, de ‘belonings’neurotransmitter die je blij en actief maakt. Voor die dopamine boost is vooral THC verantwoordelijk, dit is het stofje dat je echt high kan doen voelen.

Wat blijkt nu uit onderzoek naar de impact van cannabis op droge ogen? THC activeert bepaalde cannabinoïde-receptoren in je traanklier. Het gevolg is dat je ogen minder signalen doorkrijgen dat er traanvocht moet worden aangemaakt. En dus krijg je droge ogen. Krijg je trouwens ook vaak een droge mond van blowen? Ook daar lijkt hetzelfde mechanisme te zitten…

Waarom krijg je rode ogen van cannabis?

Nog een bekend euvel na het roken of eten van cannabis zoals wiet en hasj: rode ogen. Ook voor die bloeddoorlopen oogjes is THC verantwoordelijk. THC kan namelijk je bloeddruk omlaag gooien, waardoor de vaten in je ogen wijder worden en beter doorbloed raken. De bloedvaatjes in je ogen worden zo groter en zichtbaarder. Je hoeft niet bang te zijn dat er aderen geknapt zijn dus!

Wat kun je doen tegen droge ogen na het blowen van wiet of hasj?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je ogen van voldoende vocht te voorzien en ze minder droog te doen voelen. Hier de beste tips:

Kunsttranen / oogdruppels

Het gebruik van kunsttranen of goede oogdruppels kan helpen om droge ogen direct van vocht te voorzien. Deze druppels zorgen voor extra bevochtiging en kunnen bijdragen aan het herstellen van de natuurlijke balans van traanvocht in je ogen. Kunsttranen zijn geschikt voor veelvuldig gebruik; je ogen ‘wennen’ er niet aan. Gebruik ze dus zo vaak als je ze nodig hebt!

Vergeet niet te knipperen

Als je blowt, vapet of edibles hebt gehad, raak je op een gegeven moment lekker ontspannen. Daardoor kun je vergeten voldoende met je ogen te knipperen. Terwijl dat knipperen juist zo goed is om je ogen te voorzien van vocht. Knipper dus af en toe bewust lekker veel.

Frisse omgeving

De ruimte waarin je je bevindt, heeft invloed op je ogen. Is de lucht erg droog, dan zijn je ogen dat ook sneller. Zit je met je vrienden in een afgesloten kamer cannabis te roken, dan is het niet zo gek dat je droge ogen krijgt! Ventileer daarom voldoende door een raampje open te zetten. Voor een paar euro koop je trouwens een luchtvochtigheidsmeter, waarmee je kunt zien of de ruimte te droog is. Zet eventueel een paar bakjes water op de verwarming om de luchtvochtigheid van de ruimte op te krikken.

Doe je lenzen uit

Draag je lenzen? Verwissel die voor je bril. Het dragen van contactlenzen kan droge ogen veroorzaken en verergeren. Zeker als je ze al de hele dag in hebt en ‘s avonds laat nog gaat blowen.

Hoe schadelijk zijn droge ogen?

Af en toe droge ogen hebben is niet zo problematisch. Maar als het chronisch wordt, loop je wel risico op oogbeschadiging. Traanvocht is namelijk belangrijk om je oog te beschermen. Worden die te droog, dan kunnen de buitenste vliezen van je ogen beschadigen en heb je meer kans op oogontstekingen. Iets wat je zeker wil voorkomen!

Heb je vaak last van droge ogen na wiet of ook nuchter, ga dan voor een check-up naar een specialist. Deze kan de conditie van je oog in kaart brengen. Er bestaan verschillende aandoeningen waar droge ogen een bijeffect van zijn, zoals diabetes en reuma. Ook medicijngebruik kan een oorzaak zijn. Bespreek dit vooral met je huisarts of oogspecialist, zodat je goed geholpen kunt worden.