Ben je 18 jaar of ouder?

U moet minstens 18 jaar oud zijn om deze website te betreden.
Bevestig alstublieft uw leeftijd.JA, Ik ben 18 jaar of ouder NEE, ik ben nog geen 18 jaar

 Gratis Goodies ✔️ Snelle en discrete verzending! ✔️ Gratis verzending vanaf €35,- ✔️ Support Ma-Vrij 10:00 - 16:00

Gratis verzending vanaf €35,-
Voor 16:00 besteld, Morgen geleverd

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN VAPEN EN ROKEN VAN CANNABIS?

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN VAPEN EN ROKEN VAN CANNABIS?

Als je cannabis wilt gebruiken, is het handig als je weet wat de verschillen zijn tussen vapen en roken. Het gebruik van vaporizers wordt steeds populairder, want dat roken bepaalde nadelen heeft is wel duidelijk. Maar de drempel om een vaporizer te gebruiken is misschien wel wat hoger dan gewoon een joint draaien. Is vapen nu echt gezonder en is de smaak van cannabis wel net zo aangenaam als wanneer je rookt? Deze en andere vragen zullen we in deze blog beantwoorden. Dan weet je ook meteen of het gebruik van een vaporizer misschien ook iets voor jou is.

Wat is een vaporizer?

Voor we ingaan op de verschillen tussen vapen en roken, zou je moeten weten wat een vaporizer precies is. Dit is een apparaat waar je wiet in doet (of andere kruiden). Vervolgens verwarmt de vaporizer het plantmateriaal als een soort oventje. De inhoud wordt echter niet verbrand, waardoor er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Het voordeel is dat je zelf de temperatuur kunt instellen. Je kunt zo optimaal profiteren van de werkzame stoffen die vrijkomen. Je kunt een vaporizer vergelijken met een elektrische sigaret.

vape wiet

De verschillen tussen cannabis vapen of roken

1. Plantmateriaal verbrandt of verdampt

Het belangrijkste verschil tussen vapen en roken is dat het plantmateriaal tijdens het vapen niet verbrandt. Bij het roken gebeurt dit wel. In een vaporizer kun je zelf de temperatuur instellen (de ideale temperatuur ligt tussen de 157 en 225 graden). Als je rookt, ligt de temperatuur veel hoger en zal de wiet verbranden. Er gebeuren daardoor een aantal dingen:

Ten eerste komen er door de hoge temperatuur schadelijke, chemische stoffen vrij. Doordat de wiet verbrandt worden er een grote hoeveelheid verbindingen gecreëerd die slecht zijn voor je gezondheid. Daarbij komt dat je voor het roken van een joint eveneens tabak nodig hebt, waardoor er teer vrijkomt. Op den duur is dat natuurlijk schadelijk voor je gezondheid: het kan allerlei klachten veroorzaken, waaronder longkanker of bronchitis.

Ten tweede gaan er door wiet te roken, veel van de waardevolle stoffen verloren. De rook van een joint bevat nauwelijks nog cannabinoïden (slechts 12%) omdat deze door de hoge temperaturen verbrand werden. Veel van de verbindingen, zoals cannabinoïden en terpenen worden uitgestoten, zodat je hiervan geen voordeel meer hebt.

Gebruik je een vaporizer, dan blijven deze stoffen voor het merendeel behouden. Door lagere temperaturen te gebruiken, verwarm je het plantmateriaal, waardoor de wiet de werkzame verbindingen kan afgeven. Er gaat bijna niets verloren: de damp in een vaporizer bestaat voor 95% uit cannabinoïden en terpenen. Dat is natuurlijk een enorm verschil, dat ook zijn weerslag zal hebben op de smaak en ervaring. Kijk maar naar de percentages:

  • Wiet dampen: 45% THC uit cannabis
  • Wiet roken: 25% THC uit cannabis

De conclusie? Ga je wiet roken, dan kun je ervan uitgaan dat 20% van je THC helaas in rook op gaat. Het gebruik van een vaporizer is dus niet alleen gezonder, maar ook effectiever.

vapen

2. Minder opvallend

Vaporizers komen in allerlei soorten en maten. De grotere zijn geschikt voor thuis, maar er zijn ook kleinere die je in je tas of broekzak kunt meenemen. Wat voor vaporizer je ook hebt, het gebruik ervan is heel discreet. De geur van een joint is erg opvallend, iedereen herkent het. Zelfs als je thuis hebt gerookt, blijft de geur aan je kleren en in je haren hangen. Dat is bij een vaporizer anders. Het aroma is frisser en lichter en verdwijnt sneller, waardoor het minder opvalt dat je wiet gebruikt hebt.

3. Vapen: betere smaak

Omdat de vaporizer je kruiden niet verbrandt, blijven terpenen en cannabinoïden beter behouden, zoals je eerder kon lezen. Dat zorgt ervoor dat de unieke en rijke smaak van je cannabis-strain goed naar voren komt. Je kunt alle nuances goed proeven, waardoor de ervaring nog intenser is.

4. Verschillen tussen vapen en roken: economische voordelen

Op het eerste gezicht zul je misschien denken dat joints roken veel voordeliger is dan een dure vaporizer aanschaffen. Maar als je bedenkt dat door het roken het grootste deel van je cannabinoïden in lucht op gaat, is de aanschaf van een vaporizer zo gek nog niet. Dit apparaat zorgt ervoor dat je veel meer uit je wiet haalt. Doordat je minder cannabis nodig hebt, heeft de vaporizer zich in hooguit een jaar terugbetaalt. Er zijn trouwens vaporizers te koop voor elk budget.

cannabis vapen

5. Een ander soort high?

Of je nu wiet rookt of vapet, je krijgt natuurlijk THC binnen (en nog een grote hoeveelheid andere cannabinoïden). Of er verschillen zijn in hoe de high aanvoelt als je rookt of vapet, daarover verschillen de meningen. Natuurlijk is de ervaring van een high heel persoonlijk en kan niet eenvoudig gezegd worden dat de ene beter is dan de ander. Maar uit gebruikers ervaringen valt op te maken dat er wel verschillen zijn.

Het is duidelijk dat er bij roken en vapen verschillende percentages werkzame stoffen vrijkomen. Dat kan ervoor zorgen dat ook de high anders ervaren wordt. Mensen die beide methoden hebben gebruikt, geven aan dat de high die ontstaat door gebruik van een vaporizers net wat zuiverder aanvoelt. Ook kan het effect krachtiger aanvoelen, wat natuurlijk mogelijk is, omdat er in een vaporizer minder THC verloren gaat. Uit onderzoeken blijkt ook dat vapers die wiet gebruikten, meer THC in hun bloed hebben dan rokers.

Verder heb je met een vaporizer meer controle over je high. Door te spelen met de temperatuur instellingen, kun je ervoor zorgen dat je sneller high wordt of juist trager.

Zoals je ziet zijn er behoorlijk grote verschillen tussen vapen en roken. Voorkeur voor de ene methode of de andere is natuurlijk persoonlijk. Hopelijk heb je nu in ieder geval een beter beeld van wat een vaporizer is en wat de voordelen ervan zijn. Mocht je er een willen aanschaffen, vind je een groot aanbod van vaporizers in onze webshop: er zijn verschillende modellen, formaten en merken.

Welke kruiden kun je vapen? Klik hier: Kruiden verdampen