Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.



JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

SPIRITUALITEIT EN VEGANISME: WAT IS DE RELATIE?

SPIRITUALITEIT EN VEGANISME: WAT IS DE RELATIE?

Spiritualiteit draait om veel dingen: betekenisgeving, verbinding maken met het aardse en buitenaardse, persoonlijke verdieping, een verhoogd bewustzijn en compassie. Om maar een paar zaken te noemen. Het komt vaak voor dat mensen die spiritueel ontwaken, hun overtuigingen zien veranderen. En zo komt het dat vrij veel spirituele mensen veganistisch gaan leven, of het op z’n minst overwegen. Lees in dit artikel alles over de relatie tussen veganisme en spiritualiteit.

Wat houdt veganisme precies in?

Veganisme is een levensstijl waarbij men ervoor kiest om geen dierlijke producten te consumeren en te gebruiken. Geen vlees op je bordje dus. Maar ook geen zuivel, eieren of honing. Ook leer kopen of dragen voelt voor de meeste veganisten niet oké. Veganistisch eten en leven is een keuze die vaak wordt gemaakt vanuit ethische overwegingen. Je hoeft tegenwoordig niet per se meer vlees of zuivel te eten om aan je voedingsstoffen te komen. Dat kan met een beetje inlezen, ook met vleesvervangers zoals soja, peulvruchten en andere gezonde en minder gezonde producten.

Van kroketten tot roomijs en koekjes: van elke snack bestaan vele vegan varianten. Dus ook wat smaak betreft hoef je niets te missen. Wat je wél mist als je dierlijke producten helemaal uit je dieet schrapt, zijn sommige vitamines. Vitamine B12 is vooral een punt van aandacht. Een tekort hieraan kan tot ernstige klachten leiden. Kijk dus even goed naar welke supplementen jij het beste kunt slikken om een vegan eetpatroon zo gezond mogelijk te houden, zoals een vegan multivitamine.

Hoe spiritueel is veganisme?

Veganisme kan als een stap richting meer spiritueel leven worden gezien. Er zijn meerdere redenen waarom spirituele mensen vaak switchen naar een vegan leefstijl. Hieronder de belangrijkste.

Compassie voor de dieren

Switchen naar een vegan eetpatroon komt vaak voort uit het gevoel dat je meer compassie en respect hebt voor alle levende wezens. Mensen én dieren dus. Spiritualiteit verhoogt die compassie voor andere wezens en brengt je dichter bij de natuur, en daar vallen dieren natuurlijk ook onder.

Veganisme goed voor het milieu

Een ander aspect van spiritualiteit is het bewustzijn van onze acties en de mogelijke schadelijke gevolgen daarvan. De voedselketen is verantwoordelijk voor een groot deel van de broeikasgassen, waterverbruik, grondverbruik en biodiversiteitsverlies. Spirituele mensen die veganistisch leven, geloven dat het niet consumeren van dierlijke producten bijdraagt aan het welzijn van de dieren en het milieu.

Plantaardig(er) eten? Onze tips

Overweeg jij een meer (of volledig) plantaardig dieet? Dan hebben we een aantal tips voor je:

  1. Maak helder waarom je het wilt: Je houdt een andere leefstijl natuurlijk nooit vol als je geen motivatie voelt voor verandering. Wil je minder dierlijke producten eten, denk dan goed na over jouw ‘why’. Waarom voelt het voor jou goed om vegan of vegetarisch te gaan eten? Wat houdt jou tegen om het te doen? Je hoeft natuurlijk niet gelijk 100% vegan te worden; een paar keer per week je vlees inwisselen voor een vega maaltje is ook al goed.
  1. Bekijk docu’s en lees je in: Een goede manier om je te motiveren om dier- en milieuvriendelijker te gaan leven, is door jezelf even te voeden met kennis over dit topic. Dit zijn goede vegan films en docu’s die je daarbij kunnen helpen.
  1. Vervang dierlijke producten op gezonde wijze: Skip niet zomaar alle dierlijke producten, maar weet hoe je deze vervangt. Je wilt immers zelf ook gezond blijven! Het Voedingscentrum kan je wat dit betreft goed op weg helpen.